Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

9η ΜΑΙΟΥ:ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ!

Αναστασία Σταύρου

Άρθρο της Αναστασίας Σταύρου*

Το έτος 1950 αποτελεί σταθμό στην εναρκτήριο πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερτ Σουμάν, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ).
Πρόκειται για το «Σχέδιο Σουμάν» που συνέταξε ο Shuman μαζί με τον Ζαν Μονέ και αποτέλεσε την αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Αυτή η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα έθεσε τις βάσεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο με στόχο τη διασφάλιση της διαρκούς ειρήνης. Κεντρική ιδέα του σχεδίου αυτού, ήταν πως καμιά χώρα αν δεν διέθετε τον έλεγχο της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα δεν θα μπορούσε να ξανακηρύξει τον πόλεμο.
Είναι γεγονός πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ενίσχυσε αφενός τους δημοκρατικούς της θεσμούς και αφετέρου, την πολιτική της θέση και ασφάλεια, επιτρέποντας της να έχει ισότιμη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Άλλωστε, θα πρέπει να θυμόμαστε πως χάρη στην ΕΕ η χώρα μας δεν χρειάστηκε να ξαναζήσει τις στιγμές που έζησε τον Μάιο του 1932. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ''έσωσαν'' τη χώρα μας από μία βέβαιη πτώχευση, υποστηρίζοντας την οικονομικά αλλά και ηθικά.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της Ελλάδας, ως μέλος της, έχει δημιουργήσει μια σειρά από προτερήματα στον έλληνα-ευρωπαίο πολίτη. Ένα σημαντικό προτέρημα της ένταξης μας στην ΕΕ αποτελεί η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων από χώρα σε χώρα, με δυνατότητα εγκατάστασής τους στη χώρα επιλογής τους. Οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ μπορούν να σπουδάσουν, να εργαστούν και γενικότερα επωφελούνται από το ευρωπαϊκό σκηνικό σαν να είναι πολίτης της κάθε χώρας της ΕΕ.
Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως πράγματι αξίζει να γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ημέρα της Ευρώπης. Έτσι, λοιπόν, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο αυτή η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Υπουργείο Εξωτερικών οργανώνουν στην Αθήνα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μια σειρά από δράσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις. 
  •  Η Αναστασία Σταύρου είναι Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.