Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΕΣΧΑΤΟΙ ΕΣΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΙ!

  Image result for κυριακος μητσοτακης
΄Επειτα από μία περίπου τετράμηνης διαρκείας προεκλογική εκστρατεία ενίοτε αθλίων μηχανορραφιών και εμφυλίων αντιπαραθέσεων, η Νέα Δημοκρατία απέκτησε εν τέλει κεφαλή, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο έσχατος ανεδείχθη πρώτος.
Δικαιολογημένο το κλίμα ευφορίας που διακατέχει ειδικώς τους υποστηρικτές της υποψηφιότητός του. Κάποιοι ανησυχούν μήπως και παραμείνει τελικώς «ασώματος η κεφαλή», λόγω ενδεχομένης αποχωρήσεως ή αδρανοποιήσεως και άλλων οπαδών της Δεξιάς από τη Ν.Δ. Οι φόβοι υπερβολικοί προς το παρόν. Δεν είμεθα επισκέπτες carousel· σε κοινωνία ζούμε καταθλιπτική και υπάρχει πάντοτε ανάγκη ελπίδος ή έστω ψευδαισθήσεως. 
Θεατρική υπήρξε η επίδειξη ομοψυχίας μετά την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος, αν και ο βασικός αντίπαλός του, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν εκλήθη από τους πρώτους εις ακρόαση. 
Αντιπροσωπευτική –μέχρις ενός σημείου– και η ηγετική ομάδα περί τον νέο πρόεδρο. Αλλά η συστράτευση, η σύνθεση πρέπει να επιτευχθεί και στο επίπεδο των στελεχών του κόμματος, που ενεπλάκησαν σε εμφύλιες αντιπαραθέσεις οξύτατης ενίοτε μορφής στη διάρκεια του τετραμήνου, στηρίζοντας κατά περίπτωση τον έναν από τους τέσσερις υποψηφίους. 
Εάν όμως η ενότητα δεν αποκατασταθεί και στο επίπεδο αυτό, τότε η «συμφιλίωση» στην κορυφή θα εκληφθεί ως μία προσπάθεια των πλέον προβεβλημένων στελεχών να παραμείνουν στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποξένωση των οπαδών από την ιστορική κομματική ηγεσία. 
Ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Ελλάδος εξεδηλώθη «επανάσταση» στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ συνετρίβη και ανεδείχθη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός της χώρας. Ηταν η «επανάσταση» των ενδεών. 
Ο κ. Μητσοτάκης ενεφανίσθη στην προεκλογική του εκστρατεία ως «ανατροπέας» του κομματικού κατεστημένου της Ν.Δ. και ηγήθηκε «επαναστάσεως» της φιλελεύθερης ελίτ, με στήριξη της «εκσυγχρονιστών» της Κεντροαριστεράς. Ο συντηρητικός πολίτης –εάν υποτεθεί ότι το ον αυτό υφίσταται στην κοινωνία σήμερα– απεχθάνεται κάθε μορφής «επανάσταση» και προτιμά τον διαρκή εμπλουτισμό του παραδοσιακού συστήματος με τα αναδυόμενα στοιχεία που προκύπτουν από την εξελικτική πορεία του ανθρώπου. Πέραν τούτου, οι «επαναστάσεις» πληβειακής ή ελιτίστικης εμπνεύσεως είναι ακκισμοί άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, διότι η επικρατούσα οικονομική κατάσταση έχει υπαγάγει τη χώρα σε κατάσταση απολύτου ομηρίας. Αλλά επειδή όλα αυτά είναι ίσως θεωρητικά και ενδεχομένως ακατάληπτα, η ενότητα της Ν.Δ. συναρτάται από την ένταση του πάθους ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωτόγονο ένστικτο είναι η κινητήριος δύναμη της πολιτικής και όχι η ορθολογική σκέψη, όπως ματαίως προσπαθούν διάφοροι να μας πείσουν. Η ακραία, όμως, σύγκρουση ενδέχεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά για την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Τα προβλήματα για τον κ. Μητσοτάκη αρχίζουν τώρα και ευχόμεθα καλή επιτυχία, διότι η Ν.Δ. πρέπει να παραμείνει ως καταφύγιο έστω των συντηρητικών ψηφοφόρων και της κοινοβουλευτικής Δεξιάς. 

Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.