Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Η ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!

Επί τάπητος: Η μαύρη σταφίδα στον κατάλογο της UNESCO και στην καθημερινή διατροφή μας
΄Οταν αναφερόμαστε στην κορινθιακή σταφίδα αναφερόμαστε στο... αυτονόητο για όσους έχουν βιώματα από την εμβληματική καλλιέργεια που αποτέλεσε το προϊόν-ατμομηχανή της οικονομίας από την εποχή ακόμη που... δεν υπήρχαν τρένα.
΄Αλλωστε πλείστες όσες υποδομές της χώρας στον τομέα των μεταφορών έγιναν από τη σκληρή φορολογία του προϊόντος. Στρατιές αγροτών πότισαν με ιδρώτα (και σε κάποιες εποχές με αίμα) τη σταφίδα και την οικονομία, σε εποχές δύσκολες.
Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανένας για την ιστορία, πολλά έχουν γραφτεί και ακόμη περισσότερα θα γραφτούν στο μέλλον, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της μαύρης σταφίδας στη ζωή του τόπου. Μπορεί η καλλιέργεια να εγκαταλείφθηκε στο μεγάλο της ποσοστό και οι σταφίδες πλέον να είναι λιγοστές ειδικά στη Μεσσηνία, όμως δεν πρέπει να περάσει στην ιστορία αλλά να συνεχίσει να γράφει ιστορία. Η στήριξη περνάει μέσα από πολλούς δρόμους και μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 φαίνεται ότι μπορεί κάποια στιγμή και υπό προϋποθέσεις να πάρει σάρκα και οστά. Εκείνη τη χρονιά ο Μιχάλης Καρβέλας που εργάζεται στην Συνεταιριστική κορινθιακής σταφίδας διατύπωσε δημόσια την πρόταση για ένταξη της καλλιέργειας μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας στην Ελλάδα, στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η ιδέα στηρίχτηκε από πολλούς βουλευτές διαφόρων κομμάτων (Χρίστος Δήμας, Θανάσης Πετράκος, Ιάσων Φωτήλας κ.ά.) και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, έγιναν κάποιες συναντήσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν κείμενα. Και μπορεί όλη αυτή η δραστηριότητα να μην ήταν ευθύγραμμη και διαρκής στο δημόσιο λόγο και χώρο, όμως κάποιοι άνθρωποι δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν σταθερά να προωθούν την ιδέα και να προετοιμάζουν το έδαφος. Δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση όπως μπορεί να φαίνεται “μακροσκοπικά”, ακόμη και προκειμένου να γίνει αποδεκτή ως εθνικός στόχος. Πέρα από την όποια τεκμηρίωση απαιτείται μια ορισμένη διαδικασία εγκρίσεων και ως εκ τούτου υπομονή και επιμονή. Χάρις σε αυτή έγινε το πρώτο βήμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στον κατάλογο της UNESCO. Στόχος που αν επιτευχθεί θα δικαιώσει τους αγώνες γενιών και γενιών στην καλλιέργεια και τις διεκδικήσεις τους, αλλά θα αποτελέσει ένα ισχυρό “χαρτί” στις προσπάθειες στήριξης του προϊόντος και των ανθρώπων που το παράγουν.
΄Οπως έγινε γνωστό, το πρώτο βήμα είναι η υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση της “Παναιγιαλείου” για εγγραφή του στοιχείου: «Η καλλιέργεια της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας στην Ελλάδα» στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το σχετικό δελτίο που συντάχθηκε από τον κ. Καρβέλα και εγκρίθηκε, αναφέρει τα εξής: «Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας [επιστημονική ονομασία Vitis vinifera L. var. Apyrena, ρώγα μικρού μεγέθους αγίγαρτη (δίχως κουκούτσια), χρώματος σκούρου μπλε-μαύρου] είναι μια παγκοσμίως μοναδική, παραδοσιακή καλλιέργεια η οποία συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στις ορεινές, ημιορεινές και πεδινές αγροτικές περιοχές των νομών Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας. Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα κατεξοχήν ελληνικό προϊόν, γηγενούς προέλευσης και παράγεται σε ποσοστό έως και 80% της παγκόσμιας παραγωγής, εντός της ελληνικής επικράτειας. Διάφορες προσπάθειες που έγιναν για την καλλιέργειά της και σε άλλα μέρη του πλανήτη δεν έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα από πλευράς ποιότητας. Το μικροκλίμα και τα εδάφη της ευρύτερης περιοχής της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, της προσδίδουν αυτά τα μοναδικά οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που τη χαρακτηρίζουν έντονα και αποτελούν την ταυτότητα και το "διαβατήριό" της ώστε να εξάγεται με επιτυχία σε ποσοστό έως και 95%, στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού (Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία κ.ά.)».
Πρόκειται για απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η οποία εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες, αλλά για να γίνει πράξη ο τελικός στόχος για ένταξη στον κατάλογο της UNESCO, έχει ακόμη δρόμο.
Πέρα όμως από την αναγνώριση από τον παγκόσμιο οργανισμό, χρειάζεται και η δική μας αναγνώριση μέσα από τη... γνωριμία με το προϊόν. Μπορεί να θεωρείται γενικώς ως ένα κατά βάση εξαγώγιμο προϊόν αλλά μπορεί και πρέπει να γίνει και... εγχωρίως εδώδιμο προϊόν. Οχι με τον τρόπο που επιχειρήθηκε παλαιότερα με τα υποχρεωτικά σταφιδόψωμα (εδώ που τα λέμε έδιωχναν τότε όλη τη... σαβούρα) και τη διανομή στο στρατό, αλλά με τη συνειδητοποίηση της αξίας διατροφικής της αξίας. Η οποία κατά τους ανθρώπους που ααχολούνται με αυτή, συνοψίζεται σε τρεις ενότητες:
- H κορινθιακή σταφίδα είναι ένα αποξηραμένο φρούτο (και όχι "ξηρός καρπός" κατά πολλούς), διαθέσιμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εύκολα διαχειρίσιμο αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση και ιδιαιτέρως θρεπτικό και υγιεινό για παιδιά και μεγάλους!
- Δυο χούφτες σταφίδα (περίπου 36 γραμμάρια), μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένα υγιεινό σνακ, που υποκαθιστά δύο τουλάχιστον από τα ισοδύναμα φρούτων, τα οποία πρέπει να καταναλίσκονται καθημερινά από όλους μας. Τρώγοντάς την ιδιαιτέρως στο πρωινό γεύμα, μπορεί να σας «κρατήσει» έως το μεσημέρι!
- Η κορινθιακή σταφίδα περιέχει ευεργετικά φυτοχημικά συστατικά, τα οποία της προσδίδουν αντιοξειδωτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Ιδιαιτέρως την άνοιξη που οι αλλεργίες είναι σε έξαρση λόγω της εποχής, μια χούφτα σταφίδα την ημέρα θα μπορούσε να μετριάσει, αν όχι να απαλλάξει από τα συμπτώματα των αλλεργιών (καταρροή, μπούκωμα, φτέρνισμα κ.α.) και να δράσει προληπτικά κατά πιθανών κρυολογημάτων και ιώσεων, δημιουργώντας ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Και όλα αυτά δεν αποτελούν... εφεύρεση εκείνων που θέλουν να... πουλήσουν σταφίδα, αλλά επιστημονικά αποδεδειγμένα πλέον η σταφίδα αποτελεί ντόπιο “σούπερφουντ”. Οπως είναι γνωστό και από παλαιότερα δημοσιεύματα, η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ) ξεκίνησε από το 2009 (σε συνεργασία με αναγνωρισμένα επιστημονικά ιδρύματα όπως το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών κ.ά.) να χρηματοδοτεί με ιδίους πόρους, ερευνητικό πρόγραμμα και κλινικές μελέτες με σκοπό την ανάδειξη των συστατικών της κορινθιακής σταφίδας και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία του ανθρώπου. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν σημαντικά πράγματα, ορισμένα από τα οποία έχουν έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως: Τα άτομα που κατανάλωναν σταφίδες σε καθημερινή βάση κατανάλωναν και 100-150 λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα. Η ομάδα της... σταφίδας εμφάνισε σημαντική μείωση στη διαστολική αρτηριακή πίεση της τάξεως των 5,5 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (mm Hg). Η μείωση αυτή είναι καλύτερη και από εκείνη που επιτυγχάνεται με πολλά φάρμακα. Παρουσιάστηκε αύξηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος στο αίμα - παράμετρος άκρως σημαντική αφού προσφέρει μια «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και στον καρκίνο. Τέλος, εμφανίστηκε μείωση κατά 8 μονάδες ανά λίτρο αίματος (U/l) της οξειδωμένης μορφής της «κακής» LDL χοληστερόλης - πρόκειται για μια άκρως αθηρογόνο μορφή της LDL. Δεν παρουσιάστηκαν διαφορές σε ό,τι αφορούσε τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αλλά και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η σταφίδα δεν είχε αρνητική επίδραση στην πορεία του διαβήτη των εθελοντών.
΄Ωρα λοιπόν να ενταθούν οι προσπάθειες για ένταξη της μαύρης σταφίδας στoν κατάλογο της UNESCO, αλλά και στην καθημερινή μας διατροφή. Οχι γιατί πρέπει να... ξεπουλήσουν οι παραγωγοί, αλλά γιατί αυτό απαιτούν η ιστορία και ο πολιτισμός της, και επίσης γιατί αυτό υποδεικνύουν οι επιστήμονες που έχουν σημαντικό λόγο στη δημόσια υγεία. Οταν έχουμε θησαυρό δίπλα μας τον αξιοποιούμε πρώτα εμείς και τον γνωρίζουμε στους φίλους και τους επισκέπτες του τόπου. Και υπάρχουν χίλιοι τρόποι γι' αυτό, από την παρουσία του στα πρωινά μέχρι τις σαλάτες και τα φαγητά. Η μαύρη σταφίδα δεν πάει μόνον... στην τσιλαδιά!

Πηγή: https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.