Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2016»-ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ!

TΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝIA 

Εδώ στην Τρίπολη, περίοπτη θέση καταλαμβάνουν τα περίφημα γλυπτά από τον ναό της Αλέας Αθηνάς.
Με την εικονική περιήγηση, αλλάζεις τόπο και εποχή.


Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας το οποίο πλέον και επίσημα βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα μουσεία στην Ευρώπη. Ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία στην Ελλάδα, καθώς η παρουσίαση των εκθεμάτων του, γίνεται με τη βοήθεια της τελευταίας λέξη της τεχνολογίας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας ανακοινώνουν την υποψηφιότητα του, στον διεθνή διαγωνισμό για την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016.
Ο διαγωνισμός οργανώνεται από το European Museum Forum (EMF), έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει σε ετήσια βάση την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων.

Που βρίσκεται
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου.
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907) αναβαθμίστηκε κτιριακά και εκθεσιακά τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλειτουργεί από το 2014.
Το κτήριο ανεγέρθηκε μεταξύ 1907 - 1908 στο χωριό Πιαλί (παλιά ονομασία της Αλέας), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο.
Θεμελιωτής του ήταν ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ερευνητής Κωνσταντίνος Ρωμαίος, που καταγόταν από τα Βούρβουρα της Κυνουρίας.

Η υποψηφιότητα
Την άνοιξη του 2015 συγκροτήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας του Μουσείου Τεγέας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και, ακολούθως, υποβλήθηκε η αίτηση στον οργανισμό, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ». Στα τέλη Αυγούστου 2015 επισκέφθηκε το Μουσείο Τεγέας η κυρία Shirley Collier, μέλος της κριτικής επιτροπής του EMF, η οποία ξεναγήθηκε στην έκθεση από την Προϊσταμένη της Εφορείας δρ. Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου.
Ύστερα από τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στο Ζάγκρεμπ, αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του EMF ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες προς βράβευση για το 2016, στην οποία περιλαμβάνεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.

Τα βραβεία
Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα λάβει χώρα το διάστημα 6-9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, στην οποία η ελληνική ομάδα θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Μουσείου.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.