Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Της Αναστασίας Γεώργα

summer
Οι περισσότεροι επαγγελματίες άλλων κατηγοριών αγανακτούν και αντιδρούν όταν ακούν ότι για 2 μήνες οι εκπαιδευτικοί ‘κάθονται’ και εξεγείρονται με την αδικία της διάκρισης. Παρόλα αυτά, το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο σε δασκάλους και καθηγητές αναγνωρίζοντας ότι αυτοί οι 2 μήνες είναι απαραίτητοι και κρίσιμοι.

1.Διαχωρείστε το ‘κάθομαι’ από το ξεκουράζομαι
Η ξεκούραση είναι μια κατάσταση δημιουργική, ενεργητική και απαραίτητη. Είναι η περίοδος εκείνη που παίρνουμε απόσταση από την καθημερινότητα και την επανάληψή της. Τα γεγονόντα της χρονιάς βρίσκουν χώρο και χρόνο ώστε να τα επεξεργαστούμε, να κρατήσουμε και να αφήσουμε ό,τι μας είναι απαραίτητο ή όχι και να ξεκουράσουμε το πρώτο σύστημα που βάλλεται όταν κάποιος εργάζεται ως εκπαιδευτικός: το νευρολογικό. Καθώς οι δάσκαλοι εκτίθενται σε όγκο πληροφοριών, είτε αφορά την διδακτέα ύλη, είτε αφορά τους μαθητές που κάθε χρόνο ανανεώνονται και μαζί τους φέρνουν νέα δεδομένα με τα οποία ο εκπαιδευτικός πρέπει να συμβαδίσει και να ακολουθήσει για να μη χάσει επαφή με τη νέα γενιά.

2.Μην απολογείστε
Ακούω συχνά συναδέλφους που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί είναι απαραίτητο να απέχουν για 2 μήνες από τις αίθουσες. Μην αναζητάτε τη συναίνεση της κοινωνίας και μη τσιμπάτε με ενοχοποιητικά σχόλια του τύπου ‘χαζομεράτε’. Ο εκπαιδευτικός πολλές φορές θα νιώσει στην επαγγελματική του πορεία ότι μπαίνει γυμνός μέσα στην τάξη, με δεκάδες μάτια να τον διαβάζουν, να τον αναλύουν, να τον απορρίπτουν μόνο και μόνο για να επιστρέψουν και πάλι σε εκείνον και να τον ρωτήσουν κάτι καινούργιο. Όλη η διαδικασία της διαδασκαλίας απαιτεί θάρρος, απλώς το επάγγελμα θεωρείται πλεόν τετριμμένο και γι’αυτό έχουμε προσπεράσει τις δυσκολίες του, όσοι όμως το ασκείτε, όσο κάνετε επαφή με τους μαθητές σας άλλο τόσο οφείλετε να πάρετε και απόσταση. Για να το πω και πιο απλά, όσο απαραίτητο είναι το μάθημα άλλο τόσο είναι και το διάλειμμα.

3. Η Ελλάδα ακολουθεί το Ευρωπαϊκό μοντέλο
Στην Ευρώπη οι διδακτικές μέρες κυμαίνονται από 175 εώς 190, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, μεγάλη εξαίρεση αποτελεί η Δανία με 200 διδακτικές ώρες. Ο παράγοντας που καθορίζει το πώς καταμερίζονται οι διακοπές είναι το κλίμα. Έτσι λοιπόν, το ευρωπαϊκό μοντέλο σχολικών διακοπών αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα πληροφορίας, όχι μόνο για τους μαθητές που παίρνουν αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που δίνουν.

Εύχομαι Καλό Καλοκαίρι σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Ελπίζω αυτούς τους 2 μήνες να ξεκουραστείτε, να φροντίσετε τον εαυτό σας και να περάσετε χρόνο με τους ανθρώπους που θέλετε, ώστε να επιστρέψετε ανανεωμένοι και δραστήριοι για την επόμενη σχολική χρονιά.
Καλό Καλοκαίρι!

omorfizoi.gr
Πηγή: www.greekteachers.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.