Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!

Συναγερμός σήμανε στις ισπανικές Αρχές μετά την εμφάνιση δηλητηριωδών μεδουσών στις ακτές της Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους.
Οι μέδουσες εντοπίστηκαν αρχικά στις ακτές της Ίμπιζα και της Φορμεντέρα, χωρίς να προκληθεί ανησυχία στις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο φαίνεται πως το φαινόμενο επεκτείνεται καθώς στη μέση των διακοπών της Πεντηκοστής, βρέθηκαν μέδουσες στις ακτές της Μαγιόρκα.
Συγκεκριμένα, οι νεκρές μέδουσες εντοπίστηκαν στην παραλία στις ακτές του της El Molinar, ακριβώς δίπλα από την πρωτεύουσα Πάλμα ντε Μαγιόρκα.
«Βρέθηκαν στην παραλία Molinar της Πάλμα μέδουσες του είδους “Portuguese Galley”», ανακοίνωσαν τα σωστικά συνεργεία του νησιού. Σε μήνυμα τους στο Twitter κάνουν λόγο για «μεγάλη απειλή» και ζητούν από τουρίστες και κατοίκους να προσέχουν στη θάλασσα, να παρατηρούν και σε περίπτωση που εντοπίσουν μέδουσες να ενημερώσουν τις Αρχές.

Ο υποθαλάσσιος κίνδυνος «Portuguese Galley»
Πρόκειται για ένα είδος μέδουσας που εντοπίζεται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σπανίως εμφανίζεται στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το μήκος της ξεκινάει από τα 30 εκατοστά και μαζί με τα πλοκάμια της φθάνει μέχρι τα 30 μέτρα! Είναι δύσκολο να διακριθεί όταν βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο πολλοί την παρατηρούν εξαιτίας των πολύ μεγάλων πλοκαμιών της, στα οποία μάλιστα, «κρύβεται» το δηλητήριο της που μπορεί να σκοτώσει και άνθρωπο.
Ενδεικτικό του δηλητηρίου των συγκεκριμένων μεδουσών, είναι το γεγονός ότι αν «αγγίξουν» ακόμα και νεκρό ζώο, παραμένει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει οποιοσδήποτε οργανισμός έρθει σε επαφή. Από το τσίμπημα της «Portuguese Galley» κινδυνεύουν οι αλλεργικοί, ωστόσο δεν θεωρούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μεγάλος κίνδυνος για της Βαλεαρίδες, αφού είναι μικρές για να προκαλέσουν το θάνατο.
Οι Αρχές εξετάζουν αν δύο άνδρες που εξέπνευσαν στη Μαγιόρκα από ανακοπή καρδιάς ήρθαν σε επαφή με τη μέδουσα «Portuguese Galley» αφού σε περίπτωση που έχει ενηλικιωθεί, το δηλητήριό της «χτυπά» το μυικό και νευρικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα στην αναπνοή. 
Σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος μέδουσας, πρέπει να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες. Οι ειδικοί προτείνουν να αφαιρεθεί με γάντια η «γλίτσα» που αφήνει η μέδουσα, να πλυθεί το σημείο προσεκτικά με θαλασσινό και στη συνέχεια με εμφιαλωμένο νερό και μετά να γίνει επίσκεψη σε γιατρό.
Για την ιστορία, οι πρώτες αποικίες Portuguese Galley εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Μεσόγειο το 2017, στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Πριν εννέα μήνες, βρέθηκαν αποικίες στα ανοιχτά της Μαγιόρκα, οι οποίες ανησύχησαν πλέον τις Αρχές, μετά και από την εμφάνισή τους στις ακτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.