Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

«ΣΑΝ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ»! ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΔΙ!


Το καλοκαίρι μπορεί να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, όμως, η Ελλάδα έχει μία γωνιά που όταν την επισκεφθείτε θα καταλάβετε τι χάνατε τόσα χρόνια! Η αγαπημένη και ξακουστή Χαλκιδική, με τα καταγάλανα νερά της, τις ατελείωτες παραλίες της, τις θεϊκές ομορφιές της θα σας κάνει να αναφωνήσετε «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»… Φράση που συχνά χρησιμοποιούν οι Βορειοελλαδίτες για να εκφράσουν την υπερηφάνεια που νιώθουν για τη Χαλκιδική τους. 
Χωρισμένη σε τρία πόδια, το τρίτο είναι αφιερωμένο στο Θεό, καθώς «φιλοξενεί» το Άγιο Όρος, τα δύο πρώτα είναι στους ανθρώπους και στα καλοκαίρια. Εστιάζοντας στο πρώτο, γνωστό ως Κασσάνδρα, αξίζει να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από τα όμορφα χωριά που διαθέτει αυτό το ευλογημένο μέρος. Η πρώτη στάση γίνεται στην Νέα Φώκαια, ένα γραφικό ψαροχώρι, όπου ξεχωρίζουν ο βυζαντινός πύργος και η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, ενώ ο επόμενος σταθμός είναι η Άφυτος. Η πιο γραφική από τις επιλογές του πρώτου ποδιού, με τα πετρόχτιστα σοκάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την καθιστούν ένα εκ των ομορφότερων χωριών της περιοχής. 
Αν σας αρέσει η έντονη ζωή, θα μαγευτείτε από την Καλλιθέα με μία υπέροχη παραλία, καταστήματα, καθώς κι έναν επιβλητικό αρχαίο οικισμό, με το ιερό Δωρικού ρυθμού του Αμμωνα Δία, το ιερό του Διόνυσου και των Νυμφών και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Στις νοτιοανατολικές ακτές της Κασσάνδρας, μετά την Καλλιθέα, ακολουθούν τα παραθαλάσσια αλλά και πευκόφυτα χωριά Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Χανιώτη, και Πευκοχώρι.


Η Κρυοπηγή, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά πευκόφυτου λόφου με θέα τον κόλπο της Κασσάνδρας, εντυπωσιάζει με τις ξενοδοχειακές της μονάδες, ενώ με ορμητήριο το εν λόγω χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να εκδράμει στο Άγιο Όρος, στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στην Αρχαία Όλυνθο (στον αρχαιολογικό αυτό χώρο θα δείτε πώς ήταν οργανωμένο το περίφημο Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα), στην πατρίδα του Αριστοτέλη Στάγειρα. 

Το Πευκοχώρι, αντίστοιχα, βρίσκεται σε μία περιοχή που θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηρισθεί οικολογικός παράδεισος. Έχει καθιερωθεί σαν ένα από τα πιο αξιόλογα θέρετρα σε όλη την Ευρώπη, ενώ η περιοχή συνδυάζει τις σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις με το παραδοσιακό χρώμα. 

Προς τη μύτη της χερσονήσου, δεσπόζει η φυσική μαρίνα του Γλαρόκαβου, με την παρθένα φυσική ομορφιά και στο νοτιότερο άκρο το ήσυχο αγροτικό χωριό Παλιούρι, που φημίζεται για ντόπια προϊόντα του, τα γραφικά καλντερίμια του και το πευκόδασός του. 
Συνεχίζοντας, στα νοτιοανατολικά του χωριού, συναντάτε τον οικισμό Ξυνά, έπειτα τον φυσικό όρμο του Αγίου Νικολάου, με το ομώνυμο εκκλησάκι και τέλος την Αγία Παρασκευή, με το γραφικό παραδοσιακό χαρακτήρα, τους φιλόξενους κατοίκους και τα ξακουστά τσιπουράδικα.

Στο Κέντρο της Κασσάνδρας 
Η Κασσάνδρεια, κέντρο αναφοράς για τη χερσόνησο της Κασσάνδρας, απλώνει τα όρια της από τη Φούρκα μέχρι και τη Σάνη, διαθέτει πολλές όμορφες ακρογιαλιές και συνδυάζει δάσος και θάλασσα. Απολαύστε περιηγητικές διαδρομές, βουτιές σε όμορφες παραλίες, σαν αυτές στον Άι-Νικόλα, στη Σίβηρη, στο Στεφάνι ή στη Κύψα. Οι καλά αναπτυγμένοι οικισμοί, μάλιστα, όπως είναι η Σίβηρη, η Ελάνη και η Σάνη προσφέρουν φιλοξενία, διαμονή και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. 

Οι παραλίες 
Τα λόγια είναι περιττά για τη φυσική ομορφιά και τις παραλίες του πρώτου ποδιού. Ενδεικτικά, επισκεφθείτε την Σάνη, όπου θα βρείτε την πιο καλά οργανωμένη παραλία, το Ποσείδι και την Κύψα για θα θαυμάσετε εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα και να επιδοθείτε σε watersports, την μοναχική παραλία Μόλα Καλύβα για να αισθανθείτε ερημίτες. 
Στις παραλίες των πιο μεγάλων χωριών, στον Γλαρόκαβο, στην υπέροχη αμμουδιά κοντά στην Άφυτο, στον Ναυαγό και την Λευκή Άμμο, στο Παλιούρι, στην Καλλιθέα, μπορείτε να χαρείτε εκτός από βουτιές, κοκτέιλ και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Στο σπήλαιο των Πετραλώνων 
Το καταστόλιστο με σταλακτίτες σπήλαιο βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Εδώ, ανακαλύφθηκαν τα ίχνη κατοίκησης αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών, ενώ αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής που πρέπει να επισκεφθείτε. 


Η διώρυγα της Ποτίδαιας 
Η Νέα Ποτίδαια είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής, με κυριότερο αξιοθέατο τη διώρυγα που ενώνει τους δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο, διευκολύνοντας έτσι τη ναυσιπλοΐα. Με μήκος 1.250 μέτρα και πλάτος 40, με τη σημερινή της μορφή άνοιξε το 1930. 
Κεντρική φωτογραφία: Flickr


Πηγή: https://www.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.