Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!

Γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου*


Την τόσο γνωστή ιστορία του δέντρου και του δάσους ξετύλιξε μια φωτογραφία, συνοδευόμενη από κάποια σχόλια, του δημοσίευσε τοπικό site της πόλης μας πολύ πρόσφατα.
Πεζόδρομος μπροστά από το δημαρχείο. Μια σακούλα γεμάτη σκουπίδια έξω από τον κάδο, και όχι μέσα όπου θάπρεπε να βρίσκεται. Ένας σκύλος την περιεργάζεται και είναι έτοιμος να την ανοίξει, να χυθεί το περιεχόμενό της και να λερωθεί ο δρόμος. 
Δίπλα μια ανδρική φιγούρα, που φαίνεται επικεντρωμένη σε κινητό τηλέφωνο που κρατάει, προσπερνά τη σακούλα και το σκύλο. 
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος ισχυρίζεται ότι η φιγούρα ανήκει σε εν ενεργεία αντιδήμαρχο ο οποίος αδιαφορεί για ό,τι διαδραματίζεται δίπλα του. Αυτό είναι, κατά τον συντάκτη, είδηση που πρέπει να δημοσιευτεί. 
Εγώ αναρωτιέμαι. Είναι ή όχι, η φιγούρα αυτή, το δέντρο που εύκολα βλέπουμε; Τα γεγονότα είναι άραγε 100% αληθινά ή αποτελούν αντιπολιτευτική κορώνα; 
Αυτό που όμως η φωτογραφία αυτή δείχνει συμβαίνει και σε όλες τις γειτονιές της πόλης πολλές φορές κάθε μέρα. Εδώ ακριβώς είναι το δάσος για το οποίο, δυστυχώς, όλοι μας αδιαφορούμε. 
Η ανευθυνότητά μας, δημιουργεί αδέσποτους σκύλους και γάτες σ΄ όλη τη πόλη. Η ανευθυνότητα που διακρίνει δυστυχώς πολλούς από εμάς, μας κάνει να πετάμε τις σακούλες γεμάτες σκουπίδια έξω από τους κάδους. Οφείλουμε όμως όλοι, όπως η κοινή λογική επιτάσσει, να σιγουρευόμαστε ότι τα σκουπίδια μας θα τοποθετηθούν και θα μείνουν στους κάδους μέχρι την αποκομιδή τους. 
Ο κάθε ένας από εμάς έχει μερίδιο ευθύνης για ό,τι συμβαίνει στην πόλη. Μεγαλύτερη όμως ευθύνη έχουν οι αρχές. Σε μια πόλη σαν τη δική μας και γενικότερα σ’ ολόκληρο το Δήμο επειδή πουλάμε την ομορφιά του, έχουμε χρέος αυτή την ομορφιά να την προστατεύουμε με κάθε τρόπο. 
Δεν επιτρέπεται, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, θέμα συζήτησης των κατοίκων και των επισκεπτών να είναι ότι υπάρχουν σκουπίδια παντού. Στο Λουτράκι δεν θα έπρεπε ούτε καν να υπάρχουν, σε κοινή θέα, κάδοι απορριμμάτων, αν όχι πουθενά, τουλάχιστον στη βιτρίνα της πόλης που είναι ο κεντρικός της δρόμος και η παραλία της. Τρόποι υπάρχουν. 
Ο πανάκριβος πεζόδρομος του Δημαρχείου, για τον οποίο τόσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν για το κόστος του, καθώς και μερικά ακόμα έργα βιτρίνας, θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στη λύση της εξαφάνισης των κάδων απορριμμάτων από τον κεντρικό τουλάχιστον δρόμο. Τώρα μας κάνει εντύπωση που ένας σκύλος θα ανοίξει τη σακούλα σκουπιδιών και θα λερώσει με το περιεχόμενό του τις πανάκριβες πλάκες του πεζόδρομου ή τις γειτονιές της πόλης. Εγώ θεωρώ ευτυχή συγκυρία που ο υποτιθέμενος αντιδήμαρχος βρέθηκε εκεί την κατάλληλη στιγμή και άθελά του ανέδειξε το μέγα θέμα των σκουπιδιών στην πόλη. 
Οι δημότες όμως, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι και πριν από τους δημοτικούς άρχοντες. Ο δήμος ανήκει σε όλους μας, είναι δικός μας, εμείς πρώτοι πρέπει να τον προστατεύσουμε. 
Φυσικά, θεωρούμε δεδομένο ότι ο αρθρογράφος/φωτογράφος της ενημερωτικής ιστοσελίδας έπραξε το λογικό. Μάζεψε και τοποθέτησε προσεκτικά τη σακούλα μέσα σε έναν από τους παρακείμενους κάδους σκουπιδιών. Αφού οι αρχές αδιαφορούν, οι αρχόμενοι θα πρέπει να διδάσκουν. 
Προσοχή λοιπόν στα σκουπίδια, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα οριστικά. Προσοχή στα αδέσποτα, ας μη δημιουργούμε συνέχεια καινούρια. Τέλος προσοχή στην επιλογή των ανθρώπων που θα κληθούν στο μέλλον να επιλύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματά μας. 
Ας προσέχουμε λοιπόν περισσότερο το δάσος και λιγότερο το δέντρο! Ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση είναι προτιμότερα της εύκολης κριτικής.




*Νευροχειρουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.