Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ ΤΣΑΡΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

από περιφερειακά αεροδρόμια

Του Γιάννη Σουλιώτη

Κενά στην ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας αναζητούν τα κυκλώματα δουλεμπόρων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. μπαράζ συλλήψεων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε χώρες της Ε.Ε. με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ενδεικτικά, αστυνομικοί εντόπισαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τρεις Σύρους πρόσφυγες που προσπάθησαν να επιβιβαστούν χωρίς νόμιμα έγγραφα σε πτήσεις με προορισμό τη Γερμανία. 
Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν στα αεροδρόμια Σαντορίνης, Ρόδου, Μυκόνου, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Καλαμάτας, όπου παρατηρείται αύξηση –λόγω τουριστικής περιόδου– των πτήσεων τσάρτερ προς ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έως την 1η Ιουλίου θα έχουν διατεθεί στις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες 1.100 αποσπασμένοι αστυνομικοί. 
Κενά στην ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων αναζητούν τα κυκλώματα δουλεμπόρων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. μπαράζ συλλήψεων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, που επιχειρούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε χώρες της Ε.Ε. με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα, αστυνομικοί εντόπισαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» τρεις Σύρους πρόσφυγες που προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε απευθείας πτήσεις με προορισμό τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, συνέλαβαν 21χρονη που είχε στην κατοχή της κλεμμένο γαλλικό διαβατήριο και προσπάθησε να ταξιδέψει στο Βερολίνο με απευθείας πτήση γερμανικής αεροπορικής εταιρείας. Την ίδια ημέρα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο «Ν. Καζαντζάκης» δύο ακόμα Σύροι πρόσφυγες, 49 και 18 ετών, έχοντας στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ρωσικών και βουλγαρικών αρχών, αντίστοιχα. 

Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στα αεροδρόμια Σαντορίνης, Ρόδου, Μυκόνου, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Καλαμάτας, όπου παρατηρείται αύξηση (λόγω τουριστικής περιόδου) των απευθείας πτήσεων τσάρτερ προς ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.
Για τον έλεγχο του φαινομένου το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε στις 15 Απριλίου διαταγή για εντατικοποίηση των διαβατηριακών ελέγχων στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου στις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες θα έχουν διατεθεί συνολικά 1.100 αποσπασμένοι αστυνομικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων. Αρμόδιοι αστυνομικοί επεσήμαναν στην «Κ» ότι οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίζονται, έχουν στην κατοχή τους ταξιδιωτικά έγγραφα χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν που έχουν καταχωρισθεί είτε ως κλεμμένα είτε ως απολεσθέντα. «Τα συγκεκριμένα διαβατήρια δεν πληκτρολογούνται, καθώς δεν προβλέπονται διαβατηριακοί έλεγχοι σε πτήσεις εντός Σένγκεν» λέει στην «Κ» αστυνομικός που υπηρετεί στην Ασφάλεια του «Ελ. Βενιζέλος». 

Για παράδειγμα, το μεσημέρι της Κυριακής συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 24χρονος υπήκοος Συρίας που αποπειράθηκε να ταξιδέψει με απευθείας πτήση προς τη Βιέννη, χρησιμοποιώντας γνήσια ολλανδική ταυτότητα για την οποία όμως είχε δηλωθεί απώλεια ή κλοπή. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα διέθεταν υπηρεσιακά σημειώματα αναστολής απέλασης που τους είχαν ενδεικτικά χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, το Α.Τ. Καλύμνου κ.ο.κ. Παρότι δικαιούνται άσυλο, επιλέγουν να ταξιδέψουν παράνομα προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης και να υποβάλλουν εκεί αίτημα.

Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.