Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ: ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ! (VIDEO)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Κάθε τόπος έχει την ιστορία του. Υποχρέωση των κατοίκων του η καλή γνώση και η προβολή της, με πολλούς τρόπους. Ένας εξ αυτών η λειτουργία Μουσείου, όπου έχει κατασκευαστεί.
Το χωριό μας διέθετε, μέχρι το έτος 1981, το συγκριτικό πλεονέκτημα λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου, μέσα στην Περαχώρα, στο οποίο εκτίθεντο, κυρίως, ευρήματα των ανασκαφών στο Ηραίον, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1930-1933.

 

Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας καταγράφει η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας:
''1930-1933: Ανασκάπτεται και ανακαλύπτεται το Ιερό της ΗΡΑΣ ΑΚΡΑΙΑΣ στο ΗΡΑΙΟΝ της Περαχώρας Λουτρακίου, από τον γίγαντα της Αρχαιολογικής Επιστήμης κ. ΧΑΜΦΡΕΫ ΠΕΪΝ, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.
1937-1938: Κατασκευάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας Λουτρακίου.
1978: Συσσώρευση πολλών ευρημάτων από διαδοχικές ανασκαφές δημιουργούν την ανάγκη επέκτασης του υπάρχοντος Μου­σείου.
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Πρωτοπαππά, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Νιάνιας δίνει εντολή για τοπογράφηση του οικοπέδου και του Μουσείου του, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της μελέτης. 
1979: Πραγματοποιείται η τοπογράφηση του οικοπέδου και του κτιρίου και υποβάλλε­ται στο ΥΠ.ΠΟ.
1980: Υποβάλλεται πρόταση στον τότε Δή­μαρχο κ. Π. Πρωτοπαππά για την αναγκαι­ότητα εξεύρεσης χώρου, προκειμένου να ανοικοδομήσει νέο Μουσείο στην είσοδο της Περαχώρας, λόγω της ανακάλυψης της Μυκηναϊκής Νεκρόπολης στο Σκάλωμα και του πλήθους αξιόλογων ευρημάτων που ήρθαν στο φως.
1981: Διακόπτεται η λειτουργία του Μουσεί­ου λόγω των καταστροφικών σεισμών. Τα εκθέματα μεταφέρονται προσωρινά στο Μουσείο Ίσθμιας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κα­ραμανλής επισκέπτεται τη σεισμόπληκτη Περαχώρα και δίνει εντολή στα αρμόδια όργανα να φροντίσουν μεταξύ των άλλων και την ανοικοδόμηση του Μουσείου.''


Σήμερα, το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κείται αγέρωχο, αλλά μελαγχολικό και βαθιά πληγωμένο, από τους σεισμούς του 1981. Οι προσπάθειες επανίδρυσης και επαναλειτουργίας Μουσείου στην Περαχώρα, όλα αυτά τα χρόνια, πολλές, χωρίς ορατό αποτέλεσμα. Αποκορύφωμα η εκδήλωση της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, τον Μάρτιο του έτους 2013.
Όμως, παρά τις λεκτικές διαδεβαιώσεις των πολιτικών και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, πριν πολλά χρόνια, το όνειρο των Περαχωριτών, δυστυχώς, παραμένει "όνειρο θερινής νυχτός" και δεν έχει καταστεί πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, ο διερχόμενος επισκέπτης, εάν τυχαία το συναντήσει, εύλογα απορεί για την ταυτότητά του, αφού δεν υπάρχει πληροφοριακή πινακίδα για αυτή, καθώς και για την κατάσταση που το οίκημα έχει περιέλθει και αναρωτιέται: ''Αφού τόσα χρόνια παραμένει στη θέση του, ως σύμβολο Πολιτισμού και σημείο αναφοράς στο πλούσιο, ιστορικά, παρελθόν της περιοχής και δεν γκρεμίζεται, γιατί δεν συντηρείται;'' 
Κάποιες αξιόλογες πρωτοβουλίες, όπως στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς (2015-2016), που ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Περαχώρας, σε συνεργασία με την Ένωση Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου, έβαψε τα κάγκελα, την πόρτα και τα σκαλιά του, ο καθαρισμός του προαύλιου χώρου από συνεργείο του Δήμου, το άσπρισμα της μπροστινής όψης του κτιρίου και ο φωτισμός του προαύλιου χώρου, στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του Γυμνασίου Περαχώρας <<Αγαπώ τον Τόπο μου>>, δεν είναι αρκετές, ώστε η εξωτερική, τουλάχιστον, εμφάνισή του, να επανέλθει σε αξιοπρεπές επίπεδο και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών του χωριού μας.       

         
Οι αρμόδιοι πρέπει να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το ζήτημα της φθοράς του χρόνου, που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια στο κτίριο του Μουσείου και στον προαύλιο χώρο. Οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ, αψευδής μάρτυρας. 
Η προοπτική επανίδρυσης και επαναλειτουργίας αντίστοιχου Μουσείου, εντός της επόμενης διετίας, σε άλλο χώρο και κτίριο, έχει απομακρυνθεί, για πολλούς γνωστούς ή ευνόητους λόγους. 
Οπότε η συντήρηση, εξωτερικά, του υπάρχοντος κτιρίου θα μπορούσε να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα, προς όφελος του Δήμου μας και στη συνέχεια θα μπορούσε να εξεταστεί και η δυνατότητα αξιοποίησης του εσωτερικού του χώρου.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.