Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

«ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ» ΔΥΟ ΟΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΜΑΚΡΟΝ-ΛΕΠΕΝ!

Σε τεταμένο κλίμα και με προσωπικές «επιθέσεις» από τα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, οι δύο υποψήφιοι στο β' γύρο για τη γαλλική προεδρία, Μαρίν Λεπέν και Εμμανουέλ Μακρόν, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε στούντιο της γαλλικής εθνικής τηλεόρασης, δεχόμενοι τις ερωτήσεις δύο δημοσιογράφων του TF1 και τoυ France 2.
Για πρώτη φορά από το 1981, οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν να χρησιμοποιηθεί για την προεδρική τηλεμαχία η σκηνοθετική τεχνική, που επιτρέπει να προβάλονται και οι δύο υποψήφιοι - ανεξάρτητα από το ποιος τοποθετείται - ώστε να φαίνονται οι αντιδράσεις αμφότερων των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του France 2, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου είχε αρχικά αρνηθεί τη χρήση παράλληλης προβολής.

«Μην λέτε βλακείες κυρία Λεπέν»

Η Μαρίν Λεπέν από την πρώτη πρότασή της επέλεξε να «χτυπήσει» τον αντίπαλό της. «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής με τον τρόπο που εξελίσσεται ο δεύτερος γύρος, καθώς οι Γάλλοι θα πραγματοποιήσουν μία ξεκάθαρη επιλογή: Ο κύριος Μακρόν είναι ο υποψήφιος της άγριας παγκοσμιοποίησης, του πολέμου όλων ενάντια σε όλους (...) όλων αυτών που καθοδήγησε ο (σ.σ. ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας) κ. Ολάντ. Απέναντι σε αυτό, είμαι η υποψήφια του λαού, η υποψήφια της Γαλλίας εκείνης που αγαπάμε. Είμαι η υποψήφια της Γαλλίας που προστατεύει», τόνισε η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
«Εδώ και 40 χρόνια σε αυτή τη χώρα, έχουμε υποψηφίους της οικογένειας Λεπέν στις προεδρικές εκλογές», αντεπιτέθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος και επικεφαλής του κινήματος «En Marche!», Εμμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι η Λεπέν μεταφέρει το «πνεύμα της ήττας».
Τα «καρφιά» συνεχίστηκαν, καθώς οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι σχολίαζαν τα εργασιακά. «Κύριε υπουργέ της Οικονομίας... γιατί δεν βοηθήσατε τον Φρανσουά Ολάντ με τις συνταγές σας», σχολίασε ειρωνικά η Λεπέν, αναφερόμενη στο παλαιότερο αξίωμα που διατηρούσε ο Μακρόν στην κυβέρνηση Ολάντ. «Βοηθάτε τις μεγάλες ομάδες, ως είναι σύνηθες», είπε η ίδια. «Είστε η Γαλλία που υποτάσσεται... δεν έχετε εθνικό πνεύμα», συνέχισε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, η οποία δε δίστασε να θίξει ζητήματα τα οποία είχε κληθεί να διαχειριστεί κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, υπαινισσόμενη ότι ο ίδιος προώθησε την πώληση μεγάλων γαλλικών εταιρειών. «Είναι εντυπωσιακό το ότι δεν απαντάτε ποτέ στις ερωτήσεις. Δεν προτείνετε τίποτα», υποστήριξε ο Μακρόν, ενώ όταν η αντίπαλός του συνέχισε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς δε δίστασε να της ζητήσει να... «σταματήσει τις βλακείες, καθώς είπε αρκετές». Κατηγόρησε, επίσης την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου για μία εκστρατεία «γεμάτη ψέματα».

Δύο «ασυμβίβαστα» οράματα για την Ευρώπη

Οι δύο υποψήφιοι των γαλλικών εκλογών συζήτησαν με ιδιαίτερη ένταση για τη θέση της Γαλλίας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, παρουσιάζοντας δύο αντικρουόμενα οράματα. Η Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να αναζητήσει την επαναφορά της εθνικής της κυριαρχίας, καθώς οι λαοί πρέπει «να έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, να είναι κύριοι των συνόρων τους και του νομίσματός τους». Στη συνέχεια, επανέλαβε τη θέση της ότι οι Γάλλοι πρέπει να επιστρέψουν σε ένα εθνικό νόμισμα και να επιλέξουν μέσω δημοψηφίσματος εάν επιθυμούν την παραμονή τους σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του τόνισε ότι «είναι ο υποψήφιος μίας Γαλλίας ισχυρής μέσα σε μία Ευρώπη που προστατεύει», κάνοντας μνεία στη σημασία της ενιαίας αγοράς για τη Γαλλία. Σχολιάζοντας την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση, υπενθύμισε ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος του ευρώ, και υπογράμμισε ότι για τον ίδιο η έξοδος από το κοινό νόμισμα αποτελεί μία κίνηση επικίνδυνη. «Αυτό που επιθυμώ είναι μία Γαλλία που πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις, που παίρνει ευθύνες», είπε ο ίδιος, ενώ η Λεπέν συνέχισε να κάνει λόγο για «υποταγή στον ευρωπαϊκό φεντεραλισμό», προσθέτοντας δεικτικά ότι ακόμα και εάν η ίδια δεν κυβερνήσει τη Γαλλία, η Γαλλία θα κυβερνάται από μία γυναίκα, αναφερόμενη στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η μάχη για την τρομοκρατία

Ως προς τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ο Μακρόν σχολίασε ότι το πρόγραμμα της Λεπέν θα προκαλέσει σύγκρουση στο εσωτερικό της γαλλικής κοινωνίας και θα αποτελέσει «λάδι στη φωτιά» για τους εξτρεμιστές, καθώς θα περιορίσει τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων κατοίκων της Γαλλίας.
«Δεν έχετε πρόγραμμα για την εσωτερική ασφάλεια», είπε ανταπαντώντας η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, ενώ κατηγόρησε τον αντίπαλό της για διασυνδέσεις με την Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας, η οποία όπως είπε η ίδια έχει δηλώσει υποστήριξη στον Μακρόν. Ο υποψήφιος του «Εn Marche!» αρνήθηκε ότι έχει γνώση για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για μία αμετακίνητη στάση και για τη συνέχιση της μάχης κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας σε κάθε μέτωπο. «Περιμένετε επίθεση αντί να λάβετε προνοητικά μέτρα», τόνισε η Λεπέν.

Συνταξιοδότηση

Συζητώντας τα ζητήματα εργασίας, οι δύο υποψήφιοι τοποθετήθηκαν και για το όριο συνταξιοδότησης. Στα 60 έτη είπε ότι σχεδιάζει να το μειώσει η Λεπέν. Στα 62 έτη επιθυμεί να το διατηρήσει ο Μακρόν, αν και σημείωσε ότι θα επιτρέψει στις εταιρίες «ευελιξία» ως προς το ωράριο 35 ωρών ανά εβδομάδα. 
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.