Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΚΑΝΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Γράφει ο Βασίλης Μπόνιος
  • Για τον (εκάστοτε) Τσίπρα υπάρχουν μόνο ψηφοφόροι και φορολογούμενοι

Στα 327,90 δισκ. θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2018. Μετά από 8 χρόνια μνημόνια το χρέος εκτινάχθηκε στο 179,8% του ΑΕΠ από 126,7% πριν τη κρίση! Δηλαδή αν το χρέος μας οδήγησε στα μνημόνια όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα αλλά επιδεινώθηκε! Πραγματική ελληνική τραγωδία. Αλλά ταυτόχρονα κι ένας απέραντος Ωκεανός Υποκρισίας και λαικισμού των Ελλήνων πολιτικών.
Και καλά οι προκάτοχοι του Τσίπρα αλλά εκείνος; Τι θ΄αφήσει σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές; Ποιο θα είναι το σημάδι του στην Ιστορία; Πως είναι δυνατόν ένα κράτος που μπήκε στα μνημόνια για να μειώσει το χρέος του να το βλέπει 8 χρόνια μετά να απογειώνεται και κανείς από το πολιτικό προσωπικό να μην αισθάνεται την ανάγκη να πει την αλήθεια: Oτι ένα κράτος που παρότι 8 χρόνια τώρα βρίσκεται σε μνημόνια δεν κατάφερε να μειώσει το χρέος δεν έχει καμμία τύχη. Είναι ξοφλημένο. Για το πως-παρά τα μνημόνια-φτάσαμε ως εδώ ένα παλαιότερο ρεπορτάζ της συντάκτριάς μας Ιόλης Πιερίδη ήταν αρκούντως αποκαλυπτικό:Ο Μπομπ Τρα, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος του IMF στην Αθήνα, κατοικούσε αρχικά σε ένα διαμέρισμα της Φιλοθέης το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. έχει μετατρέψει σε φρούριο.
Ο ίδιος σε αραιά διαστήματα συνήθιζε να δέχεται εδώ εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, ανθρώπους της αγοράς που λέμε και να κουβεντιάσει μαζί τους για τον αντίκτυπο των μέτρων.
Σε μία από αυτές τις συναντήσεις, ένα βράδυ σε σπίτι της Φιλοθέης, ο Μπομπ Τρά έδωσε την δική του ανατριχιαστική μαρτυρία για την είσοδό μας στα μνημόνια:
-Δώσαμε (η Τρόικα) 3 εναλλακτικές στον κ. Παπακωνσταντίνου-άρχισε να διηγείται ο Μπομπ Τρα. H πρώτη ήταν να απολυθούν άμεσα 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Παπακωνσταντίνου που τον είχαμε στην άλλη άκρη του ακουστικού μας είπε «περιμένετε να ενημερώσω τον κ. Παπανδρέου». Ήμασταν στη γραμμή όταν μας μετέφερε την κάθετη άρνηση του τότε πρωθυπουργού, «με τίποτε, είναι ψηφοφόροι μας, αυτοί μας στηρίζουν».
Η δεύτερη εναλλακτική ήταν να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση μια καταιγίδα αποκρατικοποιήσεων. Κι αυτό το αρνήθηκε με το ίδιο επιχείρημα «αυτοί μας στηρίζουν».
Η τρίτη και τελευταία εναλλακτική ήταν το κόψιμο μισθών και συντάξεων. «Ναι αυτή είναι η καλύτερη λύση…Αυτό να κάνουμε…» μας απάντησαν ομόφωνα οι κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
To εγχώριο πελατειακό κράτος λοιπόν παραμένει αήττητο, αμεταρρύθμιστο, διαπλεκόμενο, με τον στρατό των δημοσίων υπαλλήλων του να μην θέλει να ακούσει για αξιολόγηση. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ πολύ συχνά σαρκάζουν την υπόθεση του ελληνικού χρέους και το θέατρο που έχει στηθεί γύρω από αυτή:
«Το ελληνικό δράμα συνεχίζεται» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην εφημερίδα Rheinische Post που αναφέρεται στην προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως σημειώνεται «τον Αύγουστο η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει μετά από οκτώ χρόνια το πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι τότε θα λάβει τα τελευταία δάνεια. Ωστόσο οι δυσκολίες δεν έχουν επ΄ ουδενί ξεπεραστεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το τεράστιο βάρος του χρέους».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεδομένου ότι το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 179,8% του ΑΕΠ από 126,7% πριν την κρίση «[…] δεν μπορεί να γίνεται λόγος για το τέλος του ‘ελληνικού δράματος του χρέους’. Το χρέος είναι υψηλότερο παρά ποτέ. Και τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Κομισιόν, υπό μη ευνοϊκές συνθήκες το ποσοστό του χρέους μπορεί να εκτιναχθεί μέχρι το 2060 στο 244%. Στόχος της ελάφρυνσης είναι να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Στις 27 Απριλίου το θέμα μπαίνει στην ατζέντα του Eurogroup. Οι τεχνικές προεργασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο».
Αλλά τι νόημα έχει να υπάρξει απομείωση του Χρέους όταν τόσο η κυβέρνηση Σύριζα αλλά και εκείνοι που θα την διαδεχθούν το μόνο που θα κάνουν είναι να βολέψουν τον κομματικό τους στρατό στο Δημόσιο; Από το 1821 αυτό το κράτος ζει διαρκείς χρεοκοπίες αλλά δεν λέει να αλλάξει. Το Δημόσιο είναι ταμπού, η ιερή αγελάδα.
Αυτές τις ώρες μάλιστα στο Βερολίνο παίζεται ένα ακόμη επεισόδιο του ελληνικού χρέους: Tην Παρασκευή (σήμερα) το πρωί στις 11 π.μ. η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle η μυστικότητα που τηρούν τα δύο υπουργεία για τη συνάντηση σχετίζεται με την κρίσιμη φάση της προετοιμασίας της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι το τέλος του μήνα το Eurogroup προτίθεται να αποφασίσει σχετικά με το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας όπως και να καταλήξει σε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους. Θα πρέπει να λοιπόν να αναμένεται ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών θα αναφερθούν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτείνουν ΕΜΣ και Γαλλία και τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Δημοσίως, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει στο ελληνικό ζήτημα. Είναι ωστόσο σαφές ότι ο σοσιαλδημοκράτης υπΟικ Σολτς θέλει να βρεθεί μια λύση στο θέμα του χρέους.
Τα πρώτα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης υποστήριζε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι η χώρα «δικαιούται» την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων. Παράλληλα όμως τόνιζε πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και να αυξήσει τη λειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης. Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Σολτς δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια. Δεδομένου όμως ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του η θέση του είναι σαφής. Επανειλημμένα στο παρελθόν στελέχη αυτής της ισχυρής πτέρυγας του SPD όπως οι επικεφαλής του «Κύκλου Ζέεχαϊμ» (Seeheimer Kreis) Γιοχάνες Καρς και Κάρστεν Σνάιντερ είχαν επικρίνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ενώ πιστοποιούσαν στην ελληνική κυβέρνηση πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις υποστήριζαν την αναγκαιότητα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ως υπουργός Οικονομικών ενός συνασπισμού με χριστιανικά κόμματα ο Όλαφ Σολτς είναι αναγκασμένος να κινείται προσεκτικά.
Για τη γερμανική κυβέρνηση το ελληνικό ζήτημα συνιστά πολιτικό ναρκοπέδιο. Όχι μόνο επειδή τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και Φιλελεύθεροι (FDP) είναι κάθετα αντίθετα με την ελάφρυνση του χρέους. Πιθανολογείται ότι και η πλειοψηφία των βουλευτών των δύο χριστιανικών κομμάτων έχει παρόμοιες απόψεις. Θα καταφέρει όμως η ηγεσία της Κ.Ο. των Συντηρητικών στη βουλή να περιορίσει τον αριθμό των βουλευτών που καταψηφίσουν μια λύση στο ζήτημα του χρέους;
Ο Τσίπρας λοιπόν έχοντας-παρά το νεαρό της ηλικίας του -ζήσει ένα συναρπαστικό και γεμάτο ταξίδι οφείλει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό: Aυτό το κράτος που δημιουργεί διαρκώς νέο Χρέος δεν έχει καμία τύχη. Μόνο που όπως όλα δείχνουν και ο κρατιστής Τσίπρας θα προσπαθήσει να ζήσει τον μύθο του πρωθυπουργού ενός χρεοκοπημένου κράτους παρά να πει την αλήθεια τους πολίτες. Ποιοι πολίτες; Για τον (εκάστοτε) Τσίπρα υπάρχουν μόνο ψηφοφόροι και φορολογούμενοι. Όχι πολίτες.
Η Ιθάκη δεν πρόκειται να του διδάξει τίποτα. Καληνύχτα σας…
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

Πηγή: kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.