Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

"ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ"!

Μεγάλη επιτυχία των Boomtown Rats και από τα διαχρονικά τραγούδια του βρετανικού «νέου κύματος» (new wave) στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.
Το τραγούδι γράφτηκε από τον Μπομπ Γκέλντοφ (ηγετική μορφή του συγκροτήματος και γνωστό στο ευρύ κοινό από τη διοργάνωση των φιλανθρωπικών συναυλιών Live Aid το 1985), με αφορμή ένα διπλό φονικό που έγινε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 1979 στην αυλή ενός δημοτικού σχολείου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Δράστις η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ, η οποία άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως από το μπαλκόνι του σπιτιού της κατά των εισερχομένων στο σχολείο, σκοτώνοντας το διευθυντή κι ένα σχολικό φύλακα και τραυματίζοντας οκτώ μαθητές κι έναν αστυνομικό. Το όπλο τής το είχε χαρίσει ο πατέρα της ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν δικαιολογήθηκε με τη φράση «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες»(«I Don’t Like Mondays»).
Ο Γκέλντοφ πληροφορήθηκε την είδηση από το τέλεξ ενός ραδιοφωνικού σταθμού στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ενώ ετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη. Συγκλονίστηκε από το συμβάν και σε λίγες ημέρες έγραψε το τραγούδι, που κυκλοφόρησε ως σινγκλ στις 21 Ιουλίου 1979 και συμπεριλήφθηκε στο τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος «The Fine Art of Surfacing», που κυκλοφόρησε στις 9 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Ανέβηκε σχεδόν αμέσως για τέσσερις εβδομάδες στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών (28 Ιουλίου - 24 Αυγούστου 1979), αλλά δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η οικογένεια της νεαρής κοπέλας, που καταδικάστηκε και εκτίει ποινή κάθειρξης αορίστου διαρκείας, προσπάθησε να το απαγορέψει, αλλά χωρίς επιτυχία.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.