Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ...!


Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου
 
Το χάραμα κάθε πρωτοβουλίας δημιουργεί αισιοδοξία και ελπίδα, ειδικά όταν προέρχεται από τη νεολαία. Πρόσφατα, νέες και νέοι δημιούργησαν μια ομάδα, η οποία αποφάσισε ‘‘να μην κάνει την πάπια’’ αλλά να διοργανώσει δύο μέχρι τώρα δημόσιες συναντήσεις-ημερίδες για να συζητήσουν με τη νέα γενιά, αλλά και με όσους αισθάνονται νέοι, τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να θέσουν τους προβληματισμούς τους και να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. Έκριναν ότι ήλθε η ώρα τους ν’ ατενίσουν το μέλλον με τη δική τους προοπτική, να πάρουν τα ηνία του στα χέρια τους γιατί όπως έλεγε ο William Blake , Άγγλος ποιητής και ζωγράφος: «Το μέλλον δεν είναι δώρο. Είναι επίτευγμα». Αποφάσισαν, με ανατρεπτική διάθεση, να δώσουν δυναμικό παρόν στα τοπικά δρώμενα αντί ν’ απαξιώνουν το δικό τους μέλλον μπροστά σ’ έναν υπολογιστή, ασχολούμενοι μόνο με το Face book ή την παρακολούθηση κυριακάτικων ποδοσφαιρικών αγώνων,  στις τηλεοράσεις των σπιτιών τους και στις καφετέριες.  Ύψωσαν αγέρωχα το ανάστημα τους για να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει και που οι τελευταίες γενιές τους στέρησαν, τουλάχιστον προς το παρόν. Με το δικό τους υποδειγματικό τρόπο δήλωσαν πως κανένας δεν μπορεί να μιλά γι’ αυτούς, χωρίς τη συμμετοχή τους, θέτοντας μάλιστα και τους δικούς τους κανόνες στους ομιλητές, καθώς και στη διαδικασία του διαλόγου, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού.
 
Η δεύτερη ημερίδα, στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων της νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ‘‘ΜΑΝΤΑΣ’’, είχε ως θέμα την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας. Βασικοί ομιλητές ο κ. Σπύρος Καραβούλης-Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου, ο κ. Δημήτρης Μακρίδης-Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και ο κ. Βασίλης Μαντάς-επιχειρηματίας, παρουσία του δημάρχου κ. Κώστα Λογοθέτη, των αντιδημάρχων κ.κ. Γιάννη Κακούρου και Γιώργου Δέδε, του τέως δημάρχου κ. Γιώργου Γκιώνη, του υποψηφίου δημάρχου κ. Τάσου Ροντζώκου και εκλεκτού ακροατηρίου.
Το αποτέλεσμα της ημερίδας εντυπωσιακό και ταυτόχρονα απόλυτα ικανοποιητικό, γιατί ο λόγος των νέων ήταν επίκαιρος, μεστός, ποιοτικός και ουσιαστικός. Οι προτάσεις τους ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Αρκεί να υπάρχει η βούληση εκ μέρους αρχών, φορέων και συλλόγων για την υλοποίησή τους. 
 
Η πρωτοβουλία αυτή είναι αξιέπαινη και οι συγκεκριμένοι νέοι, φορείς νέων ιδεών, είναι άξιοι συγχαρητηρίων! Σκοπός τους να λειτουργήσουν ως ‘‘δεξαμενή σκέψης’’. Προσθέτω και ως πόλος έλξης για όλη τη νεολαία του Δήμου μας η οποία, με τη συμμετοχή της, θα δώσει στην ομάδα την αντικειμενική υπόσταση που χρειάζεται και αξίζει.
Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο προς μίμηση για τη νεολαία άλλων τοπικών κοινωνιών, εκτός δήμου, γιατί υπογραμμίστηκε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει πολιτικό κίνητρο και δεν είναι κατευθυνόμενη από διάφορα κέντρα, αλλά αποτέλεσμα αυθορμητισμού και ωριμότητας. Συχνά, ως χαρακτηριστικό γνώρισμα των τοπικών κοινωνιών, οι πολίτες αντιμετωπίζουν κάθε καινούριο με επιφυλακτικότητα και ασκούν καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη κριτική. Αυτό δεν πρέπει ν’ απογοητεύσει τους νέους μας. Πρέπει να συνεχίσουν τις δράσεις τους και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, κάτι που είναι πρόθεση και των ιδίων, για ν’ ασκήσουν και μορφές ελέγχου σ’ αυτούς που τώρα, ως υποψήφιοι δήμαρχοι, είναι ανοικτοί σε όλα. Διαθέτουν πνευματικές ικανότητες και σωματικές δυνάμεις αλλά κυρίως αποκλίνουσα φαντασία για να μορφοποιήσουν το καινούριο, όπως το οραματίζονται και τους αντιπροσωπεύει. 
 
Πιστεύω ότι η  πρωτοβουλία αυτή πρέπει να προβληθεί και να υποστηριχθεί από όλους όσους έχουν ως βασική αρχή στη ζωή τους την ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, πάντα με γνώμονα τους κανόνες που θέτουν τα μέλη της ομάδας. Να συνεισφέρουν στις δραστηριότητες της, όπως η ομάδα των νέων επιθυμεί και καθορίζει. Να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις εμπειρίες τους στο σχεδιασμό και στην επίτευξη των στόχων της νεολαίας για ένα ουσιαστικά καλύτερο αύριο.
Τέλος, ελπίζω και εύχομαι η πρωτοβουλία αυτή ν΄αφυπνίσει και άλλες συνειδήσεις, όλων των ηλικιακών κατηγοριών, για να σταματήσει πλέον η τακτική ‘‘κάνω την πάπια’’ σε ότι αφορά άμεσα την καθημερινότητά τους, γιατί όπως έλεγε ο Σαίξπηρ, στο έργο του «Ιούλιος Καίσαρ», «ο άνθρωπος είναι ο ίδιος αφεντικό της μοίρας του. Ας μην αναζητά το στίγμα του εθελόδουλου σε κάποιο αστρικό του ζώδιο, αλλά στον ίδιο τον εαυτό του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.