Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ" ΕΟΡΤΑΖΕΙ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ! (VIDEO)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος



Η Ιερά Μονή «Παναγία η Πάντων Χαρά» Καλεντζίου
Επισκεφθήκαμε πρόσφατα την Ιερά Μονή «Παναγία η Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, η οποία εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία του εσπερινού.
Ο Εσπερινός πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη και μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η ευλάβεια των προσκυνητών. 
Μας υποδέχτηκε με πολλή αγάπη και πηγαία χαμόγελα ο Αρχιμανδρίτης ΄Ανθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυκας-Καθηγουμένος της Ιεράς Μονής, ο οποίος μας ενημέρωσε για το ιστορικό ίδρυσής της.

Η Μονή, επιβλητική, προκαλεί δέος γιατί είναι εμφανή  τα στοιχεία της αγάπης για την ανέγερσή της, αλλά και της επιμελούς φροντίδας για τη συντήρησή της, ενώ αυτές τις ημέρες, οι ετοιμασίες, για τον εορτασμό της, είναι στο αποκορύφωμά τους. 
Την παραμονή της εορτής, 14 Αυγούστου 2018 και ώρα 19:00΄ θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Αρτοκλασία,  Θείο Κήρυγμα, Εγκώμια και Περιφορά του επιταφίου πέριξ της Ιεράς Μονής. 
Ανήμερα της εορτής, 15 Αυγούστου και ώρα 07:00΄ θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα για όλους τους προσκυνητές. 


Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1993 από τον κτήτορα και καθηγούμενο αυτής Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Μερτύρη. Το ίδιο έτος ανηγέρθη η Νότια πτέρυγα με τα παρεκκλήσια των Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης, του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού και των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των Νεοφανών Μαρτύρων και εγκατεστάθησαν οι πρώτοι Μοναχοί.

Η ανέγερση του Καθολικού της Μονής έλαβε χώρα μεταξύ 1995 και 1998. Ο ναός είναι βασιλική μετά δύο τρούλων. Το Καθολικό «δορυφορούν» τα παρεκκλήσια Αγίας Βαρβάρας – Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και της Αγίας Αικατερίνης – Αγίου Μερκουρίου.

Το 1999 κατασκευάστηκε η φιάλη του αγιασμού, ενώ μεταξύ του ιδίου έτους και του 2002 πραγματοποιήθηκε η ανοικοδόμηση της ανατολικής, δυτικής και βόρειας πτέρυγας της Ιεράς Μονής, καθώς και των παρεκκλησίων του Αγίου Προκοπίου και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Το 2003 οι μοναχοί προέβησαν στην ανέγερση του κωδωνοστασίου. Η εφέστιος εικόνα της Μονής είναι αντίγραφο της αντίστοιχης Παναγίας Παντοχαράς που φυλάσσεται στο Άγιο Όρος.
Τα εγκαίνια της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκαν την 31η Μαΐου 2008 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Φωτογραφία του Ανθιμος Παπαλεξοπουλος.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.