Κυριακή 29 Απριλίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ!

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Χορού, για την Ευρώπη, υπογράφει ο σπουδαίος Ισραηλινός χορογράφος Οχάντ Ναχαρίν.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού καθιερώθηκε από τηΔιεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου το 1982 προς τιμήν του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ (Jean-Georges Noverre, 1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Η ημέρα αυτή, η 29η Απριλίου, είναι αφιερωμένη στο χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – το χορό.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη), αλλά και από ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο. Το ΔΙΘ έχει ως στόχο να προωθεί τις εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Χορού.
Μετά τους Λέμι Πονιφάζιο, Ισραέλ Γκαλβάν, Μουράντ Μερζουκί, Λιν Χουάι-μιν, Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, Τρίσα Μπράουν, το Εκτελεστικό Συμβούλιο τουΔιεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ), στο πλαίσιο των εορτασμών της 70ής επετείου του και θέλοντας να τονίσει τη διαπολιτισμική και διεθνή πτυχή της κοινής γλώσσας – του χορού, έχει επιλέξει φέτος πέντε συγγραφείς για να γράψουν το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού – ένα από κάθε μία από τις πέντε περιφέρειες της UNESCO: την Αμερική, τις Αραβικές Χώρες, την Αφρική, την Ευρώπη και την Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Οι συγγραφείς των πέντε Μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2018, είναι:
▪ Ευρώπη: Ohad Naharin, Ισραήλ
▪ Αμερική: Marianela Boán, Κούβα
▪ Αραβικές Χώρες: Georgette Gebara, Λίβανος
▪ Αφρική: Salia Sanou, Μπουρκίνα Φάσο
▪ Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: Willy Tsao, Χονγκ Κονγκ

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2018 – Ευρώπη
Ohad Naharin, Ισραήλ
Χορογράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company, δημιουργός της κινησιολογικής γλώσσας GAGA (σύστημα Γκάγκα)

"Ο χορός είναι το να είσαι στη στιγμή. Πρόκειται για το να ακούς το σκοπό των αισθήσεων και να επιτρέπεις σε αυτό το άκουσμα να γίνει το καύσιμο όλων των συναισθημάτων, των μορφών και του περιεχομένου. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε από πού ήρθαμε.
Ερωτηθείς για το αντικείμενο του έργου μου, απαντώ πρώτα ότι πρόκειται για το ίδιο αυτό καθαυτό. Ότι είναι σχετικά με το πώς συναντιούνται όλα τα στοιχεία του για να δημιουργήσουν την αφήγησή του. Μια χορευτική αφήγηση για τον όγκο, τη λεπτότητα, τη χρήση εκρηκτικής δύναμης. Είναι η έρευνα της κίνησης, της οργάνωσης και της δομής. Το να γελάμε με τον εαυτό μας, οι δυναμικές, η υπερβολή και υποτίμηση, η σύνδεση της απόλαυσης και της προσπάθειας και η εξάχνωση της τρέλας, του πάθους και της φαντασίας κάθε χορευτή σε μια σαφή μορφή.
Στην καλύτερη περίπτωση, ο χορός μπορεί να είναι εξαιρετικός, ακόμη και αν απέχει από το τέλειο. Πρέπει να αντισταθούμε στο συντηρητικό και συμβατικό τρόπο σκέψης που έχει τις ρίζες του σε ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης και της κατάρτισης χορού, και να αφήσουμε τις παλιές ιδέες για νέες, καλύτερες. Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χορεύουμε λίγο κάθε μέρα…
Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χορεύουμε λίγο κάθε μέρα… και ποτέ μπροστά από έναν καθρέφτη."

Μετάφραση από την αγγλική: Δώρα Νικολάου
Επιμέλεια: Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl

Ohad Naharin│Οχάντ Ναχαρίν
Ο Ohad Naharin είναι χορογράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company και δημιουργός της κινησιολογικής γλώσσας GAGA.
Γεννηθείς το 1952 στη Mizra του Ισραήλ, εισήλθε στην Batsheva Dance Company το 1974 παρά την μικρή εκπαίδευσή του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου του έτους, η επισκέπτρια χορογράφος Martha Graham τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στη δική της ομάδα χορού στη Νέα Υόρκη, όπου ο Naharin αργότερα έκανε το χορογραφικό ντεμπούτο του στο στούντιο Kazuko Hirabayshi το 1980. Για την επόμενη δεκαετία παρουσίασε έργα στη Νέα Υόρκη και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων κομματιών για την Batsheva Dance Company, το Kibbutz Contemporary Dance Company, και το Nederlands Dans Theater. Ο Naharin συνεργάστηκε στενά με την πρώτη σύζυγό του, Mari Kajiwara, η οποία απεβίωσε από καρκίνο το 2001.

Μετάφραση από την αγγλική: Δώρα Νικολάου
Επιμέλεια: Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl

Για να διαβάσετε τα άλλα τέσσερα επιπλέον μηνύματα για τη Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2018, που αντιστοιχούν στις περιφέρειες: Αμερική, Αραβικές Χώρες, Αφρική και Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μπορείτε να πατήσετε στο όνομα του κάθε συγγραφέα:
▪ Αμερική: Marianela Boán, Κούβα
▪ Αραβικές Χώρες: Georgette Gebara, Λίβανος
▪ Αφρική: Salia Sanou, Μπουρκίνα Φάσο
▪ Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: Willy Tsao, Χονγκ Κονγκ

Πηγή: https://www.culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.