Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ!

30 Απριλίου 1789: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Είναι η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από το 1937 γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια στις 20 Ιανουαρίου στον περιβάλλοντα χώρο του Καπιτωλίου (στη δυτική πρόσοψη από το 1981), έδρα των νομοθετικών σωμάτων (Κογκρέσου).
Η πρώτη τελετή έγινε στις 30 Απριλίου 1789 στη Νέα Υόρκη (τότε πρωτεύουσα της χώρας), όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Καθώς τότε χρειάστηκαν έως και τέσσερις μήνες για να καταμετρηθούν οι ψήφοι, ορίστηκε ως ημερομηνία για την ορκωμοσία των νέων προέδρων των ΗΠΑ η 4η Μαρτίου και μόνο το 1937 άλλαξε αυτό και ορίστηκε η 20η Ιανουαρίου που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, το 1801 η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον και ως εκ τούτου και η τελετή της ορκωμοσίας γίνεται έκτοτε εκεί.
Η ορκωμοσία γίνεται από τον εκάστοτε αρχιδικαστή των ΗΠΑ (είναι πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου) και ο νέος πρόεδρος δίνει το νενομισμένο όρκο με το αριστερό χέρι επί της Βίβλου, με την οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, και το δεξί χέρι προτεταμένο. Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος εκφωνεί λόγο εν είδει προγραμματικών δηλώσεων, χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια. Η ομιλία που είχε εκφωνήσει το 1793 μετά τη δεύτερη ορκωμοσία του ο Τζορτζ Ουάσινγκτον αποτελείτο από μόλις 135 λέξεις και ήταν η μικρότερη σε διάρκεια. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη ομιλία που εκφώνησε ποτέ αμερικανός πρόεδρος μετά την ορκωμοσία του είχε απευθύνει ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, στις 4 Μαρτίου του 1841. Αυτή αποτελείτο από 8.445 λέξεις και είχε διαρκέσει μία ώρα και 45 λεπτά. Ο Χάρισον, ο οποίος την είχε εκφωνήσει εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας, χωρίς να φοράει καπέλο ή παλτό, πέθανε ένα μήνα αργότερα από πνευμονία.
Μετά το τελετουργικό, ο πρόεδρος ηγείται πομπής από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο δια μέσου της Λεωφόρου Πενσιλβάνιας και προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να δουν από κοντά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η πομπή αυτή είναι μία παράδοση που ξεκίνησε το 1805, όταν ο Τόμας Τζέφερσον άρχιζε τη δεύτερη θητεία του. Μόνο μία φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν αναλάμβανε για δεύτερη φορά καθήκοντα το 1985, δεν έγινε η παραδοσιακή πομπή μετά την ορκωμοσία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, όπου βάσει της παράδοσης το πρώτο πράγμα που θα δει στο γραφείο του είναι μία επιστολή του απερχόμενου προέδρου.
Η τελετή ανάληψης των καθηκόντων τού νέου προέδρου πλαισιώνεται από επίσημους χορούς, πάρτι και συναυλίες, που ξεκινούν πριν από την ορκωμοσία και διαρκούν πολλές ημέρες μετά. Το πρωί της 20ης Ιανουαρίου και πριν από την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος παρακολουθεί τη Θεία Λειτουργία σε ναό της Ουάσιγκτον, μία παράδοση που ξεκίνησε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ το 1933.

Πηγή:https://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.