Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ!

Αναπάντητα φωτογραφικά ερωτήματα ζητούν πειστικές απαντήσεις!

Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου

Ο πρόλογος, σ΄ αυτή την περίπτωση είναι περιττός. Όλοι γνωρίζουμε, δημότες και επισκέπτες, σε ποια κατάσταση βρίσκεται η λίμνη Ηραίου και πως διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα της προστασίας και της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου, με τη τσιμεντοποίησή του και τη συρμάτινη περίφραξη.

Σιδερένια πόρτα με συρμάτινη περίφραξη!

Η διάβρωση του δρόμου, περιμετρικά της Λίμνης, δημιουργεί μια εικόνα που παραπέμπει σε σκηνές βιβλικής καταστροφής, ενώ ο φάκελος για την αξιοποίησή της παραμένει, καλά φυλαγμένος, στο συρτάρι με τα αζήτητα. 
Η συρμάτινη περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου!

Το συρμάτινο προστατευτικό πλέγμα του αρχαίου υδραγωγού!
Φυσικά η ανάδειξη των συσσωρευμένων χρόνιων προβλημάτων της δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω, δημότες ανέδειξαν τα προβλήματα, είτε μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, είτε μέσω επιστολών, είτε μέσω δημοσιευμάτων στον τύπο, όπως:
Η εφημερίδα το ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ που αφιέρωσε δύο πρωτοσέλιδα και δημοσίευσε σχετικά άρθρα.                                            
Αρχαία Κρήνη σε πλήρη μαρασμό!
Αρχαία κρήνη σκεπασμένη με σκουριασμένο συρματόπλεγμα!
Επίσης, ο εκδότης-διευθυντής κ. Σπύρος Γιαλοψός με τον κ. Δημήτρη Βασιλείου, νευροχειρουργό και το συντάκτη του παρόντος, συνέταξαν και απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνέχεια σχετικής επιστολής του κ. Γιάννη Μαυροειδή. 
Αρχαία Κρήνη πλησίον του δρόμου που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου σε πλήρη εγκατάλειψη!
Αρχαία Κρήνη, πλησίον του δρόμου που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου σκεπασμένη με ξύλινες παλέτες!
Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου με τον κ. Γιώργο Γρηγοράκο αφιέρωσαν χρόνο στις τηλεοπτικές εκπομπές ‘‘ΕΔΩ ΓΕΡΑΝΕΙΑ’’ και ‘‘ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ’’ .
Ο κ. Γιάννης Αικατερίνης αφιέρωσε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του perahora.gr, όπως και ο κ. Γιώργος Γρηγοράκος στο Novel918.gr. 

Η διάβρωση της ακτής και του οδοστρώματος στο ΝΔ τμήμα της λίμνης!
 
Η διάβρωση της ακτής και του οδοστρώματος στο Ανατολικό τμήμα της λίμνης!


Το περιοδικό ''ΕΠΑΘΛΟ'' δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: ''Διπλός Έρωτας και μια τσιμεντοποίηση'', στην έκδοση Μαίου-Ιουνίου 2013.
Επιπλέον, ο κ. Γιάννης Μαυροειδής, μαθηματικός-πρώην σύμβουλος του τέως Δημάρχου κ. Γιώργου Γκιώνη, ανακίνησε και ανέδειξε το θέμα των αποκλίσεων των έργων από την αρχική μελέτη, με επιστολές του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΛΖ΄ Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. 
Η διάβρωση της ακτής και του οδοστρώματος στο Νότιο τμήμα της λίμνης!
Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην υπογραμμίσω και την άμεση αντίδραση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστου Δήμα, ο οποίος και προέβη σε κύκλο συναντήσεων με υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα του Ηραίου, καίτοι οι συναντήσεις αυτές δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Η νέα πραγματικότητα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Μεταξύ των άλλων, μια καινούργια οθόνη, ένα τεράστιο video wall, προβολής ταινιών, διαφημίσεων και διαφόρων κινηματογραφικών σποτ στήθηκε με την τσιμεντοποίηση της Διώροφης Στοάς: Το Σινέ...ΗΡΑΙΟΝ, που θα πρωταγωνιστήσει στις προτιμήσεις των σινεφίλ επισκεπτών του χώρου, Ελλήνων και ξένων.
Η τσιμεντοποίηση της διώροφης στοάς και η μετατροπή της σε Σινέ...ΗΡΑΙΟΝ !!!
Η πρώτη προβολή θα περιλαμβάνει εικόνες με την πλήρη εγκατάλειψη του λοιπού αρχαιολογικού θησαυρού του Ηραίου. Εικόνες του βωβού κινηματογράφου που με τη σιωπή τους λένε τόσα πολλά! Αρχαίες κρήνες σκεπασμένες με σάπιες ξύλινες παλέτες και σκουριασμένα συρματοπλέγματα. Έργα μοναδικά, αποδείξεις των ξεχωριστών πνευματικών χαρακτηριστικών και της αξεπέραστης άγνωστης τεχνολογίας των προγόνων μας, αφημένα στην τύχη τους, που κάθε άλλο παρά καλή προοιωνίζεται. Κομμάτια της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας έρμαιο σε κάθε καταστροφική τάση, φυσική ή ανθρώπινη.
Η κατάσταση της ακτής και του οδοστρώματος στο Βόρειο τμήμα της λίμνης!
Αναρωτιέται, βέβαια, κάποιος, πώς θα καταφέρουν οι επισκέπτες να φθάσουν στη λίμνη και στο Ηραίον; Κι αυτό γιατί ο δρόμος πρόσβασης κάθε άλλο παρά προσβάσιμος είναι. Οδικά έργα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα μήνες τώρα κι ένα πλήθος από λακκούβες και νεροφαγώματα, αποτελούν την τελευταία πινελιά στη δυσάρεστη, αλλά καθ΄όλα αληθινή, εικόνα της εγκατάλειψης. 
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη πρωτογενών υποδομών, στοχεύοντας στην συνολική ανάπτυξη της γεωγραφικής ενότητας, από την Μαυρολίμνη έως τη Λίμνη Βουλιαγμένης (Ηραίον) ήταν ένα από τα θέματα των συζητήσεων του ''Κύκλου Συναντήσεων Νεολαίας'' του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, καθώς και η κατασκευή του δρόμου Περαχώρας-Ηραίου.
Ο φωτογραφικός φακός, αδιάψευστος μάρτυρας, αποθανατίζει τη νέα πραγματικότητα! Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Δεκατρείς φωτογραφίες, δεκατρείς χιλιάδες λέξεις! Αναπάντητα φωτογραφικά ερωτήματα ζητούν πειστικές απαντήσεις από τους υποψηφίους δημάρχους, οι οποίοι επικαλούνται την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Τις αναμένουμε!  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.