Κυριακή 29 Απριλίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ!

Από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Ανοσολογίας στις 29 Απριλίου, με στόχο να ενημερώσει κυρίως τους νέους και τα παιδιά για το σημαντικό ρόλο που είχε η επιστήμη της Ανοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας, στις σύγχρονες κοινωνίες. Από το 2007 η εκδήλωση έχει πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα.
Η Ανοσολογία είναι ειδικός κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και τους τρόπους βελτίωσής τους. Το AIDS, οι ιογενείς ηπατίτιδες, η φυματίωση, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αλλεργία, οι αποβολές, οι ανοσοανεπάρκειες, οι αιματολογικές δυσκρασίες, είναι μερικά από τα νοσήματα που εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι εμβολιασμοί αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης. Πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και η πολιομυελίτιδα, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την Ευρώπη, λόγω επιτυχούς ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται σε σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις. Η μεταμόσχευση οργάνων έγινε πραγματικότητα, καθώς κατανοήθηκε ο ρόλος του ανοσιακού συστήματος στην ανοχή ή απόρριψη του μοσχεύματος.
Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ), μέλος της EFIS, συμμετέχει επίσημα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας, με ενημερωτικές εκστρατείες και επιστημονικές εκδηλώσεις.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.