Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΠΕΡΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ!

 από Newsroom


ΠΕΡΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ: Μη δένεσαι με τα χρήματα για να μην αποκοπείς τελείως από την αγάπη του Θεού. Μην είσαι φιλάργυρος, για να μην περιπέσεις σε απιστία ή σε πλάνη.

Μην αρνείσαι τη βοήθειά σου σ’ όσους έχουν ανάγκη, για να μη σου αρνηθεί και ο Θεός τη βοήθειά Του όταν θα την χρειαστείς. Μην κλείνεις την πόρτα σου στον φτωχό, για να μη σου κλείσει και ο Θεός τη θύρα του ελέους Του. (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Όλες οι προσφορές και οι ελεημοσύνες στους φτωχούς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την αγάπη για τον πλησίον μας, αν δεν υπάρχει αγάπη στην καρδιά. Γι’ αυτό κι όταν δίνουμε ελεημοσύνη πρέπει να προσέχουμε ώστε να την δίνουμε με αγάπη, με καλή καρδιά, με ιλαρότητα κι όχι με αίσθημα οργής εναντίον του φτωχού. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

Για την έννοια και την ιδέα της αγάπης νομοθέτησε ο Θεός την ελεημοσύνη. Και χωρίς την ελεημοσύνη ήταν σε θέση ο Θεός να συντηρήσει τους φτωχούς. Αλλά αναθέτει τη συντήρησή τους σ’ εμάς, για ν’ αναπτύξει τους μεταξύ μας δεσμούς της αγάπης και τη θέρμη των σχέσεων μας. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Οι άνθρωποι γίνονται ανελεήμονες όταν περιμένουν από τους άλλους να τους ελεήσουν, ενώ οι άλλοι περιμένουν το ίδιο απ’ αυτούς. Σ’ αυτήν την αμοιβαία αναμονή, στο να περιμένει δηλαδή ο ένας από τον άλλον να τον ελεήσει, όλοι οι άνθρωποι, σαν ένας γενικός κανόνας, γίνονται άσπλαχνοι κι ανελεήμονες. Η ελεημοσύνη όμως δεν είναι παθητική αρετή, αλλά ενεργητική. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Πηγή: https://www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.