Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...!

 
ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Πρέπει να πληροφορήσουμε όσους ανησυχούν για την τύχη της περιφερειάρχου Αττικής ότι είναι καλά. Δύο εβδομάδες μετά τη φονικότερη πυρκαγιά στα νεοελληνικά χρονικά συγκάλεσε την ίδια σύσκεψη που είχε κάνει προ ημερών ο πρωθυπουργός με καλεσμένους τους ίδιους επιστήμονες και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός «πρότυπου» συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το σύστημα εξαγγέλθηκε (που σημαίνει ότι ούτε καν μελετήθηκε ακόμη) 16 ημέρες μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική (92+ νεκροί) και 10 μήνες μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα (24 νεκροί).
Αναφέρουμε την είδηση γιατί η κ. Ρένα Δούρου προνόησε να καλέσει μόνο την ΕΡΤ για να καλύψει τη σύσκεψη και με βάση την τηλεθέαση που έχει το κρατικό κανάλι, προφανώς δεν το αντελήφθη κανείς. Λέμε όμως ότι «προνόησε» διότι η «Δημόσια» τηλεόραση είναι πειθήνια στα κελεύσματα της κάθε εξουσίας και πολύ περισσότερο της τωρινής. Επομένως οι τόνοι για τη «μάζωξη» ήταν κάπως διθυραμβικοί. Δεν εκτοξεύτηκαν δηλητηριώδη υπονοούμενα του στυλ «μαύρα μάτια κάναμε να σας δούμε, κ. Δούρου». Δεν έγιναν καν ενοχλητικές ερωτήσεις, όπως «προς τι η νέα σύσκεψη αφού είχε κάνει την ίδια πριν από μια μέρα ο πρωθυπουργός;». Τι στην ευχή; Δεν μπορούσε να πάει η ίδια στο Μαξίμου την προηγούμενη μέρα και σέρνουν τους επιστήμονες από γραφείο σε γραφείο; Αφήστε δε που καταταλαιπωρούν τους υπαλλήλους της ΕΡΤ...
Υπάρχει ένα ακόμη βασικό ερώτημα: γιατί χρειαζόμαστε ένα ακόμη σύστημα προειδοποίησης όταν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει θαυμάσια δουλειά και εκδίδει κάθε λίγο και λιγάκι «έκτακτα δελτία για έντονα καιρικά φαινόμενα»; Να σημειώσουμε πως υπάρχει επίσης και το ευρωπαϊκό «Meteoalarm» με το οποίο συνεργάζεται η ΕΜΥ. Αυτό «προειδοποιεί για πιθανή εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως έντονη βροχόπτωση με κίνδυνο πλημμυρών, έντονες καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, καύσωνες, ομίχλες, χιόνι ή ακραίο ψύχος με χιονοθύελλα. Επίσης, προειδοποιεί για κινδύνους που προκαλούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως χιονοστιβάδες, πυρκαγιές δασών και έντονα παλιρροϊκά παράκτια φαινόμενα». Στο κάτω κάτω της γραφής η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει και στις δύο φονικές «στραβές» που «έκατσαν στη βάρδια» της κ. Δούρου. Το πρόβλημα ήταν και η ανεπάρκεια των μηχανισμών της Περιφέρειας και του κεντρικού κράτους και η αβελτηρία των επικεφαλής να προετοιμαστούν για τα φαινόμενα.
Τέλος υπάρχει κι ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα. Το σούπερ-ντούπερ σύστημα προειδοποίησης της κ. Δούρου θα συνεργάζεται με τη σούπερ-ντούπερ «Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός; Το ρωτάμε διότι αυτοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για μια σύσκεψη, θα καταφέρουν να τα βρουν σε καταστάσεις πανικού;

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.