ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκεκριμένα, καταθέτοντας γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Δήμας καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα τις θέσεις της και σημειώνει πως για άλλη μια φορά η κυβερνητική πολιτική βασίζεται στην υπερφορολόγηση και στη διαρκή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τα υπέρογκα βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο Χρίστος Δήμας κάνει λόγο για πλήγμα σε έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας ο οποίος θα έχει επιπτώσεις και στην ανταγωνιστικότητά της χώρας. Ειδικά ως προς αυτό, στο κείμενο της ερώτησής του, ο βουλευτής Κορινθίας καλεί τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρει αν η κυβέρνηση έχει προβεί σε μελέτη που να αποδεικνύει τις υφεσιακές επιπτώσεις των προτάσεων της.
Παράλληλα, τονίζει πως δημιουργούνται σημαντικά κίνητρα φοροαποφυγής και εισφοροαποφυγής. «Κατά συνέπεια, είναι πιθανόν το αποτέλεσμα, τελικά, να είναι αντίθετο στα έσοδα και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων από αυτά που η κυβέρνηση προβλέπει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρίστος Δήμας στην ερώτησή του προς τον υπουργό.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:
Προς: Υπουργείο Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και επιπτώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες
Το σχέδιο που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται ότι δεν ξεφεύγει από την πάγια πολιτική της, δηλαδή της υπερφορολόγησης και επιβάρυνσης του ιδιωτικού τομέα και των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι σαφές πως από όσα μέχρι σήμερα δηλώνουν μέλη της κυβέρνησης, η ασφαλιστική εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών, ακόμη και των αμειβόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών εργαζομένων, θα αυξηθεί υπερβολικά. Η πολιτική αυτή αποτελεί παράγοντα υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καθώς εξαθλιώνει έναν σημαντικότατο παραγωγικό τομέα. Παράλληλα, με τις προτάσεις που φέρεται να κάνει η κυβέρνηση, δημιουργούνται σημαντικά κίνητρα φοροαποφυγής και εισφοροαποφυγής. Κατά συνέπεια, είναι πιθανόν το αποτέλεσμα, τελικά, να είναι αντίθετο στα έσοδα και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων από αυτά που η κυβέρνηση προβλέπει.
Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με τις προτάσεις όπως αυτές έχουν διαρρεύσει από την κυβέρνηση για τις εισφορές υγείας, οι επαγγελματίες με μικρομεσαία εισοδήματα θα επιβαρύνονται υπέρογκα. Για παράδειγμα, η επιβάρυνση για τους δικηγόρους διπλασιάζεται για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ. Ακόμη και δικηγόρος με ετήσιο μηδενικό εισόδημα από την πρώτη μέρα εγγραφής του στον οικείο σύλλογο οι εισφορές του θα αυξηθούν στα 2.703,8 ευρώ. Ανάλογα βάρη θα κληθούν να σηκώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και σε όλους του άλλους τομείς δραστηριοποίησης. Ενδεικτικά, νέος ασφαλισμένος με εισόδημα 7.000 ευρώ θα καταβάλει 1.886,5 ασφαλιστικές εισφορές ενώ κάποιος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα καταβάλει 4.042,5 ευρώ ετησίως. Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι υπόλοιπες ετήσιες τακτικές ή έκτακτες επιβαρύνσεις (φορολογία εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κτλ) είναι εμφανές πως εξανεμίζεται σχεδόν το σύνολο του εισοδήματός τους και η επαγγελματική τους δραστηριοποίηση καθίσταται ασύμφορη.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει άμεσα τις προτάσεις της για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ώστε αυτές να μην καθιστούν απαγορευτική την άσκηση των επαγγελμάτων;
Έχει καταρτίσει σχέδιο για το αν και ποιες επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι προτάσεις στην αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής;
Έχει εξετάσει αν θα υπάρχουν υφεσιακές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ή μείωση της ανταγωνιστικότητάς της;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.