Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ!

Image result for μέδουσες
Όλοι ανυπομονούμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και ονειρευόμαστε βουτιές σε θάλασσες, χαλάρωση και παιχνίδι στις παραλίες. Αν, βέβαια, θέλουμε να αποφύγουμε τα δυσάρεστα απρόοπτα, πρέπει να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.
Ένας συχνός κίνδυνος στις ελληνικές θάλασσες είναι ο αυξημένος αριθμός μεδουσών, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών του μεσογειακού κλίματος. Οι μέδουσες, συνήθως, σπέρνουν τον πανικό στους περισσότερους από τους λουόμενους, παρά το γεγονός ότι σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν μόνο σε όσους πάσχουν από αλλεργία.

Τα δύο συνηθέστερα είδη μεδουσών που συναντάμε στις ελληνικές παραλίες είναι τα εξής:
- Η μέδουσα «Πελάγια» ή αλλιώς τσούχτρα: Έχει μεγάλα πλοκάμια και το τσίμπημά της προκαλεί έντονο πόνο 
- Η μέδουσα Κοτυλόριζα.

Πώς θα προφυλαχθείτε από τις τσούχτρες;
- Αν παρατηρήσετε τσούχτρες στη θάλασσα, καλό είναι να αποφύγετε το κολύμπι καθώς, συνήθως, οι μέδουσες ταξιδεύουν σε κοπάδια
- Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, απομακρύνετε τα πλοκάμια από το δέρμα, χρησιμοποιώντας άμμο, σαν να κάνετε peeling. Προσοχή όμως, μην προσπαθήσετε να τα απομακρύνετε με γυμνά χέρια ή με φρέσκο νερό.
- Αν έχετε τη δυνατότητα, χρησιμοποιήστε διάλυμα ξιδιού με νερό και στη συνέχεια για να ανακουφιστείτε από τη φλεγμονή εφαρμόστε κάποια αλοιφή για τσιμπήματα. Μην προχωρήσετε σε πρόσληψη αντι – ισταμινικών χωρίς συνταγή γιατρού. 
- Αν υποστείτε αλλεργικό σοκ, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό ή το νοσοκομείο.
- Για να εξουδετερώσετε το δηλητήριο της μέδουσας και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, βυθίστε, το συντομότερο δυνατό, το σημείο του τσιμπήματος σε καθαρό ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Να μην ξεχνάτε ότι…
- Με την πάροδο του καλοκαιριού, παρατηρείται μείωση του υπερπληθυσμού των μεδουσών.
- Δεν πρέπει να αφήνετε τις μέδουσες στην παραλία, καθώς κατά την αποσύνθεσή τους μολύνουν το περιβάλλον και αναδύουν πολύ δυσάρεστες μυρωδιές.
- Οι μέδουσες είναι βασικός κρίκος της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας. Τρέφονται με πλαγκτόν και στη συνέχεια τρώγονται από τα ψάρια. Σκεφτείτε πως μια φάλαινα μπορεί να καταναλώσει πάνω από 100 κιλά μέδουσες σε μία μέρα.

Πηγή:http://www.spartan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.