Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ!

Της Θάλειας Σάββα

Τα κλειδιά της εξέλιξης, Της Θάλειας Σάββα
Τι είναι άραγε η εξέλιξη; Τι είναι αυτό που ζητάμε, όταν εκφράζουμε τη θέληση να εξελιχθούμε; Η ελληνική γλώσσα έχει μέσα της την απάντηση δοσμένη ξεκάθαρα, φέρει την αλήθεια προαιώνια. Εξελίσσομαι σημαίνει ξετυλίγομαι, μεταμορφώνομαι βαθμιαία, ακολουθώ την πορεία μια σπείρας που ολοένα ανοίγει (εκ + ελίσσομαι). Για να ξεκινήσουμε την πορεία αυτής της μεταμόρφωσης, χρειάζεται πρώτα να ανοίξουμε, να πάρουμε στα χέρια μας τα κλειδιά της αλλαγής.
Τρία τα κλειδιά της εξέλιξης. Άλλωστε ο αριθμός 3 εμπεριέχει τη γνώση αυτού του κόσμου του τρισδιάστατου, την πληροφορία της αποκωδικοποίησης. Και η αποκωδικοποίηση ξεκινάει από την αποδοχή. Το πρώτο κλειδί.
Αποδέχομαι σημαίνει δέχομαι αληθινά, χωρίς αμφιβολίες και παρεμβολές, χωρίς συναισθήματα να μου θολώνουν την κρίση. Σημαίνει βλέπω τόσο καθαρά που δεν χωράει εγωισμός στα μάτια μου! Βλέπω σφαιρικά και ολοκληρωμένα. Αναγνωρίζω αυτό που είναι.
Κάνω το πρώτο βήμα. Γιατί, πώς αλλιώς να προχωρήσεις, πώς να εξελιχθείς και να πετάξεις το παλιό; Πώς να απαλλαγείς από κάτι που δεν βλέπεις; Και ποιο δρόμο να επιλέξεις όντας τυφλός; Μέσα από την αποδοχή και την αναγνώριση σιγά-σιγά καθαρίζεις τα μάτια σου.
Αποδέχομαι είναι να βλέπω όλη την εικόνα έτσι, ώστε να αρχίσω να κατανοώ. Αυτό είναι το δεύτερο κλειδί: η κατανόηση! Με την κατανόηση συνδέεις τα γεγονότα και τις καταστάσεις, που τώρα πια είσαι σε θέση να δεις, βρίσκεις την ρίζα των συναισθημάτων και έτσι ανεβαίνεις στο επόμενο σκαλί.
Αν με την αποδοχή βλέπεις πού είσαι, με την κατανόηση καταλαβαίνεις, γιατί είσαι εκεί. Καταλαβαίνεις τι σε οδήγησε στο τώρα σου και αγκαλιάζεις το είναι σου, δίνεις χώρο στον εαυτό σου και τότε γεμίζεις χαρά. Χαρά που υπάρχεις και ευγνωμοσύνη για κάθε στιγμή που έζησες, για κάθε λάθος που έκανες, για τους δρόμους που πήρες και άφησες, γι’ αυτό που είσαι τώρα! Κι αυτή τη μικρή στιγμή γίνεται το θαύμα και όλη αυτή η κατανόηση του εαυτού ρίχνει φως και ξεκλειδώνει την πόρτα της καρδιάς σου, για σε βρεις.
Σκύβοντας στην καρδιά βλέπεις την αγάπη μέσα στο είναι σου! Αυτή, που έψαχνες απεγνωσμένα τόσο καιρό, ήταν μέσα σου. Πάντα η αγάπη είναι μέσα σου. Εσύ είσαι το σπίτι της, εσύ και η πηγή της! Κανένα πρόσωπο, κανένα πράγμα δεν έχει αγάπη, αν εσύ δεν του τη δώσεις. Τίποτα έξω από εσένα δε θα σου δώσει την αγάπη. Αυτή είναι το τρίτο κλειδί. Η πιο μεγάλη ουσία από όλες! Άνοιγμα ψυχής η αγάπη, το μονοπάτι της εξέλιξης.
Η απέραντη ευτυχία της αγάπης είναι το δώρο για τους άθλους που έφερες σε πέρας, για όλες τις αγωνίες που πέρασες, για όλο το δρόμο που έχεις διανύσει. Το δώρο σου η αγάπη. Δώρο να φτάνεις στο τέλος και να βλέπεις ότι ήσουν πάντα εκεί. Ότι δεν υπάρχει ούτε τέλος ούτε αρχή. Παρά μόνο η αγάπη. Όλα είναι μέσα σε αυτήν. Και η αποδοχή είναι αγάπη και η κατανόηση αγάπη.
Ένα ήταν πάντα όλα μέσα στη φωλιά της αγάπης. Από αυτήν ξεκίνησες και σε αυτήν θα φτάσεις. Σπείρα η καρδιά που ανοίγει σαν τριαντάφυλλο ολόχρυσο. Μην φοβάσαι την αγάπη, άσε την να σου ανθίσει την καρδιά. Αν φοβάσαι, θα μείνεις στάσιμος, ξεχασμένος από τον ίδιο σου τον εαυτό. Μόνο με την αγάπη προχωράς.

Πηγή: https://www.omorfizoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.