Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ: «Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ»!

Συνέντευξη στη Μαρία Λιάκου

Η Ιφιγένεια Τέκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Κυψέλη. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος για αρκετά χρόνια σε διάφορες πολυεθνικές εταιρείες, έκανε μεταφράσεις και ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά.
Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Μνήμες χαμένες στην άμμο». Τα άλλα βιβλία της είναι «Θάλασσες μας χώρισαν» [Διόπτρα, 2015], «Αγάπα το ή παράτα το» [Α.Α.Λιβάνη, 2015], «Να ονειρευτώ ξανά» [2016]. Για τη λογοτεχνία, τον έλληνα αναγνώστη, τα βιβλία της και γενικώς τα βιβλία, μας μίλησε στο Fractal.

-Κυρία Τέκου, πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την γραφή;
Η πιο συνειδητοποιημένη σχέση μου με την συγγραφή δεν ξεκίνησε από τα παιδικά χρόνια αλλά περίπου στο τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών, όταν πλέον κατάλαβα πόση δύναμη έχουν οι λέξεις αφού κρύβουν μνήμες και όνειρα και χάρη σε αυτές, διατηρείς την έκπληξη για την ίδια τη ζωή. Υπάρχει καλύτερος λόγος για να ασχοληθεί κάποιος με κάτι τόσο συναρπαστικό;

-Κυκλοφορεί ήδη το τέταρτο βιβλίο σας. Πείτε μας λίγα λόγια για την αποδοχή τους από το αναγνωστικό κοινό.
Πράγματι έχουν ήδη εκδοθεί τέσσερα βιβλία μου και νιώθω ευτυχής για κάθε ευκαιρία που διεκδίκησα και τελικά μου δόθηκε. Όσον αφορά στην αποδοχή του αναγνωστικού κοινού, είμαι ικανοποιημένη που παρά τη κρίση που μαστίζει τους Έλληνες και έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τον χώρο του βιβλίου, είναι αρκετοί εκείνοι που με τίμησαν και με εμπιστεύτηκαν επιλέγοντας κάποιο από τα πνευματικά παιδιά μου.


-Κατά την γνώμη σας σε τι μπορεί να μας βοηθήσει σήμερα η Λογοτεχνία;
Η Λογοτεχνία προσφέρει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και γεγονότων που θα μας έπαιρνε πάρα πολλά χρόνια η προσπάθεια να τα βιώσουμε απευθείας. Το βασικότερο είναι ότι ανοίγει το δρόμο μέσα από τον οποίο θα μάθουμε, θα ψάξουμε, θα αμφισβητήσουμε ως μονάδες αλλά και ως μέλη ενός συνόλου.

-Το αναγνωστικό κοινό έχει ιδιαιτερότητες;
Μια ιδιαιτερότητα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι σε σχέση με άλλες χώρες, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό δεν έχει εντάξει στην καθημερινότητά του την ανάγνωση βιβλίων. Ο Έλληνας είναι ευκαιριακός αναγνώστης με προτίμηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

-Τι χρειάζεται να έχει ένα καλό βιβλίο για σας.
Ως αναγνώστρια έχω περάσει από πολλά στάδια όμως πλέον έχω κατασταλάξει στα γούστα μου και καταλαβαίνω ότι η πλοκή και οι όποιες ανατροπές της, δεν αποτελούν για μένα κίνητρο για να επιλέξω κάποιο βιβλίο. Απολαμβάνω μια καλή πένα που έχει κάτι να πει, κάτι που δεν είναι τετριμμένο και χιλιοειπωμένο και οι ήρωες είναι καλά δομημένοι ώστε να δικαιολογούνται οι πράξεις τους.

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς.
Πολλοί οι αγαπημένοι συγγραφείς τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια λογοτεχνία όπως Καζαντζάκης, Λουντέμης, Παπαδιαμάντης, Καραγάτσης, Γονατάς, Παπαγιώργης, Ιωάννου, Χένρι Τζέιμς, Ναθάνιελ Χόθορν, Τζέιμς Τζόις, Καμύ, Μ. Άτγουντ, Πολ Όστερ, Χ.Μαρίας, Σολ Μπέλοου, Τ. Χάρντι, Μπόρχες, Κορτάσαρ, πρόσφατα λάτρεψα τον Erri De Lucca. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους γιατί είναι πολλοί και η λίστα μου διαρκώς εμπλουτίζεται.

-Από πού αντλείτε την έμπνευση για να γράφετε;
Υπάρχει πάντα μια αρχική ιδέα την οποία δοκιμάζω και καταπονώ μέχρι να αποδείξει την αξία της απλά δεν ξέρω αν είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή απορρέει από πειθαρχία και αφοσίωση στο στόχο μου να διηγηθώ μια ιστορία. Η αρχική αυτή ιδέα μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε ερέθισμα, κάτι που άκουσα, που διάβασα, που είδα ή θυμήθηκα.

-Προτιμάτε κάποια φόρμα γραφής –είδος ;
Μου αρέσει να πειραματίζομαι με όλες τις φόρμες γραφής ανεξάρτητα από την εμπορικότητα του αποτελέσματος γιατί θεωρώ ότι ένας συγγραφέας δεν πρέπει να δημιουργεί μανιέρα και να μένει στατικός.

-Οι συγγραφείς διαβάζουν; Είναι συστηματικοί αναγνώστες δηλαδή;
Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι συγγραφείς διαβάζουν βιβλία και μάλιστα με ιδιαίτερη προσήλωση. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως γίνεται να βελτιωθείς συγγραφικά αν δεν αποκτήσεις πρώτα μια πολύ καλή αναγνωστική βάση που θα έχει ως πυρήνα της την ελληνική λογοτεχνία-παλιότερη και πιο σύγχρονη- αλλά θα περιλαμβάνει και τους σπουδαίους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είμαι υπέρ της όσμωσης των διαφόρων τάσεων που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στη λογοτεχνία και παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη σύγχρονη γενιά των Ελλήνων συγγραφέων.

-Υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασίες – συνέργεια μεταξύ των Τεχνών στην χώρα μας;
Σε φιλικό και ατομικό επίπεδο υπάρχουν κάποιες συνεργασίες που προάγουν τον πολιτισμό στη χώρα μας, τίποτα όμως ολοκληρωμένο με τη σύμπραξη και τη κατεύθυνση της πολιτείας. Θα ήθελα να δω περισσότερες πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από άλλους αρμόδιους φορείς που θα προάγουν την Τέχνη στο σύνολό της.

-Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πληθώρα εκδόσεων και πολλών Βιβλιο-Παρουσιάσεων. Κατά την γνώμη σας όλο αυτό βοηθάει τον αναγνώστη στις επιλογές του;
Πράγματι, κυκλοφορούν πολλά βιβλία κάθε χρόνο, ίσως περισσότερα από όσα μπορεί να απορροφήσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, που έχει περιορίσει ακόμα περισσότερο τα αναγνώσματά του λόγω της κρίσης. Ωστόσο, δεν γίνεται να εμποδίσεις κάποιον να εκφραστεί μέσω της γραφής επειδή υπάρχει πληθώρα νέων εκδόσεων. Ο αναγνώστης είναι πάντα ο τελικός κριτής. Όσο για τις βιβλιοπαρουσιάσεις, σίγουρα αποτελούν μια ευκαιρία για τους αναγνώστες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον αγαπημένο τους συγγραφέα, αν και φοβάμαι πως τα τελευταία χρόνια που κάθε μέρα λαμβάνουν χώρα δύο ή και περισσότερες παρουσιάσεις, ο κόσμος έχει αρχίσει και κουράζεται χάνοντας το ενδιαφέρον που τον συντηρούσε αρχικά.

-Ποια τα επόμενα σχέδια σας;
Στην παρούσα φάση επεξεργάζομαι βιβλία που έχω ολοκληρώσει, καταγράφω νέες ιδέες και βυθίζομαι μέσα στις σελίδες βιβλίων ιστορίας προκειμένου να αντλήσω πληροφορίες που θα κουμπώσουν με τον μύθο που έχει πλάσει η φαντασία μου. Επόμενο σχέδιό μου; Παραμένει το ίδιο. Να καλύπτω πάντα την ανάγκη μου για δημιουργία.
Πηγή: http://fractalart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.