Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΕ ΑΓΡΑ ΨΗΦΩΝ!

Στα δημόσια σχολεία  
Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι μυστική και σε αυτήν θα μετάσχουν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Image result for ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 

Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής τους περιόδου διανύουν σήμερα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Εκπαιδευτικοί με φιλοδοξίες για μια θέση διευθυντή, μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα σε τρία σχολεία της περιοχής τους, και άρα πρέπει να... παρουσιάσουν τις θέσεις τους στους εκπαιδευτικούς-«ψηφοφόρους». Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό δικαιούνται και άδεια από την εργασία. Η ίδια διαδικασία θα αρχίσει στα δημόσια Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας στις 28 Μαΐου.
Για πρώτη φορά, η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαμορφώνει συνθήκες προεκλογικού αγώνα στις διαδικασίες επιλογής νέων διευθυντών στα δημόσια σχολεία, και μάλιστα εν μέσω πανελλαδικών και ενδοσχολικών εξετάσεων. Βεβαίως, ουδείς εθελοτυφλεί. Η σπουδή του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει τα στελέχη εκπαίδευσης κατά τη λήξη του έτους υποδηλώνει την πρόθεσή του να ελέγξει το δίκτυο διευθυντών εν όψει κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων για την επόμενη σχολική χρονιά. Ενδεικτικά, πρέπει να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών σε μία περίοδο που κονδύλια για νέες προσλήψεις δεν υπάρχουν. «Συνάδελφοι, ήλθα να σας συστηθώ και επισήμως. Εχω 22 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχω κάνει μεταπτυχιακό σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής». Τα λόγια ανήκουν σε δάσκαλο της Αθήνας όταν απευθύνθηκε στους συναδέλφους του ζητώντας την ψήφο τους αφού έθεσε υποψηφιότητα για διευθυντής στο σχολείο τους. Ο ίδιος δεν θέλησε, μιλώντας στην «Κ», να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του, καθώς, όπως δήλωσε, «είναι καλύτερα να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους σε αυτό το προεκλογικό πανηγύρι στο οποίο μας υποβάλλει το υπουργείο Παιδείας». Ομως, είναι γεγονός ότι ο 45χρονος δάσκαλος δεν υπερβάλλει. Για πρώτη φορά, η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαμορφώνει συνθήκες προεκλογικού αγώνα στις διαδικασίες επιλογής νέων διευθυντών στα δημόσια δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Και μάλιστα εν μέσω εξετάσεων...
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νέο τρόπο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, οι διευθυντές σχολείων θα επιλέγονται με βάση τη διοικητική και τη διδακτική εμπειρία τους, την παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτισή τους (σε ποσοστό 67% επί της συνολικής μοριοδότησης), καθώς και τη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου στο οποίο επιθυμούν να βάλουν υποψηφιότητα (σε ποσοστό 33% επί της συνολικής μοριοδότησης). Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή διευθυντών αναφέρει ότι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα σε έως και τρία σχολεία της περιοχής τους. Εύλογα, όλοι θα θέσουν υποψηφιότητα στο σχολείο που έως τώρα υπηρετούν, αλλά δεν θα λείψουν εκείνοι που θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε ακόμη ένα. Αυτοί «μπορούν να επισκεφθούν τις σχολικές μονάδες για τις οποίες έχουν καταθέσει υποψηφιότητα, για να αυτοπαρουσιαστούν στον σύλλογο διδασκόντων. Επίσης, ο σύλλογος διδασκόντων έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει τον υποψήφιο να αυτοπαρουσιαστεί σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν το έχει πράξει με δική του πρωτοβουλία», όπως λέει η εγκύκλιος. Μάλιστα, για να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι, δικαιούνται σχετική άδεια.
Η προεκλογική περίοδος για τα δημοτικά σχολεία θα ολοκληρωθεί σήμερα, έστω κι αν οι υποψήφιοι έχουν ακόμη ένα διήμερο για να διορθώσουν τα έγγραφα που κατέθεσαν για να υποστηρίξουν τα ακαδημαϊκά και διοικητικά τους προσόντα.
Για τις εκλογές που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα η εγκύκλιος ορίζει ότι «σε κάθε σχολική μονάδα και εργαστηριακό κέντρο εκλέγεται από τον σύλλογο διδασκόντων τριμελής εφορευτική επιτροπή προκειμένου να προετοιμάσει και να διεξαγάγει τη μυστική ψηφοφορία». Επίσης, με ευθύνη των εφορευτικών επιτροπών θα εκτυπωθούν σε λευκό χαρτί μεγέθους Α4 τα ψηφοδέλτια και η εφορευτική επιτροπή θα πρέπει να φροντίσει για την προμήθεια φακέλων λευκού χρώματος και λευκών ψηφοδελτίων. Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι μυστική και σε αυτήν θα μετάσχουν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Για τους καθηγητές που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις διευθυντών Γυμνασίων, Λυκείων και εργαστηριακών κέντρων, η αποκλειστική προθεσμία των τριών ημερών για την υποβολή της αίτησης θα αρχίσει στις 28 Μαΐου. Ωστόσο, επειδή τα σχολεία -και δη τα λύκεια- θα βρίσκονται σε περίοδο εξετάσεων, πολλοί καθηγητές θεωρούν ότι τα σχολεία θα αναστατωθούν «μόνο και μόνο για να ελεγχθεί ένα σύστημα από τους συνδικαλιστές».
Διότι ουδείς εθελοτυφλεί. Η σπουδή του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει τα στελέχη εκπαίδευσης κατά τη λήξη του έτους υποδηλώνει την πρόθεσή του να ελέγξει το δίκτυο διευθυντών για την επόμενη σχολική χρονιά. Προ ημερών το υπουργείο ζήτησε από τα στελέχη εκπαίδευσης να καταγράψουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς για τον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς 2015-16. Αυτή είναι μια διαδικασία πολιτικά κρίσιμη με πολλές παραμέτρους -π.χ. με ποιο μέτρο θα καταμετρηθούν οι ανάγκες: με 25 μαθητές ανά τμήμα ή με 20, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά;- σε μια περίοδο που λεφτά για νέες προσλήψεις δεν υπάρχουν...
Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.