Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΤΟ «ΡΕΤΣΙΝΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ»

Eπιμέλεια: Βιβή Κόλλια

ΓΗ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΑ:
ΤΟ «ΡΕΤΣΙΝΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ», Η ΙΣΤΟΡΙΑ, Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ.

Το κουβάρι της ιστορίας του «ρετσινάδικου της Ποσειδωνίας» ξετυλίγει η εκπομπή «Γη του Πέλοπα». Καταγράφει τις αιτίες που οδήγησαν τους 9 ρητινικούς συνεταιρισμούς της Κορινθίας στην ιστορική απόφαση, την αγορά οικοπέδου, την 1η λειτουργία το 1951 αλλά και τα όσα ακολούθησαν με τη διαδικασία εκκαθάρισης. Το κουβάρι φτάνει έως τα 2017, έτος που παραμένει ακόμα ζητούμενο η αξιοποίησή του.
Ο Διευθυντής Δασών Κορινθίας κ. Παναγιώτης Καλλίρης είναι ο μοναδικός που συνολικά έχει ερευνήσει και καταγράψει την ιστορία του 1ου συνεταιριστικού ρητινεργοστασίου στα Βαλκάνια. Μιλά στην εκπομπή, δίνει στην δημοσιότητα λεπτομέρειες άγνωστες ενώ παράλληλα «ανοίγει» δρόμους καταθέτοντας προτάσεις και για την αξιοποίηση του.
Σε δεύτερο χρόνο η «Γη του Πέλοπα» σκιαγραφεί την εικόνα της ρητίνευσης στην Κορινθία. Μυείται στην διαδικασία ρητίνευσης από εκείνους τους ελάχιστους που έχουν απομείνει και ρητινεύουν στην Σολυγεία, σημειώνει τις ενέργειες που έχουν γίνει για την στήριξη του επαγγέλματος ενώ βάζει το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια ανάδειξης του μείζονος αυτού ζητήματος που θα μπορούσε και σήμερα να αποτελέσει για την Κορινθία διέξοδο οικονομίας και ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.