Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο


Και μια παλιά παροιμία λέει: "αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα". Και μια δεύτερη: "μικρός διάβολος μεγάλο τσαρούχι". Και μια τρίτη: "έξαφνα είδε η γρα φεγγάρι και παράξενο τση φάνη".
To αναπάντεχο είναι μέρος της ζωής. Έρχεται ξαφνικά και μας αιφνιδιάζει. Καμιά φορά για καλό, καμιά φορά για κακό. Αλλες φορές μας ξεβολεύει, άλλες φορές μας βοηθά. Τα άγνωστα και αναπάντεχα γεγονότα που μας βρίσκουν, μας ωθούν να πιστέψουμε ότι το τυχαίο υπάρχει και είναι τόσο δυνατό που μπορεί να αλλάξει ακόμα και ολόκληρη τη ζωή μας. 
Τυχαία συνάντηση, από τα συνήθη αναπάντεχα που μπορούν να συμβούν στους ανθρώπους. Άλλωστε οι ανθρώπινες σχέσεις δεν στηρίζονται στο τυχαίο; Η γνωριμία δύο ατόμων του αντίθετου φύλου, είναι τυχερό αν θα καταλήξει σε συμβίωση ή σε γάμο. Πολλές περιπτώσεις στον περίγυρό μας αναφέρονται σαν τυχαίες γνωριμίες που έχουν καταλήξει σε φιλίες ζωής. ΄Αλλες πάλι είναι εκείνες οι συναντήσεις που στον εργασιακό τομέα δημιουργούν ακαταμάχητες συνεργασίες. 
Η τύχη είναι μία στιγμή που μας καθορίζει. Καθορίζει την όποια επιλογή έχουμε να κάνουμε με αποτέλεσμα να μας οδηγεί σε συγκεκριμένο δρόμο.
Από την άλλη μεριά το αναπάντεχο είναι τό απρόβλεπτο γεγονός που θα μας συμβεί. Πάντοτε μας αιφνιδιάζει. Και πάντοτε μας ταρακουνά. Εκεί που ήμαστε βολεμένοι στη σειρά μας, εμφανίζεται και μας αναστατώνει. Όταν συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί από εμάς αν θα καταρρεύσουμε ή όχι. Και πάλι από εμάς θα εξαρτηθεί αν θα καταφέρουμε να αντιδράσουμε και να τροποποιήσουμε την κατάσταση υπέρ μας. Η ουσία είναι πως είναι καλό να μην έχουμε τα πάντα δεδομένα. Ανθρώπους, υλικά αγαθά ή καταστάσεις. Κάθε λίγο να λέμε ένα ευχαριστώ για όλα όσα μας έχουν δοθεί. Και κάθε λίγο είναι καλό να επιβραβεύουμε τους ανθρώπους που είναι κοντά μας και γύρω μας, με μια καλή κουβέντα έστω. Να τους επιτρέπουμε να γνωρίζουν πόσο σημαντικοί είναι για εμάς. Δεν είναι αυτό ένδειξη αδυναμίας. Ίσα ίσα που πρόκειται για απόδειξη ανωτερότητας.
Όπως ξεσπάει μια καλοκαιρινή μπόρα, ξαφνικά από το πουθενά, έτσι και το αιφνίδιο μπορεί να έρθει στη ζωή μας. Αν δεν έχουμε ομπρέλα, θα τρέξουμε να προφυλακτούμε κάπου. Αν καθίσουμε κάτω από τη βροχή σίγουρα θα βραχούμε.
Έτσι προκαλούμε την τύχη μας. Ας αξιολογήσουμε λοιπόν την κάθε περίσταση και ας μην είμαστε τόσο ενθουσιώδεις σε ότι φαίνεται. Μια μικρή δόση καχυποψίας είναι χρήσιμο να υπάρχει απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις. Καλό θα είναι, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις να κρατάμε μια επιφύλαξη. Τώρα αν εμφανιστεί το αναπάντεχο, ε, τότε θα είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

* Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.