Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ!

 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τελικά, πόσα είναι τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική; Για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το φονικό πέρασμα της φωτιάς στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, δεν ήταν εύκολο να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις με τη διατύπωσή τους περισσότερο μπέρδευαν, παρά εξηγούσαν με σαφήνεια τι συμβαίνει. 
Το τοπίο έγινε ακόμη πιο θολό με τον αριθμό των αγνοουμένων, προκαλώντας σε ορισμένους –λανθασμένα– την υπόνοια ότι επιχειρείται συγκάλυψη. Όπως συνέβη από τους αρμόδιους φορείς και κατά την απόπειρα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, έτσι και στο ζήτημα της απαρίθμησης νεκρών και αγνοουμένων υπήρχαν αδυναμίες στη διαχείριση.
Στις 26 Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά τη φωτιά, η Πυροσβεστική αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Δυστυχώς ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας συνεχίζεται, με ένα ακόμη άτομο. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 82». Στις 29 Ιουλίου με νέα ανακοίνωσή της περιπλέκει αντί να ξεδιαλύνει την κατάσταση. Σημειώνει ότι οι αγνοούμενοι είναι 25, ότι έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση άλλων 28. Ακόμη αναφέρει ότι τέσσερις βαριά τραυματίες κατέληξαν κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία. Δεν υπάρχει καμία υποσημείωση, ή επεξήγηση ότι ένα μέρος ή το σύνολο των 25 αγνοουμένων μπορεί να περιλαμβάνεται στις 28 αταυτοποίητες σορούς. Ούτε η διευκρινιστική ανακοίνωση που βγαίνει μία ώρα μετά και καλεί τους δημοσιογράφους να μην προσθέτουν όλους τους παραπάνω αριθμούς (αναζητούμενων, ταυτοποιημένων, αταυτοποίητων) βοηθά σημαντικά.
Τελικά, την 1η Αυγούστου ο αριθμός των ταυτοποιημένων σορών ανακοινώνεται ότι φθάνει τις 81 και απομένει ένας αγνοούμενος. Άρα η ανακοίνωση της 26ης Ιουλίου ήταν βεβιασμένη και προκάλεσε σύγχυση. Επίσημα, μαζί με τους τέσσερις θανόντες σε νοσοκομεία χθες το πρωί οι νεκροί ήταν 85.
Oι ιατροδικαστές αποκαλούν «ανοιχτού τύπου» τις καταστροφές όπως τη φωτιά στην Ανατολική Αττική. Δεν πρόκειται για δυστύχημα πλοίου ή αεροπλάνου, όπου υπάρχουν λίστες επιβατών. Οποιοσδήποτε μπορεί να βρισκόταν εκεί, ενώ οι συνθήκες που επικράτησαν δεν επέτρεπαν για ορισμένες σορούς την οπτική αναγνώριση. Η δουλειά των ερευνητών (ιατροδικαστών, βιολόγων και δικαστικών ανθρωπολόγων) που εκλήθησαν να ταυτοποιήσουν τους θανόντες ήταν μεθοδική και ακριβής για να αποκλειστεί η πιθανότητα λάθους. Το ίδιο προσεκτική έπρεπε να είναι και η ενημέρωση.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.