Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ-ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΩΣ, ΣΤΟΝ Ν. ΕΙΡΗΝΙΚΟ! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΗΣ NASA ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ


Εικόνα: NASA/Damien Grouille/Cecile Sabau 

Πριν από περίπου τρία χρόνια ένα μυστηριώδες νησί ξεφύτρωσε στο Βασίλειο των Τόνγκα, ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 170 νησιά βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, στον Νότιο Ειρηνικό. 
Το νέο νησί, το υψηλότερο σημείο του οποίου ορθώνεται 120 μέτρα από τη θάλασσα, σχηματίστηκε μετά την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, που εκτόξευσε ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος δέκα χιλιομέτρων. Και ενώ οι επιστήμονες εκτιμούσαν αρχικά ότι θα εξαφανιζόταν μετά από λίγους μήνες, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή έως και τρεις δεκαετίες.


Το νησί με το εξωτικό όνομα Hunga Tonga-Hunga Ha'apai έγινε ορατό στους δορυφόρους το 2015 και είναι το πρώτο του είδους του που αναδύεται και επιζεί στη σύγχρονη εποχή των δορυφόρων (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ένα εντυπωσιακό time-lapse βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASΑ χρησιμοποιώντας δεδομένα υψηλής ανάλυσης που συνέλεξαν οι δορυφόροι της, καταγράφει τις αλλαγές που υπέστη το σχήμα του νησιού τους τελευταίους 33 μήνες.

Οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν το Hunga Tonga μετά την εκτόνωση της αρχικής έκρηξης χρησιμοποιώντας εικόνες από το φασματο-ραδιόμετρο MODIS της NASA για να φτιάξουν έναν τρισδιάστατο χάρτη της μορφολογίας του εδάφους του. Ενώ κατέγραφαν τις αλλαγές στην ακτογραμμή και το υψόμετρό του. Κι όπως λένε, δύο είναι τα πιθανά σενάρια αναφορικά με το μέλλον του:
Ή θα υποστεί μια γρήγορη διάβρωση από την αποσταθεροποιητική δράση των κυμάτων, η οποία θα αποσταθεροποιήσει τον κώνο του σε περίπου έξι με επτά χρόνια αφήνοντας πίσω μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δύο γειτονικών νησιών που θα προκύψουν
Ή η διάβρωση θα συντελεστεί με πιο αργούς ρυθμούς, που θα το αφήσουν ανέπαφο για 25-30 χρόνια.

Πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.