Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Η ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΘΙΝΕΙ ΣΤΑ 45!

Συνήθως συνδέουμε την απώλεια μνήμης με την τρίτη ηλικία. Φαίνεται όμως πως ατό δεν ισχύει απαραίτητα. Γάλλοι επιστήμονες βρήκαν τώρα πως η φθίνουσα πορεία της μνήμης, της λογικής σκέψης και της αντίληψης αρχίζει από τα 45.
Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας στην Επιδημιολογία & την Πληθυσμιακή Υγεία του Εθνικού Ιδρύματος Ιατρικής Έρευνας (INSERM) στη Γαλλία έκαναν μια μελέτη που άρχισε το 1985 και πραγματοποιείται σε σχεδόν 5.200 άνδρες και 2.200 γυναίκες.
Οι εθελοντές είναι Βρετανοί και οι ειδικοί τους παρακολούθησαν από την ηλικία των 45 ετών έως τα 70 τους χρόνια.
Σε διάστημα μιας δεκαετίας, οι εθελοντές υποβλήθηκαν τρεις φορές σε εξετάσεις νοητικών λειτουργιών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), έδειξαν ως μεταξύ των ανδρών ηλικίας 45 έως 49 ετών, η ικανότητα λογικής σκέψης και η αντίληψη μειώνονταν κατά 4% ετησίως, ενώ για εκείνους που ήταν από 65 εώς 70 ετών η μείωση ήταν σχεδόν 10% τον χρόνο.
Στις γυναίκες, η μείωση της λογικής σκέψης και της αντίληψης γινόταν με ρυθμό 5% ετησίως για όσες είχαν ηλικία 45-49 ετών, και με ρυθμό σχεδόν 7% ετησίως για εκείνες που ήταν 65-70 ετών. 
Ανάλογες μειώσεις παρατηρήθηκαν και στη μνήμη και την λεκτική ικανότητα.
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Αρσανά Σιν-Μανού «είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η νοητική εκφύλιση δεν αρχίζει πριν από την ηλικία των 60 ετών, αλλά η μελέτη μας αποκαλύπτει σημαντική νοητική φθορά ακόμα και σε άτομα ηλικίας 45 έως 49 ετών».
Η ίδια και οι συνεργάτες της γράφουν πως με το πέρασμα του χρόνου μειώνονταν οι επιδόσεις των εθελοντών στα τεστ μνήμης, λογικής σκέψης και λεκτικής ικανότητας. Η μείωση ήταν ταχύτερη σε όσους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι «η νοητική κατάστασή μας δεν είναι αλώβητη στον χρόνο μέχρι να γεράσουμε», είπε η δρ Σιν-Μανού. «Αυτό πρέπει όλοι να το αντιληφθούν, ούτως ώστε να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα που απαιτούνται για να διαφυλάξουν τις νοητικές λειτουργίες τους».
Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Ο γενικός κανόνας είναι πως «ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει και στον εγκέφαλο». Συνεπώς, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, χωρίς τσιγάρο, αλκοόλ και λίπη, με γυμναστική και προσεγμένη διατροφή, είναι απαραίτητος για υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: http://www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.