Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ!


ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικαστές του ΣτΕ, στην Αθήνα, με αφορμή την επίθεση του «Ρουβίκωνα», στη Θεσσαλονίκη οι τρεις κατηγορούμενοι που είχαν συλληφθεί για τον ξυλοδαρμό του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη αφήνονταν ελεύθεροι αφού είχαν κριθεί ένοχοι από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. 
Θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν τα δύο γεγονότα. Ας πάρουμε, γι’ αυτό, τα πράγματα με τη σειρά: από την Αθήνα, οι δικαστές του ΣτΕ τόνισαν ότι «το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες».
Στη Θεσσαλονίκη, τώρα. Για τους δύο 20χρονους, οι ποινές φυλάκισης 14 και 21 μηνών έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για τρία χρόνια, ενώ για τον 36χρονο οι 14 μήνες φυλάκισης είναι εξαγοράσιμοι, προς 5 ευρώ την ημέρα, καθώς δεν είχε καθαρό ποινικό μητρώο. Για να συντομεύουμε: και οι τρεις κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αξίζει δε να διαβάσει κανείς τα ρεπορτάζ, για να αισθανθεί οδυνηρή ντροπή. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατέθεσε στο δικαστήριο τον εφιάλτη που έζησε από το παρ’ ολίγον λιντσάρισμά του, λέγοντας μάλιστα: «Πριν από δύο μήνες είχα βάλει στεντ στην καρδιά, γι’ αυτό φοβήθηκα εκείνη την ώρα ότι θα μείνω στον τόπο». 
Οι τρεις δράστες, αφού εξάντλησαν την επιθετικότητα και τον τσαμπουκά εκτός του δικαστηρίου, εντός άρχισαν να κλαίνε, να ζητούν συγγνώμη και να εμφανίζουν επιχειρήματα αποστομωτικής ανοησίας. Ο ένας ότι δεν είχε στόχο τον δήμαρχο, αλλά «πήρε έναν υαλοκαθαριστήρα και προκάλεσε ζημιές στο αυτοκίνητο», ο άλλος ότι δεν ήξερε ποιον χτύπαγε...
Θλιβερή η απόφαση του δικαστηρίου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα υποστούν καμία κύρωση. Έφυγαν «μετανιωμένοι» και δακρυσμένοι ως άλλοι απόκληροι της κακούργας κοινωνίας, που τους εξώθησε να δίνουν θανατερές κλωτσιές πολεμικών τεχνών και ύστερα να χύνουν μαύρο δάκρυ. Αποθηριωμένοι θρασύδειλοι. Το πιο επικίνδυνο είδος. Δηλώνουν παραστρατημένοι και επιστρέφουν στη δράση ατιμώρητοι, ακόμη πιο ανεξέλεγκτοι, ίσως προσωρινά αναδιπλωμένοι, αλλά καθόλου συνετισμένοι.
Τίποτα από ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα δεν είναι περαστικό και χωρίς αποτύπωμα. Τα σκοτάδια δεν απλώνονται μόνο, παγιώνονται, βαθαίνουν, ασκούν έλξη και επιρροή όσο αντιμετωπίζονται σαν ένοχα μυστικά. Η ανοχή αποενοχοποιεί τη βία.
Σωστά το έθεσε το ΣτΕ: το κενό της Δικαιοσύνης καλύπτει η ωμή βία. Μόνο που ένα 24ωρο αργότερα, μια απόφαση δικαστηρίου έκανε την ανακοίνωση του ΣτΕ να μοιάζει με επίπληξη λυκειάρχη για ανάρμοστη συμπεριφορά, όταν πίσω από την πλάτη του ο φόνος έχει ήδη συντελεστεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.