Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Και έγραψε ο Ρίτσαρντ Κάρλσον στο βιβλίο του "μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα":"όλοι θέλουμε οι απόψεις μας να γίνονται σεβαστές και κατανοητές από τους άλλους. Μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες της ανθρώπινης ψυχής είναι να εισακούγεται και να γίνεται κατανοητή. Και όσοι έχουν μάθει να ακούν είναι πιο αγαπητοί, αυτούς τους οποίους σεβόμαστε περισσότερο. Εκείνους που έχουν τη συνήθεια να διορθώνουν τους άλλους συχνά τους απορρίπτουμε και τους αποφεύγουμε." 
Η ελεύθερη έκφραση είναι προτέρημα σε όποια μορφή της υπάρχει. Από όπου και να προέρχεται, μας δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι έχουμε την ευκαιρία συμμετοχής στα δρώμενα. Όμως φανταστείτε,κάθε φορά που θα ανοίγαμε το στόμα μας να εκφραστούμε και κάναμε ένα γραμματικό λάθος να είχαμε και έναν κόφτη. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να προχωρήσουμε παρακάτω. Οι επικρίσεις για τα λάθη στην γραμματική μπορεί να οδηγήσουν σε αφωνία! Αντίθετα, χρειαζόμαστε να υποστηριζόμαστε στο έργο της έκφρασης αν θέλουμε να είμαστε και να νοιώθουμε καλά.
Image result for σιωπή
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να μιλούν πολύ. Για τα πάντα. Δεν τους απασχολεί αν ο ακροατής βαριέται ή είναι δυσαρεστημένος. Αρκεί που έχουν ένα ζευγάρι αυτιά να τους ακούν. Η υπερβολική όμως έκθεση στην έκφραση εγκυμονεί κινδύνους. Από το να γίνουμε βαρετοί μέχρι και δυσάρεστοι. Και τότε έρχεται η απομόνωση. Είναι σαφώς πολύ εγωιστικό να θέλουμε κοινό. Όμως το κοινό έχει όρια αντοχής. Και μπορεί στο τέλος να μην χειροκροτεί, κρίνει όμως και στο τέλος αποφασίζει για την ουσία των όσων έχουν ειπωθεί. 
Όσα περισσότερα και ουσιώδη πράγματα έχει να πει κάποιος τόσο περισσότερο σιωπά. Αυτό είναι ένα δείγμα των σοφών ανθρώπων. Όποιος φοβάται τη σιωπή, όποιος δεν μπορεί να μείνει μόνος, τόσο πιο φαφλατάς και ανασφαλής είναι. Συνήθως στην έκφραση, οι πολλές λέξεις χωρίς ουσία τυλίγουν ένα ασήμαντο περιεχόμενο. Αντίθετα, οι λιγοστές κουβέντες με νόημα έχουν μια ειδική βαρύτητα. Και όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας: "το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν".

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.