Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ!

Κώστας Μπετινάκης

Με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς, οι ΗΠΑ και ΣΙΑ πέταξαν 103 πυραύλους και έπληξαν «τρεις στόχους στη Συρία», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο: «Δύο στρατιωτικές βάσεις και τις εγκαταστάσεις Barzeh και οι τρεις χώροι κατασκευής και αποθήκευσης του χημικού οπλοστάσιου της Συρίας». Μπράβο παιδιά!
Το παράδοξο όμως είναι πως μετά τον βομβαρδισμό, ουδεμία διαρροή χημικών υπήρξε, γεγονός που αμφισβητεί το αμερικανικό-βρετανικό και γαλλικό επιχείρημα…
Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW) έχει επισκεφθεί επανειλημμένα από την υπογραφή της συμμετοχής και της Συρίας στη συμφωνία, το 2013, χωρίς να ανακαλύψει ίχνη απαγορευμένων χημικών. Ήδη από τον Ιούνιο του 2014 ο OPCW είχε ανακοινώσει πως στην Συρία «δεν υπάρχουν χημικά όπλα».
Το εργοστάσιο χημικών που βομβαρδίστηκε στα βόρεια της Δαμασκού το οποίο χαρακτηρίσθηκε από τους επιτεθέντες «καρδιά του συριακού προγράμματος χημικών όπλων», παρασκεύαζε φάρμακα, σύμφωνα με ανακοίνωση αρμοδίου στα τηλεοπτικά δίκτυα RT, AFP, CBS News που το επισκέφθηκαν μετά το βομβαρδισμό.
Το τριώροφο κτίριο ισοπεδώθηκε από 57 πυραύλους “Tomahawk” και 19 πυραύλους αέρος-εδάφους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου. Έτσι «η αποστολή ολοκληρώθηκε», σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ!
Οι βομβαρδισμοί που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον της Συρίας «προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αν παρόμοιες ενέργειες συνεχισθούν, τότε θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις για τον κόσμο», είπε ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί.
H συντονισμένη στοχευμένη πυραυλική επίθεση ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας εναντίον της Συρίας, τα ξημερώματα του Σαββάτου – αναλαμβάνοντας να «τιμωρήσουν» τον πρόεδρο Άσαντ για την καταγγελθείσα από αντικαθεστωτικούς αντάρτες επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα, λίγο πριν ανακατάληψή της από τα κυβερνητικά στρατεύματα, έγινε χωρίς εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά και πριν διαπιστωθεί η χρήση χημικών από τους ειδικούς του OPCW, οι οποίοι αναμένονταν να φτάσουν εκεί την επομένη των βομβαρδισμών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του που κράτησε τρεις ώρες χτες βράδυ, προσπαθούσε ένα πείσει τους συμπατριώτες του πως είχε δίκιο να συμμετάσχουν γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση εναντίον της Συρίας.
Στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο, η Ρωσία κάλεσε του Αμερικανούς και τους συμμάχους τους «να σταματήσουν κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας το διεθνή νόμο και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».
Η Ρωσία, η Κίνα και η Βολιβία ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας. Τέσσερα άλλα μέλη απείχαν, με τον εκπρόσωπο της Αιθιοπίας να υποστηρίζει πως «δεν χρειάζεται να ψηφίσει απόφαση εναντίον της οποίας θα υποβληθεί βέτο».
ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία (μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο) ψήφισαν εναντίον – απορρίπτοντας έτσι την πρόταση.
Τα φιλικά στη Δύση Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης που δικαιολόγησαν τα τετελεσμένα ως αυταπόδεικτα, ουδεμία δήλωση της άλλης άποψης αναμετέδωσαν.
Όπως για παράδειγμα του Willy Wimmer, πρώην βουλευτή του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας ο οποίος παρομοίωσε τις πράξεις των ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας «με τις μεθόδους που είχε χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ το 1939 για να ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, υπενθύμισε πως «ακόμη ψάχνουμε για τα ‘επικίνδυνα όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν’ και πληρώνουμε για τον τρελό πόλεμο στη Λιβύη επειδή κάποιος πιέζει βιαστικά την σκανδάλη επιμένοντας πως με «έξυπνους πυραύλους» θα καταβάλει τους νικημένους πια Ισλαμιστές τρομοκράτες – Σταματήστε πια την τρέλα».
Η επικεφαλής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Sahra Wagenknecht, (πρώην αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του OSCE) περιέγραψε την πυραυλική επίθεση των τριών ως «άλλη μία στρατιωτική παραβίαση του διεθνούς νόμου». Όπως δήλωσε στο RT.com, «Μετά τον παράνομο πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία το 1999 οι τρεις αυτές χώρες ουδόλως ενδιαφέρονται για την λειτουργία των διεθνών θεσμών, αλλά δημιουργούν ένα περιβάλλον σύμφωνα με το δικό τους συμφέρον».
O βομβαρδισμός της Συρίας θύμισε και στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση εναντίον της χώρας του στα 1999.
«Με το να υπερασπίζεσαι τους ισχυρούς δεν σημαίνει ότι βρίσκεσαι με το μέρος της ηθικής και της δικαιοσύνης», είπε ο Βούτσιτς δίνοντας έμφαση στην ουδετερότητα της χώρας του.
Η Σουηδία –μέλος της ΕΕ αλλά όχι του ΝΑΤΟ- ζήτησε επίσης την επίλυση του συριακού προβλήματος στο πλαίσιο του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς νόμου, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει τις ενέργειες των ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας.
Αλλά για να επανέλθουμε στην περίπτωση των "επικίνδυνων όπλων" του Σαντάμ Χουσεΐν. Με το ψευδές επιχείρημα, που υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από -ποιον άλλον- τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας (πάλι) Τόνι Μπλέρ, είχε στηθεί η αμερικανο-βρετανική εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Και όσα επακολούθησαν στην ταλαίπωρη αυτή χώρα.
Την δόξα του Μπλέρ φαίνεται πως ζήλεψε και η σημερινή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που κατόπιν εορτής φέρνει το θέμα των βομβαρδισμών στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Επειδή για τα ψέματά του ο Μπλέρ είχε επιβραβευθεί από την "διεθνή κοινότητα", διορίζοντάς τον "ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή", όταν ξηλώθηκε από τους Βρετανούς πολίτες.
Και να μην ξεχνάμε ότι επανειλημμένα Αμερικανοί ηγέτες έχουν ανακοινώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από άλλη μία πολύπαθη ημικατεχόμενη χώρα –το Αφγανιστάν. Όπου ωστόσο παραμένουν ολοένα αυξανόμενα.
Έτσι και τώρα, ο Τραμπ λέει πως «πολύ σύντομα θα φύγουν οι Αμερικάνοι στρατιώτες από τη Συρία» για να σπεύσει η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στον ΟΗΕ να διευκρινίσει πως «θα φύγουν όταν ολοκληρωθεί η αποστολή τους».
Τρέχα γύρευε…

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.