Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΟ ΚΛΑΡΙΝΙΣΤΑ ΝΙΚΟ ΡΕΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ Η ''ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ''!

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων η ''Τερψιχόρη'' διοργάνωσε και παρουσίασε μία μοναδική και ταυτόχρονα εκπληκτική μουσική παράσταση, αφιερωμένη στον Αείμνηστο κλαρινίστα Νικόλαο Ρέλλια, στο 4ο Λύκειο Κορίνθου, τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017. 
Η αφήγηση του συναρπαστικού ταξιδιού της ζωής του μουσικού, από τον Άρη Σταύρου, ήταν υποδειγματική, καθηλώνοντας τους θεατές του κατάμεστου αμφιθεάτρου του Λυκείου. 
Ο Νικόλαος Ρέλλιας διέπρεψε, τόσο στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση της ελληνικής μουσικής, όσο και στην Αμερική.

Γεννήθηκε το 1892 στην Γκούρα Κορινθίας και μετανάστευσε σε ηλικία 14 ετών στην Αμερική, όπου εργάστηκε και σπούδασε κλαρίνο και σαξόφωνο, στο περίφημο ωδείο της Νέας Υόρκης, με δάσκαλο τον γνωστό Ούγγρο Νικολάι Ζέμπος. Υπήρξε συμφοιτητής του σπουδαίου κλαρινίστα Γιάννη Κυριακάτη. Κατά την παραμονή του στην Αμερική, συνεργάστηκε με τις ξακουστές Ελληνίδες τραγουδίστριες Μαρίκα Παπαγκίκα, Κούλα Αντωνοπούλου, Αμαλία Βάκα κ.α., ηχογραφώντας σε δίσκους γραμμοφώνου πολλά τραγούδια τους.
Επιστρέφοντας το 1925 στην Ελλάδα, συνέχισε να γράφει τραγούδια και να παίζει μουσική σε γιορτές και πανηγύρια, συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής (Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Γιώργο Παπασιδέρη, Δημήτρη Αραπάκη κ.α.).
Με τις συνθέσεις του ύμνησε την ελληνική φύση, τον έρωτα, την ξενιτιά, τον ανθρώπινο μόχθο για επιβίωση. 
Επίσης ύμνησε την ιδιαίτερή του πατρίδα τον Φενεό, τη Στυμφαλία, τα Τρίκαλα, τη Βόχα, το Λουτράκι, και όλη την Κορινθία, γράφοντας την περίφημη «Βοχαϊτοπούλα», την «Τρικαλινιά μου πέρδικα»,«στης Ζήρειας τις ραχούλες», τη «Ζευγολατιώτισσα», το «Βραχάτι και Ζευγολατιό», τη «Μαρία Λουτρακιώτισα» και άλλα πολλά.
Ο Νικόλαος Ρέλλιας είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του μουσικού σήματος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ο γνωστός Τσοπανάκος -1938), συμμετέχοντας στην επιτροπή αξιολόγησης με την ιδιότητα του διευθυντή δημοτικής μουσικής του ΕΙΡ. Το σήμα του “Τσοπανάκου” παίζεται από την ΕΡΤ μέχρι και σήμερα.
Με το τέλος της παράστασης η Πρόεδρος του Συλλόγου η ''Τερψιχόρη'' κα Μαρία Κυζιρίδου-Πούλου απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον γιο του κ. Θεόδωρο Ρέλλια και ακολούθως τιμήθηκε η εγγονή του κα Φωτεινή Ρέλλια. 
Συμμετείχαν: Νίκος Φιλιππίδης κλαρίνο, Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος κλαρίνο, Κλέαρχος Κορκόβελος κύμβαλο, Σταυρούλα Βλασσοπούλου τσέλο, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο, Παναγιώτης Λάλεζας τραγούδι, Γιάννης Νιάρχος τραγούδι.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.