Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ-ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ!

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία, η δόση των 10,3 δισ. θα καταβληθεί σε δύο υποδόσεις, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Στο ζήτημα του χρέους σημείωσε πως υπήρχε επίσης συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Από τη πλευρά του το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Θα προηγηθεί μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος όπως αποφασίστηκαν.

Aναλυτικά οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας - θεσμών, ανακοινώνοντας παράλληλα την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Το κύριο ζήτημα ήταν αυτό της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη συμφωνία θεσμών - Ελλάδας και αυτό ήταν καλοδεχούμενο», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων τόνισε πώς «έχουμε πλήρη συμφωνία» και ότι «υπάρχει ο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης». «Ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια», τόνισε.
Σημείωσε ότι με τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο. «Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει επιπλέον μηχανισμός για μακροπρόθεσμα μέτρα. Το βραχυπρόθεσμο είναι διαχείριση χρέους, άρα για θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ων κινδύνων των επιτοκίων. Θα υπάρχει και ένα waver. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος». 
Για το μεσοπρόθεσμο σημείωσε ότι «θα το ξαναδούμε στα μέσα το 2018. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στο προηγούμενο πρόγραμμα που «είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουμε ένα κομμάτι των κερδών στην Ελλάδα». Συνέχισε λέγοντας ότι «το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017 και εμείς θα επανακινήσουμε αυτή τη διαδικασία». Υπογράμμισε ότι «τρίτο στοιχείο σε αυτό το πακέτο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων και εμείς θα δούμε τα δάνεια προς την Ελλάδα και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους πόρους προς τον ESM. Υπάρχουν 20 δις. Ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα».
Αναφέρθηκε και στους μελλοντικούς κινδύνους λέγοντας ότι ένα κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος. «Το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών», είπε.
Όσον αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, τόνισε πως «το σημείο κλειδί είναι αν θα είναι το ΔΝΤ μαζί μας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το Ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το Ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε».
Τόνισε ότι «η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος» και πως «σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού». «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται. Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη θα ήταν πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους συνεργάτες του γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.