Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΘΡΗΝΟΥ!

Του Δημήτρη Βασιλείου*

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα όλα τα κάνουμε στο παρά πέντε ή έστω στο και πέντε. Έτσι και τώρα έστω στο και πέντε, με αφορμή τις τελευταίες φωτιές στην περιοχή μας και στην Αττική, στην Περαχώρα ξεκινήσαμε μια σημαντική προσπάθεια. Μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την οργάνωση ομάδων εθελοντών για την πυρανίχνευση.
Την 1-8-2018, στο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας, με πρωτοβουλία όλων των Συλλόγων της Περαχώρας αλλά και Συλλόγων του Λουτρακίου, μαζευτήκαμε αρκετοί και ειπώθηκαν πολλά. 
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Διοικητή, Πυραγό κ. Βασίλη Γεροβασίλη και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Περαχώρας, την ομάδα Εθελοντών Δασοπυρόσβεσης Λουτρακίου, τους εκπροσώπους του Κυνηγετικού Συλλόγου Λουτρακίου, καθώς και όλους όσους παρευρέθηκαν. 
Η απουσία όμως επίσημου εκπροσώπου του Δήμου, αρμόδιου για την ''Πολιτική Προστασία'', ήταν εκκωφαντική. 
Επιπλέον θα έπρεπε να παραστεί και εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώσαμε ότι: 
1. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Περαχώρας κινδυνεύει να καταντήσει ένα ακόμη έργο βιτρίνας. Η δύναμη του, σε άνδρες, μειώνεται και τα οχήματα που διαθέτει έχουν, τα περισσότερα, αφεθεί χωρίς συντήρηση και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το κυριότερο, ένα από τα οχήματα του κλιμακίου διατίθεται καθημερινά σε περιοχή εκτός των ορίων του Δήμου μας. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Περαχώρας να στελεχωθεί, να εξοπλιστεί πληρέστερα και να μην διατίθεται πυροσβεστικό του όχημα εκτός των ορίων του Δήμου μας. 
2. Είναι επιτακτική ανάγκη να διατίθεται, ανά χρονικά διαστήματα, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, περιπολικό του Α.Τ. Λουτρακίου, στην είσοδο της Περαχώρας, που αποτελεί σημαντικό οδικό κόμβο για όλη την περιοχή (Περαχώρα, Λίμνη Ηραίου, Πίσια, Σχίνο, Στραβά) για να πραγματοποιεί ελέγχους σε οχήματα προς ανεύρεση εμπρηστικών μηχανισμών. 
3. Τα υφιστάμενα πυροφυλάκια είναι ετοιμόρροπα, γιατί η χρήση τους έχει ατονίσει και χρειάζονται συντήρηση. 
4. Η ομάδα εθελοντών πυροσβεστών Λουτρακίου είναι πολύ φτωχή σε ''μέσα'' και χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και οικονομική ενίσχυση. 
5. Οι ρητινοκαλλιεργητές ήσαν τελικά, παλαιότερα, γιατί τώρα δεν υπάρχουν πλέον, οι αποτελεσματικότεροι προστάτες του δάσους και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αναβιώσει η ρητινοκαλλιέργεια. 
6. Οι δασικοί δρόμοι είναι εντελώς παραμελημένοι και σχεδόν αδιάβατοι. Χρειάζονται άμεση συντήρηση και διαμόρφωση. 
Εν κατακλείδι, αποφασίστηκε στη συνάντηση ότι πρέπει να καταβληθούν εντονότερες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των δημοτών ώστε, εθελοντικά, σε πρώτη φάση, να συμμετέχουν στις ομάδες πυρανίχνευσης. Βέβαια υπάρχει διάθεση για συμμετοχή εθελοντών σε ομάδες πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας, αλλά με την προϋπόθεση συστηματικής οργάνωσης κατά το εναπομείναν χρονικό διάστημα του καλοκαιριού. 
Τούτο θα πρέπει να συμβεί αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε καταπράσινα τα πανέμορφα Γεράνεια, αφού είναι πλέον ο τελευταίος πνεύμονας της περιοχής μας αλλά και της Αττικής. 
Έτσι θα αποτρέψουμε, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, να καούν, για μια ακόμη φορά. 
Αρκετές φορές έχουμε ΘΡΗΝΗΣΕΙ πάνω σε αποκαΐδια δέντρων του Δήμου μας. 
Το δάσος των Γερανείων πρέπει να ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός για να αντληθούν πόροι για την προστασία του το συντομότερο δυνατόν. Είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη. 

*Νευροχειρουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.