Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Και μια παλιά παροιμία λέει: "σαν σε τιμά το σπίτι σου, τιμάει η γειτονιά σου, σαν σε τιμάει η γειτονιά, τιμάει ο κόσμος όλος. "Και μια δεύτερη λέει: "όποιος είναι ζεστός, νομίζει όλους έτσι". Και μια τρίτη: "κήπο έχεις, κήπο έχω κι όπως με έχεις έτσι σε έχω".
Η εκτίμηση είναι μια θέση που έχουμε για τον συνάνθρωπό μας η οποία κερδίζεται. Η εκτίμηση είναι ένα τρόπαιο που κουβαλάει ο άνθρωπος σαν προσωπικότητα στον πόλεμο της ζωής. Αποκτιέται με τις πράξεις του και τα λόγια του απέναντι στην κοινωνία που ζει και εργάζεται. Πολλές φορές και ας μην λέει τίποτα και ας μην κάνει τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά υπάρχει και δίνει το παράδειγμα με τον τρόπο ζωής του.
Είναι πολύ σημαντικό να χαίρει το άτομο εκτίμησης από το περιβάλλον του. Συνήθως το μαθαίνει τελευταίο ή ακόμα μπορεί και να το αγνοεί ότι συμβαίνει. 
Έχει τύχει να ζηλέψουμε άτομα που χαίρουν εκτίμησης.
Έχει τύχει να θέλουμε να γίνουμε σαν και αυτά, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Άνθρωποι πρότυπα υπάρχουν και είναι εδώ, ανάμεσά μας, δίπλα μας κοντά μας. Άνθρωποι χαρισματικοί, που ζουν και βιώνουν αυτή τη ζωή με τέτοια ανιδιοτέλεια και στοχασμό, σαν να είναι άγιοι. Τέτοιο παράδειγμα αξίζει κάποιος να ακολουθήσει στη διάρκεια του βίου του. Μόνο που για να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους θα πρέπει να τους παρακολουθήσουμε επισταμένα. Γιατί ζουν διακριτικά και ήσυχα χωρίς να διατυμπανίζουν το έργο τους και τις πράξεις τους.
Μία κατηγορία είναι οι ευεργέτες. Άνθρωποι που έχουν αφοσιώθηκαν σε κάποιον σκοπό. Η ευεργεσία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το σύνολο πράξεων σε συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία. Όμως ευεργέτης μπορεί να γίνει ο καθένας από εμάς με μικρές πράξεις στο κοινωνικό σύνολο όπου ανήκει. Απαιτείται όμως συγκροτημένη δράση.
Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν μιλούν πολύ και πράττουν. 
Θαυμάζω τους ανθρώπους που δίνουν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. 
Θαυμάζω τους ανθρώπους που δέχονται το ευεργέτημα χωρίς να ξεχνούν.
Και τελικά θαυμάζω το πόσο καλά είναι οργανωμένη μια δομή προκειμένου να περάσει έργο. Και μάλιστα έργο που να χαίρει εκτίμησης.
Μπορώ να πω με σιγουριά, ότι η εκτίμηση είναι μία προίκα, που ή κάποιος την έχει ή δεν την έχει. Το κοινωνικό αισθητήριο είναι τόσο ακριβές, ώστε πάντα γνωρίζει ποιον θα επιβραβεύσει και ποιον όχι. Ποιον θα ακολουθήσει προς παράδειγμα ή όχι. Και ποιον τελικά θα αποβάλει.
Με εκτίμηση προς όλους τους αναγνώστες.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.