Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 12 Αυγούστου του 1999, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε μέσω της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Υπουργών (που είναι αρμόδια για τη νεολαία), να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας η 12η Αυγούστου κάθε έτους
Νέοι χαρακτηρίζονται όλα τα άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία αποτελούν σχεδόν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, με το 87% των νέων να κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας επικεντρώνεται στα δικαιώματα των νέων. Κυρίως επικεντρώνεται στο να έχουν πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση, επαρκή υγειονομική περίθαλψη, ευκαιρίες απασχόλησης και πλήρη συμμετοχή στη δημόσια ζωή. Σ΄ ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό για όλες τις χώρες του κόσμου να επενδύουν σε ευκαιρίες γνώσης και ανάπτυξης ιδιαίτερα των νέων τους, έτσι ώστε το κοινό μας μέλλον να βρίσκεται σε καλά χέρια. Οι νέοι αποτελούν πηγή καινοτομίας, δημιουργικότητας, ενέργειας γι αυτό είναι καθήκον όλων των κρατών μελών να χρησιμοποιήσουν εκείνα τα μέσα, που προωθούν και αξιοποιούν τη δύναμη της νεολαίας. Αυτά είναι και αυτά πρέπει να είναι τα ιδανικά της παγκόσμιας ημέρας νεολαίας.
Γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα, το μέλλον του πλανήτη μας είναι στα χέρια των νέων. Αυτή η γιορτή μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τα ζητήματα, τα οποία οι νέες γενιές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Οι προκλήσεις του αύριο δεν είναι λίγες για τους νέους του σήμερα. Εμείς θα πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουν. Κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις, κοινωνική δικαιοσύνη, περιβάλλον, βιωσιμότητα, εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας ειρήνης είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις αυτές. 
Η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 δεσμεύεται πως θα προωθήσει ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες και επιβεβαιώνει ότι «η αειφόρος ανάπτυξη δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ειρήνη και ασφάλεια». Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ
Εμείς στον Όμιλο για την UNESCO για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό επενδύουμε στους νέους. Το 80% των εθελοντών μας είναι νέοι, οι δράσεις μας υποστηρίζουν τη λύση των προβλημάτων των νέων, η παγκόσμια οργάνωση UNESCO προωθεί δράσεις και προγράμματα με άξονα τους νέους και τις δυνατότητές τους. 
Οι νέοι αποτελούν μέρος της λύσης, όταν ακούγονται, υποστηρίζονται και οι απόψεις τους υιοθετούνται, γίνονται ενεργό μέρος μιας διαδικασίας, που θα οικοδομήσει μια νέα κοινωνία, που θα επενδύει στην ανάκαμψη και την πρόοδο μέσα από το πρίσμα της μεγαλύτερης ανθρώπινης δύναμης: της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. 

Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα
Πρόεδρος

Πηγή:http://www.unesco.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.