Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ!

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

Τα Σκόπια δεν έχουν ούτε ίχνος κληρονομικότητος από τους Ελληνες Μακεδόνες, διότι οι Μακεδόνες ανευρίσκονται στη Μακεδονία από τον Η΄ π.Χ. αιώνα, ενώ οι Σκοπιανοί, ως Σλαύοι, εμφανίζονται στη Βαλκανική τον Ζ΄ αιώνα μ.Χ.
Μ​​έσα από τα βάθη της καρδιάς μου, που δεν κουράστηκε να αγωνίζεται επί δεκάδες χρόνια για την Ορθοδοξία μας και την Ελλάδα μας, σας απευθύνω εγκάρδιο, πατριωτικό και αγωνιστικό χαιρετισμό για να σταθούμε όλοι μας, ως Ελληνες και Χριστιανοί, αντάξια και ηρωικά στην ώρα τούτη της εθνικής μας δοκιμασίας και των φανερών κινδύνων για την πατρίδα μας, την Ελλάδα.
Αυτό το όνομα που στολίζει την υποστασιακή πανεθνική συνείδηση των Ελλήνων, που ξεκινά πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια στον ιερό τόπο μας, αυτό το όνομα που κράτησαν υπερήφανοι οι Φίλιπποι, οι Αλέξανδροι, οι Αριστοτέληδες, μεγάλες μορφές των αγίων και των μαρτύρων των Χριστιανικών χρόνων, και η άλλη μεγάλη σειρά των Βυζαντινών αυτοκρατόρων μέχρι τον 15ο αιώνα μ.Χ. Και όταν ακόμη ήλθε η μαύρη σκλαβιά από τις ορδές των Τούρκων κατακτητών του Ισλάμ, αυτό το όνομα Μακεδονία των Ελλήνων, εκράτησε ανόθευτο τον ελληνικό και χριστιανικό χαρακτήρα της περιοχής.
Διαδηλώστε, αδέλφια μου, Ελληνες Μακεδόνες, της Ιστορίας το αληθέστατο μήνυμα, ότι δηλαδή η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, ότι όπου Μακεδονία = Ελλάδα, και όπου Ελλάδα = Μακεδονία.
Ερωτάμε, λοιπόν, την ηγεσία, αλλά και τον λαό των Σκοπίων:
Γνωρίζετε ότι το Μακεδνόν έθνος, κατά τον Ηρόδοτο, ήτο το αρχαιότερο όνομα του δωρικού φύλου του ελληνικού Εθνους, μεταξύ Ολύμπου και Οσσας, και ότι αυτοί θεωρούνται ότι υπήρξαν οι πρόγονοι των Μακεδόνων;
Γνωρίζετε ότι Μακεδονία ονομάζεται από τον Ηρόδοτο η χώρα η οριζομένη προς Νότον υπό του Πηνειού και του Ολύμπου, εκτεινομένη προς την Πίνδο, προς το Ιλλυρικό, και προς όλη την περιοχή του Αξιού και του Αλιάκμονα μέχρι τη Ροδόπη και τον Νέστο, προς την Εδεσσα, την Πιερία, την Εορδαία και την Αλμωπία, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, κατά περιόδους μάλιστα και μέχρι την Ανατολική Ρωμυλία;
Γνωρίζετε ότι γίνεται γενικώς αποδεκτό, πως το Μακεδονικό Κράτος ιδρύθηκε περί τα τέλη του Θ΄ αιώνος π.Χ. με την προσάρτηση νέων εδαφών και κατοικημένων περιοχών;
Γνωρίζετε ότι επί αιώνες αναφέρεται στερεοτύπως ο Μητροπολίτης Ηρακλείας ως υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Θράκης και Μακεδονίας;
Γνωρίζετε ότι διά της διαιρέσεως του Βυζαντινού Κράτους σε Θέματα, το δεύτερο Θέμα της Μακεδονίας αποτελούσε το δεύτερο Θέμα του ευρωπαϊκού τμήματος του Βυζαντινού Κράτους και περιελάμβανε πλην της Μακεδονίας και τη Θεσσαλία, τη Λαμία, τη Νέα Πάτρα και τα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο;
Μάθετε λοιπόν, ω Σκοπιανοί, ότι δεν μπορείτε να διεκδικήσετε τίποτε, εκτός από το έδαφος που σήμερα σας ανήκει. Η Ιστορία διδάσκει, η αρχαιολογία αποδεικνύει, τα ήθη και τα έθιμα επιβεβαιώνουν, οι διεθνείς συνθήκες διασφαλίζουν, η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων διακηρύσσει, και η ελληνική γλώσσα προσυπογράφει ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μονοπωλείτε το όνομα «Μακεδονία» και ότι δεν έχετε αληθινά επιχειρήματα για να πείσετε τα παιδιά σας στα σχολεία ότι τάχα είσθε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Διότι οι Μακεδόνες ήσαν Ελληνες με γλώσσα και θρησκεία, με γράμματα και πολιτισμό. Οι πολυάριθμες αρχαιολογικές πλάκες των προχριστιανικών και των μεταχριστιανικών χρόνων θα γίνουν ταφόπλακες της ματαίας προπαγάνδας σας εις βάρος του Ελληνισμού, αλλά και της ιστορικής αλήθειας. Και για να μας δώσετε, ω Σκοπιανοί, δείγματα του σεβασμού σας στην παράδοση του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, μετατρέπετε ή αφανίζετε τις επιγραφές των μνημείων στο Μοναστήρι και αλλού, ενώ φροντίζετε να αλλάξετε τις ελληνικές επιγραφές των ιερών εικόνων στο γλωσσικό σας ιδίωμα, και αλλάζετε αρχιτεκτονικά στοιχεία των χριστιανικών μνημείων σε μεταγενέστερα «μοτίβα» δικών σας έργων.
Ο Απόστολος Παύλος εθεμελίωσε την πρώτη Εκκλησία τον 1ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη και απηύθυνεν τις δύο Επιστολές προς Θεσσαλονικείς, γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, που συμπεριελήφθησαν στα κανονικά βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σκεφθείτε ακόμη ότι και κατά τον Στ΄αιώνα μ.Χ. ο Ιουστινιανός έκτισε την 1η Ιουστινιανική πόλη εκεί όπου ήταν η αρχαία θρακική ελληνική πόλη Σκούποι, που κατά παραφθορά έγινε Σκόπια. Από τους τοπικιστικούς φανατισμούς των Σκοπιανών, δεν εσώθηκε ούτε η τοπική Εκκλησία τους –το λέμε μετά θλίψεως– η οποία είναι σχισματική και δεν έχει κοινωνία με κανένα από τα ορθόδοξα Πατριαρχεία και με καμία από τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Τέτοιος σκληρός, ομαδικός φανατισμός καθίσταται πολύ επικίνδυνος για εκείνους που τον εκφράζουν. Κρίμα!
Ο νεώτερος Μακεδονικός Αγώνας είναι ένα από τα πολλά δείγματα της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας των Ελλήνων πατριωτών της Ελλάδος. Μεταξύ των πολλών εκείνων ηρώων στρατιωτικών και πολιτών, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Τέλος Αγρας, ο καπετάν Κώτας, είναι γραμμένοι με χρυσά γράμματα στη νεοελληνική ιστορία και ο ηρωικός Μητροπολίτης Μελενίκου και έπειτα Πελαγονίας Ιωακείμ Φορόπουλος, ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνος, Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, ο εθνομάρτυς Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης, ο Μητροπολίτης Δράμας και έπειτα Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης.
Στα αχνάρια εκείνων των Μακεδονομάχων, αλλά με συγκροτημένο το κράτος μας, εγράψαμε την εποποιία του 1940, υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα, τους Συμμάχους μας και τα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Με επικεφαλής την πολιτειακή-κυβερνητική εξουσία και όλη την πολιτική ηγεσία των εν τη Βουλή κομμάτων, διεξάγεται μεγάλος και σκληρός αγώνας στον χώρο της διπλωματίας.
• Τα Σκόπια δεν θα γίνουν ποτέ δεκτά στην ελληνική λαϊκή συνείδηση με το όνομα «Μακεδονία», διότι η Μακεδονία μας υπάρχει στις καρδιές των Ελλήνων ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας μας εδώ και 2.800 χρόνια.
• Τα Σκόπια δεν μπορούν ποτέ να κρατήσουν το όνομα «Μακεδονία», διότι αυτό ανήκει στους Ελληνες, που το κράτησαν τιμημένο με θυσίες, με αγώνες, με γλώσσα, με θρησκεία, με πολιτισμό.
• Τα Σκόπια δεν μπορούν να μονοπωλήσουν το όνομα «Μακεδονία», διότι ποτέ δεν υπήρξαν κράτος με εθνική οντότητα.
• Τα Σκόπια δεν μπορούν ποτέ να κρατήσουν το όνομα «Μακεδονία», διότι ούτε πολέμησαν ποτέ αυτοτελώς για τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
• Τα Σκόπια δεν έχουν ούτε παλαιά ούτε νεώτερη ιστορία, εκτός από εκείνη που εδημιούργησε και εκφράζει το ηρωικό κράτος της Σερβίας. Πώς θα ονομασθούν «Μακεδονία»;
• Τα Σκόπια δεν μπορούν να λέγονται «Μακεδονία», διότι οι πρόγονοί μας Μακεδόνες ήσαν ελληνικό δωρικό φύλο, με πρώτους άρχοντες ηγεμόνες από το Αργος της Πελοποννήσου και άρχοντα τον Αργείο Ηρακλείδη Περδίκα.
• Τα Σκόπια δεν έχουν ούτε ίχνος κληρονομικότητος από τους Ελληνες Μακεδόνες, διότι οι Μακεδόνες ανευρίσκονται στη Μακεδονία από τον Η΄π.Χ. αιώνα, ενώ οι Σκοπιανοί, ως Σλαύοι, εμφανίζονται στη Βαλκανική τον Ζ΄ αιώνα μ.Χ.
• Τα Σκόπια δεν μπορούν να έχουν το όνομα Μακεδονία, διότι δεν ήσαν Χριστιανοί, αφού εξεχριστιανίσθησαν υπό των αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου τον Θ΄ αιώνα, οι δε γηγενείς Μακεδόνες άρχισαν να γίνονται Χριστιανοί από τον Α΄ μ.Χ. αιώνα.
• Τα Σκόπια δεν μπορούν να μονοπωλούν το όνομα «Μακεδονία», αφού η εθνολογική πληθυσμιακή τους σύνθεση βοά για τις πολλές προελεύσεις του λαού των, με κυριότερη σε αναλογία, που δεν είναι βεβαίως υποτιμητική, τη σλαυική τους καταγωγή.
Σήμερα και αύριο, ίσως και μεθαύριο θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις στα Σκόπια και στη Θεσσαλονίκη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Με εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας και στην πολιτική ηγεσία του τόπου, περιμένουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Για εμάς, που ζούμε άμεσα το πρόβλημα, και για την Ιστορία και τη δικαιοσύνη και τους προγόνους μας, ένα είναι το σύνθημα και το συμπέρασμα:
ΟΧΙ το όνομα «Μακεδονία» στο κράτος των Σκοπίων. ΟΧΙ και ΠΟΤΕ.
Υπ’ αυτή την προϋπόθεση θα είμεθα οι καλύτεροι και ευεργετικότεροι και ειρηνικότεροι γείτονες για τους Σκοπιανούς.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.