Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ!

Παρότι αναγνώρισε την απειλή της τρομοκρατίας, τόνισε την αποφασιστικότητα για αντιμετώπισή της
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέκρινε έμμεσα τον Τραμπ για την αντιισλαμική ρητορική του.
Στην τελευταία ομιλία του κατά τη διάρκεια της θητείας του για την κατάσταση του έθνους, ο πρόεδρος Ομπάμα απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας, καλώντας τους Αμερικανούς
να «ασπασθούν τις εκπληκτικές αλλαγές» που συντελούνται γύρω τους. ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μήνυμα εθνικής ενότητας και αισιοδοξίας απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία του ομιλία για την κατάσταση του έθνους, επικρίνοντας παράλληλα τον επικεφαλής της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.
 
Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας να «διορθώσουν» την αμερικανική πολιτική, κατακρίνοντας έμμεσα τον Τραμπ –του οποίου το όνομα δεν ανέφερε– για τη χρήση αντιισλαμικής ρητορικής, αντίθετης προς τις αμερικανικές αξίες. «Οταν πολιτικοί άνδρες προσβάλλουν τους μουσουλμάνους, αυτό δεν μας καθιστά ασφαλέστερους. Είναι απλώς λάθος. Μας μειώνει στα μάτια του κόσμου και κάνει την επίτευξη των στόχων μας δυσχερέστερη», είπε ο πρόεδρος εισπράττοντας το αυθόρμητο χειροκρότημα των βουλευτών. Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει την προσωρινή απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την κατασκευή φράχτη στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό, ως μέθοδο ανάσχεσης του μεταναστευτικού κύματος.
Απαντώντας –έμμεσα πάντα– στους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί οικονομικής παρακμής των ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε την άποψη αυτή «πολιτική φαντασίωση».
Παρότι ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος αποτελούν ευθεία απειλή για τους Αμερικανούς, τόνισε ότι η παρομοίωση της προσπάθειας καταπολέμησης των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ με «Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» προσφέρει ανεκτίμητη προπαγανδιστική υπηρεσία στους εξτρεμιστές. «Μάζες μαχητών σε καρότσες ημιφορτηγών και άρρωστες ψυχές που συνωμοτούν σε διαμερίσματα ή γκαράζ αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Δεν απειλούν, όμως, την ύπαρξή μας», είπε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος είπε: «Αν αμφιβάλλετε για την πρόθεση των ΗΠΑ –ή τη δική μου– για απονομή Δικαιοσύνης, ρωτήστε τον Οσάμα μπιν Λάντεν».
Αναφερόμενος στη μετανάστευση, ο πρόεδρος τόνισε ότι αυτή αποτελεί μάλλον ευκαιρία παρά απειλή: «Κάθε ανατροπή στην Ιστορία μας αποδείχθηκε γεμάτη υποσχέσεις και ευκαιρίες. Οι ΗΠΑ θα νικήσουν τον καρκίνο, όπως κατέκτησαν τη Σελήνη».
Ο κ. Ομπάμα εκμεταλλεύθηκε την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους για να ζητήσει από τους νομοθέτες να άρουν το εμπάργκο κατά της Κούβας: «Πενήντα χρόνια απομόνωσης της Κούβας δεν πέτυχαν να προωθήσουν τη δημοκρατία και έπληξαν την εικόνα των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Θέλετε να ενισχύσετε την ηγετική μας θέση στην αμερικανική ήπειρο; Παραδεχθείτε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και ψηφίστε την άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας!».
Τέλος, ο πρόεδρος έφερε πάλι στο προσκήνιο μία παλιά του δέσμευση, από τις ημέρες της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008: τη διακοπή λειτουργίας της φυλακής του Γκουαντάναμο, που λειτουργεί αδιαλείπτως από τον Νοέμβριο του 2001. «Το Γκουαντάναμο κοστίζει πολλά, είναι άχρηστο και αποτελεί το καλύτερο όπλο στρατολόγησης για τους εχθρούς μας», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, για να χειροκροτηθεί και πάλι από τα μέλη του Κογκρέσου.
Σε μία συμβολική κίνηση, μία θέση στα θεωρεία της αίθουσας, δίπλα στην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, παρέμεινε άδεια, ως φόρο τιμής στα εκατοντάδες θύματα επιθέσεων ενόπλων σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ.

Στην απάντησή της στην ομιλία Ομπάμα, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής και κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος του κόμματος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, αναφέρθηκε –έμμεσα και αυτή– στον Ντόναλντ Τραμπ. 
«Κάποιοι πιστεύουν ότι, αν φωνάζεις πιο δυνατά από όλους, μπορείς να ακουστείς και να κερδίσεις. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Συχνά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να χαμηλώσεις τον τόνο. Μέσα στην ησυχία, ίσως ακούσεις τι σου λέει κάποιος άλλος», είπε η κ. Χέιλι. 
Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.