Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΠΕΦΤΕΙΣ, ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ... ΞΑΝΑΠΕΦΤΕΙΣ, ΞΑΝΑΣΗΚΩΝΕΣΑΙ!

Γυφτόπουλος Γεώργιος*


Kαι εκεί που νομίζεις ότι είσαι στο απόγειο της ψυχολογίας σου, που λες και πιστεύεις πως όλα βαίνουν καλώς και η ψυχική σου υγεία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο… εκεί την πατάς!
Δεν φταίω εγώ που είμαι αγχωτικός με αρκετά δείγματα καταθλιπτικού. Κατά κάποιο τρόπο έτσι έφτασα να γίνω… Φταίω αν δεν κάνω κάτι να το αντιμετωπίσω. Προσοχή! Εδώ είναι η παγίδα.
Με το να το αντιμετωπίσεις δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα το εξαφανίσεις από την ζωή σου. Πως ποτέ ξανά δεν θα είσαι αγχωτικός και πως ποτέ δεν θα έχεις καταθλιπτικές τάσεις. Μπορεί ακόμα και να φτάσεις σε βαθιά κατάθλιψη χωρίς να το καταλάβεις.
Η αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών έχει να κάνει κατά ένα μεγάλο κομμάτι με την αποδοχή. Αποδέχομαι τον εαυτό μου με αυτές τις συμπεριφορές, καλές ή κακές, και μαθαίνω να τις διαχειρίζομαι. Ξέρω ότι είναι πολύ πιθανό εκεί που είμαι πολύ καλά ψυχολογικά να φτάσω στην άκρη και να βρεθώ από την άλλη πλευρά του νομίσματος. Όπως και ξέρω, πως από εκεί θα φτάσω ξανά στην άκρη και θα μπορέσω να σηκωθώ.
Όταν πέφτεις στο σκοτάδι όλα μοιάζουν να χάνονται γύρω σου. Όλα όσα γνώρισες, αγάπησες, όλα όσα έδιναν νόημα στην ζωή σου, απλά μικρά καθημερινά πράγματα, χάνουν την δυναμική τους. Δεν έχουν πια την ίδια επιρροή επάνω σου. Βασικά δεν μπορούν να σε επηρεάσουν καθόλου. Ή τουλάχιστον εσύ δεν τα αφήνεις. Κάνεις στην άκρη όλους τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι. Για ποιο λόγο; Δεν ξέρω. Ίσως φοβάσαι μήπως τους πληγώσεις αν είναι κοντά σου. Ποτέ δε σκέφτεσαι όμως πως πληγώνονται ήδη αρκετά βλέποντάς σε έτσι. Άσε τους να σε πλησιάσουν. Ίσως σου δώσουν την άκρη από το κουβάρι της λύσης που ζητάς.
Φοβάσαι;… Τι σε φοβίζει;.. Ψάξε το… Αναζήτησέ το και μόλις το βρεις… Πάρε μια βαθιά ανάσα και βούτα μέσα του! Δεν θα το ξεπεράσεις ποτέ αν το αποφεύγεις! Δώσε σημασία στις λεπτομέρειες γύρω σου. Στις μικρές όμορφες στιγμές που σε περιτριγυρίζουν καθημερινά και τις αγνοείς. Σημείωσέ τες, να σου μπουν καλύτερα στο μυαλό.
Και όταν θα γυρίσεις την όψη του νομίσματος, απόλαυσέ το. Προσπάθησε μόνο ένα πράγμα. Να γνωρίσεις τι ήταν αυτό που σε έριξε. Αν δεν το αναζητήσεις, θα σε ξαναβρεί και θα σε σπρώξει ξανά στην άκρη της αντοχής σου. Μην φοβάσαι τον εαυτό σου. Ακούγεται ιδανικό. «Αγάπησε τον εαυτό σου» θα διαβάζεις πολύ συχνά. Ναι, αγάπησε τον εαυτό σου, και λάβε γνώση, ότι μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία ώστε να το επιτύχεις. Όμως αξίζει τον κόπο.

*Εμψυχωτής Μουσικοθεατρικών Προγραμμάτων Και Προγραμμάτων Ψυχολογίας Για Παιδιά.

Πηγή: http://www.ipaideia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.