Η 18η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS το 1998 από την οργάνωση «Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS» (IAVI) για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της μάστιγας του AIDS.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ομιλίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πανεπιστήμιο Μόργκαν (18 Μαΐου 1997), ο οποίος είχε ζητήσει από την ιατρική κοινότητα τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS εντός μιας δεκαετίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το εμβόλιο κατά του AIDS εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.
Πηγή: http://www.sansimera.gr
AIDS: Ένας θανάσιμος κίνδυνος που καραδοκεί
Το AIDS, από την ημέρα που έχει αρχίσει την καταστροφική επιδημία του, έχει μέχρι σήμερα μολύνει 60 εκατομμύρια ανθρώπων. Σήμερα ζουν 40 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μολυνθεί και είναι φορείς του ιού.
Το AIDS είναι σήμερα η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, γεγονός που δείχνει την τρομακτική εξάπλωση και καταστροφή που προκάλεσε και προκαλεί μέσα σε διάστημα 2 δεκαετιών η νέα αυτή ασθένεια.
Σε χώρες της Αφρικής, το AIDS είναι δυστυχώς η πρώτη αιτία θανάτων. Κατά το 2001, η ασθένεια σκότωσε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπων και καταγράφηκαν 3,4 εκατομμύρια νέων περιστατικών.
Για να φανεί πόσο καταστροφική είναι αυτή η μάστιγα στην Αφρική, είναι αρκετό να σημειωθεί ότι στις χώρες νότια της Σαχάρας, το ποσοστό του πληθυσμού που είναι φορέας της νόσου ανέρχεται στο 8%. Στην Αφρική οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Στις χώρες αυτές της Αφρικής ενώ ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων θα έπρεπε να ήταν εάν δεν υπήρχε το AIDS γύρω στα 62 χρόνια, σήμερα λόγω της μάστιγας αυτής έχει μειωθεί στα 47 χρόνια.
Γεγονός πολύ ανησυχητικό είναι η διαπίστωση ότι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη Ρωσία, η μόλυνση με τον ιό HIVαυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς. Μόνο κατά το 2001 στις χώρες αυτές καταγράφηκαν 250.000 νέα περιστατικά. Για τη Ρωσία μόνο, έχει παρατηρηθεί κατά τα τελευταία 3 χρόνια, 15 φορές αύξηση των μολύνσεων. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται στην ενδοφλέβια χρήση των ναρκωτικών.
Εκείνο το οποίο κάνει το AIDS ακόμη περισσότερο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που είναι φορείς δεν το γνωρίζουν. Αυτό συντείνει στην ταχεία διάδοση του ιού HIV και της μόλυνσης σε μεγαλύτερο αριθμό ανυποψίαστων συνανθρώπων μας.
Στην Κίνα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία και με την παραδοχή των Κινεζικών αρχών οι μολύνσεις με τον ιό HIV, έχουν αυξηθεί κατά 67%. Στην Ινδία το 1% του πληθυσμού, δηλαδή 3,86 εκατομμύρια συνανθρώπων μας έχουν μολυνθεί.
Τα στοιχεία αυτά που μας δίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι εντυπωσιακά, προκαλούν φόβο και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τις αυξητικές διαστάσεις που παίρνει ταχύτατα η μάστιγα αυτή.
Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, το προσωπικό ή οικογενειακό δράμα που δημιουργείται αλλά και το σοβαρό οικονομικό βάρος που προκύπτει για την κοινωνία και τις διάφορες χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά, είναι ανυπολόγιστα.
Αναμφίβολα η προσπάθεια περιορισμού και καταπολέμησης του παγκοσμίου αυτού προβλήματος είναι θέμα προσωπικό του καθενός από εμάς αλλά και όλων των άλλων παραγόντων , από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών μέχρι τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα πρέπει να δίνουν σε πολύ φτηνές τιμές τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα, για την αντιμετώπιση της νόσου.
Όλοι κινδυνεύουν από το AIDS. Όλοι πρέπει να έχουμε μια υπεύθυνη συμπεριφορά και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Η προστασία των αθώων παιδιών μας και των συνανθρώπων μας, θα πρέπει να περνούν και από τη δική μας προσπάθεια ενημέρωσης διαφώτισης και λήψης των βασικών μέτρων προφύλαξης.
Να μην ξεχνούμε ότι δυστυχώς ο αριθμός των παιδιών που έχουν προσβληθεί από το AIDS είναι επίσης πολύ μεγάλος και παρουσιάζει μια απρόσμενη σημαντική αύξηση.
Υπάρχουν σίγουρα και ελπιδοφόρα μηνύματα. Οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν καταλάβει τη δραματικότητα της κατάστασης και παγκοσμίως υπάρχει έντονη πολιτική θέληση για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η σύγχρονη ιατρική και επιστήμη έχει καταφέρει να δημιουργήσει φάρμακα τα οποία σταθερά έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν είναι τέλεια και παρά τα προβλήματά τους, σε σύγκριση με το τι υπήρχε πριν μερικά χρόνια η κατάσταση είναι καλύτερη και οι προοπτικές αναμένονται με αισιοδοξία.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες, προσανατολίζονται στο να δίνουν πολύ φτηνότερα τα φάρμακα, στις φτωχές χώρες που έχουν και τα περισσότερα κρούσματα για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα.
Μια συνολική, ολοκληρωτική αλλά και παγκόσμια προσπάθεια, με βασικό συντελεστή την προσωπική υπεύθυνη συμπεριφορά του κάθε ατόμου ξεχωριστά, μπορούν να αποτελέσουν το ουσιώδες αποτελεσματικό όπλο που μπορεί να προτάξει η ανθρωπότητα εναντίον της σύγχρονης αυτής θανάσιμης απειλής.
Πηγή: http://www.medlook.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.