Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Η. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ!

Image result for βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού,
Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο (20.7.2017) για την υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών, μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής:
1) Η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών συνιστά βασικό έργο υποδομής που αφορά την πολιτεία, τη διοίκηση και τους πολίτες και αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση χωροταξικής πολιτικής και συνακόλουθα όρο για την ανάπτυξη της χώρας.
Κατά την πορεία του έργου διαπιστώνονται ελλείψεις και κενά που είναι ανάγκη να καλυφθούν. Το αρμόδιο υπουργείο ανταποκρίνεται στα ανακύπτοντα προβλήματα. Όμως ο χρόνος, παρά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί, είναι πιεστικός.
2) Ειδικότερα, η αλληλεπίδραση καλλιεργουμένων εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στον ΟΣΔΕ επιβάλλει ιδιαίτερη προσέγγιση, δεδομένου μάλιστα ότι η προσωποποιημένη ενημέρωση των αγροτών έγινε μόλις προ ολίγων ημερών. Αυτό εκ των πραγμάτων καθιστά αναγκαία την περαιτέρω παράταση των σχετικών προθεσμιών για αιτήσεις εξαγοράς ή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική εκμετάλλευση και πέραν του τέλους Αυγούστου. Και πάντως όχι μόνον για την προσκόμιση δικαιολογητικών, όπως εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός.
3) Είναι γνωστό, ότι στην περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας (Άστρους) έχει προωθηθεί η κατάρτιση του κτηματολογίου.
Η απόπειρα κατάρτισης δασικών χαρτών δεν προχώρησε, διότι διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη.
Παρά ταύτα, κατά την οριστική ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων, ολόκληρες περιοχές επισημειώνονται, ως ιδιοκτησίες του ελληνικού δημοσίου, λόγω σφαλμάτων των ήδη «ακυρωθέντων» δασικών χαρτών. Δηλαδή, παρά την «ακύρωση» των τελευταίων, ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματά τους.
Απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει ρύθμιση που να ανατρέπει τα αποτελέσματα των «ακυρωθέντων» δασικών χαρτών, να επανέλθουν οι ιδιοκτησίες στο όνομα αυτών που πράγματι ανήκουν, όπως είχε καταγραφεί κατά την πρώτη ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και να προωθηθεί η ανάρτηση και κύρωση νέων δασικών χαρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.