Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΩΝ!


                
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου, έχει ως σύνθημα: «Ας μετατρέψουμε κάθε ημέρα σε Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος».
 
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το κάπνισμα σκοτώνει καπνιστές και μη καπνιστές... Το κάπνισμα θεωρείται πλέον παγκόσμια επιδημία και είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δημόσια Υγεία, που έχει ποτέ αντιμετωπίσει ο κόσμος. Είναι γνωστό, ότι περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου. Από αυτές, τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς και πάνω από 50 είναι γνωστά καρκινογόνα. Η χρήση του καπνού είναι η πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και σήμερα είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ενός στους 10 ενήλικες σε όλο τον κόσμο.
Το κάπνισμα αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος στον πνεύμονα και σε άλλα όργανα, τα καρδιακά νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η περιφερική αγγειακή νόσος, η εγκεφαλική αγγειακή νόσος και συμμετέχει στο 63% των θανάτων παγκόσμια που οφείλονται σε μη μεταδοτικά νοσήματα
Επιπλέον σχετίζεται με τον αιφνίδιο θάνατο στα βρέφη και με το χαμηλό βάρος γέννησης σε νεογνά των οποίων η μητέρα εκτίθεται στο κάπνισμα.
Οι χρήστες του καπνού, παρόλο που γνωρίζουν τους κινδύνους και πολλοί από αυτούς θέλουν να διακόψουν τη χρήση του, δεν τα καταφέρνουν. Η εξάρτηση είναι ισχυρή και μερικές φορές απαιτείται ειδική βοήθεια (ιατρεία διακοπής καπνίσματος).


Τι γίνεται με το κάπνισμα στην Ελλάδα; 

Από την ηλικία των 11 ετών ξεκινά το κάπνισμα ένα μικρό ποσοστό (0,5%) των παιδιών, αλλά το ποσοστό αυτό στην ηλικία των 13 αυξάνεται στο 3%. Η καπνιστική συμπεριφορά τυπικά εδραιώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς οι περισσότεροι ενήλικοι καπνιστές κάπνισαν το πρώτο τους τσιγάρο ή είχαν εθιστεί στη νικοτίνη ήδη μέχρι την ηλικία των 18 ετών. 
Αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίασης αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 1.600 μαθητές δημοτικού και της πανελλαδικής παρέμβασης "Κάπνισμα; Όχι εμείς" των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2012-2013 σε 57 σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Ροδόπης και μετείχαν συνολικά 1491 μαθητές. Στόχος για τον επόμενο χρόνο, είναι η προσέγγιση 500 σχολικών μονάδων, περίπου 10.000 μαθητών και ενός αντίστοιχου αριθμού γονέων, ενώ ο στόχος για την 5ετία που ακολουθήσει είναι να εκπαιδευτούν 50.000 μαθητές δημοτικού (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού).



Το πρόγραμμα πρόληψης "Κάπνισμα; Όχι εμείς" φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην ενίσχυση δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην πρόληψη του καπνίσματος, καθώς και στη διαμόρφωση αντιλήψεων και στάσεων που λειτουργούν προστατευτικά. Επιπλέον το πρόγραμμα επηρεάζει θετικά την πρόθεση για τη χρήση καπνού στο μέλλον, ωθώντας τα παιδιά να είναι πιο επιφυλακτικά ως προς αυτό. 
Στον αντίποδα, το 1/4 των παιδιών παρουσιάζει υψηλή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, όπως προέκυψε από μελέτη που διενήργησε το Κέντρο Υγείας Φαρκαδώνας σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής (συνολικά 120 μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού). Οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, που αξιολογεί το πόσο πολύ τα παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Το αποτέλεσμα της μελέτης θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους: γονείς, ιατρικό κόσμο, εκπαιδευτικούς, πολιτεία. Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν είναι 90% περισσότερο πιθανό ότι θα γίνουν και τα ίδια καπνιστές και να έχουν συνεπώς κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής λιγότερα, επισημαίνεται. Η έκθεση των παιδιών στον καπνό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου, να επιδεινώσει το άσθμα, να αυξήσει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου στα βρέφη, να αυξήσει την πιθανότητα ωτίτιδας, βρογχίτιδας, πνευμονίας, να αυξήσει την πιθανότητα προβλημάτων συμπεριφοράς και πολλά άλλα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.