Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ο ΩΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΜΕΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ...

Χωρίς αμφιβολία είναι ένας από τους ωραιότερους ναούς της Ελλάδας. Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν περίτρανα..
Πρόκειται για τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Άργους. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό.
Ο ναός που θεωρείται από τους ωραιότερους της χώρας. Είναι χτισμένος πάνω σε σπηλιά και κάτω από τα θεμέλια του τρέχουν νερά από πηγές!
Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου την κάνουν μαγευτική. Το δεύτερο είναι ότι ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον.
Στο σημείο που βρίσκεται ο ναός, υπήρχε παλαιότερος ναός, η «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα», η οποίος καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918 από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν κοντά στον ναό.
 
Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι. Το πόσο ισχυρή ήταν το δείχνει το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στο Άργος και στο Ναύπλιο.
Μετά την καταστροφή του παλιού ναού, πολλοί Αργίτες δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό την ανέγερση ενός νέου ιερού ναού. Στην προσπάθεια αυτή, προσέφεραν τα μέγιστα και οι Αργίτες μετανάστες στην Αμερική. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν δύο χρόνια από το 1922 έως το 1924.
Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, θέλησαν οι κατακτητές να κτίσουν στην στέγη του ναού αντιαεροπορικό πυροβολείο και να κόψουν τον μεγάλο πλάτανο που υπήρχε δίπλα ώστε να μην εμποδίζει την λειτουργία του πυροβολείου.
Μετά από παρέμβαση όμως, του ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου στον Γερμανό διοικητή Ντάσιγγερ, απετράπη τόσο η κατασκευή του πυροβολείου όσο και η κοπή του πλάτανου. Σε αυτόν τον πλάτανο τα χρόνια πριν την επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, συγκέντρωνε Έλληνες και τους προετοίμαζε για τον αγώνα κατά των Τούρκων.
Την σπηλιά δε όπου είναι κτισμένη η εκκλησία, την χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αυτό που σεβάστηκε όμως, ο Γερμανός κατακτητής, δεν σεβάστηκαν οι Έλληνες στις μέρες μας και έτσι, δυστυχώς, ο γέρο-πλάτανος δεν υπάρχει πια.
Οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του ναού συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Μέσα στο σπήλαιο, βάθους 110 μέτρων, έχει κτιστεί ένα προσκύνημα ονομαζόμενο Γολγοθάς.
Στο ίδιο σπήλαιο υπάρχει βράχος που κρέμεται από την οροφή και σταματά λίγο πάνω από το έδαφος. Το 1972 έγιναν ανασκαφές στο εν λόγω σπήλαιο, που έφεραν στο φως ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής.



ΠΗΓΗ diaforetiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.