Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017!


Trumponomics, Brexit, Bitcoin, super deals και πολλά ακόμη που ξεχώρισαν σε μια χρονιά παγκόσμιας ανάκαμψης
Το 2017 ολοκληρώνεται με υψηλές επιδόσεις στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και η αισιοδοξία κυριαρχεί ως προς μια σειρά επενδυτικών στοιχείων, παρά το γεγονός ότι τα μέτωπα «αστάθειας» εξακολουθούν να υπάρχουν παγκοσμίως σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, βασικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης για το 2017 ήταν το γεγονός ότι η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σε περίπου τρία τέταρτα των χωρών. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ορισμένες από τις χώρες που είχαν υψηλή ανεργία για κάποιο διάστημα, όπως αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, συμμετέχουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σημειώνουν ισχυρή αύξηση της απασχόλησης. Ωστόσο η αύξηση των μισθών παρέμεινε αινιγματικά χαμηλή στις αναπτυγμένες οικονομίες, παρά τη μείωση των ποσοστών ανεργίας.
Οι αποτιμήσεις των μετοχών συνέχισαν να αυξάνονται και βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι κεντρικές τράπεζας διατήρησαν τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές τους, εν μέσω χαμηλού πληθωρισμού.
Ας δούμε τα πιο βασικά χαρακτηριστικά και τις τάσεις της οικονομίας για τη χρονιά που φεύγει:

Bitcoin

Το κρυπτονόμισμα που «έκλεψε» τις εντυπώσεις το 2017 και συγκέντρωσε τα επενδυτικά βλέμματα είναι το Bitcoin. Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές, τραπεζίτες και θεσμικοί φορείς προειδοποιούν για «φούσκα», που αν σκάσει μπορεί να συμπαρασύρει και τις μετοχές, το Bitcoin έχει καταφέρει να φτάσει σε επίπεδα που λίγοι είχαν προβλέψει πριν από ένα χρόνο, με τη τιμή του να κυμαίνεται στα 15.000 δολάρια. Η έντονη φρενίτιδα γύρω από το bitcoin έχει οδηγήσει στην άνοδο της τιμής του περισσότερο από +1.500% κατά το 2017. Το 2018 είναι κομβικό έτος για τα «cryptos», καθώς θα φανεί αν θα ανοίξουν περισσότερες αγορές ως εναλλακτικό μέσο πληρωμής ή θα «διορθώσουν» φτάνοντας σε ποιο λογικά επίπεδα. Πάντως η τεχνολογία πίσω από το Bitcoin, γνωστή και ως BlockChain φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει…δημιουργώντας νέα δεδομένα σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Οι πλούσιοι... πλουσιότεροι

Το 2017 σε λίγες ώρες μας αποχαιρετά…αφήνοντας μια μικρή ομάδα παγκοσμίως ακόμα πιο πλούσια. Ο δείκτης Bloomberg Billionaires Index, που μετράει την περιουσία των 500 πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο, σημείωσε αύξηση 23%…ποσοστό που «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 1 τρισ. δολάρια στην τσέπη τους. Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, με την αξία του να αγγίζει 99,6 δισ. δολάρια…

Η χρονιά των μετοχών στην Ευρώπη

Τα υψηλότερα ετήσια κέρδη τους από το 2013, χάρη κυρίως στην άνοδο των μετοχών τεχνολογίας και στον ισχυρό κλάδο πρώτων υλών, κατέγραψαν φέτος οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο STOXX αναμένεται να ολοκληρώσει το 2017 με άνοδο περίπου 8%, καταγράφοντας την καλύτερη χρονιά του από το 2013. Οι δείκτες αναφοράς της Γερμανίας και της Ιταλίας ξεχώρισαν, με άνοδο 13% και 14,7% αντίστοιχα. Σε επίπεδο κλάδων, στη φετινή χρονιά κυριάρχησε η άνοδος σχεδόν κατά 20% των ευρωπαϊκών μετοχών τεχνολογίας, με τις πρώτες ύλες να ακολουθούν.

Trumponomics

Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πολλά μπορεί να γράψει και να πει κάποιος. Ο ίδιος φρόντισε να κάνει το πιο πολύτιμο…δώρο στις αμερικανικές επιχειρήσεις, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Η μεγαλύτερη μείωση φόρων στην ιστορία», όπως βάφτισε το νομοσχέδιο του ο Αμερικανός πρόεδρος έφερε πολλές αντιδράσεις και αναλύσεις για το κατά πόσο θα δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Ο Τραμπ, οπαδός του δόγματος του «προστατευτισμού» στις ΗΠΑ και του συνθήματος «America First», στη προσπάθεια του να πείσει τους επιχειρηματικούς κολοσσούς να επενδύσουν στις ΗΠΑ, μείωσε το φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 20% και προχώρησε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και οικογένειες.
Διαβάστε τα υπόλοιπα γεγονότα της λίστας στο Fortunegreece

(Φωτογραφία: AP / Kiichiro Sato)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece

Πηγή:http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.