Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΤΟ FACEBOOK ΤΟΥ ΓΕΡΟ-ΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ!


Η στιγ­μή που η Έφη Αχτσιό­γλου επι­στρέ­φει τα ανα­δρο­μι­κά στους συ­ντα­ξιού­χους...
Ο γε­ρο-Λιάς, συ­ντα­ξιού­χος με βαρέα κι αν­θυ­γιει­νά έν­ση­μα εδώ και εί­κο­σι χρό­νια, κρά­τη­σε τη συ­νή­θεια του χω­ριού του: Κάθε από­γευ­μα πη­γαί­νει στον κα­φε­νέ. Πίνει τον καφέ του, και με την παρέα του παί­ζει καμ­μιά παρ­τί­δα δη­λω­τή ή ξερή. 
Πα­λιό­τε­ρα η παρέα ήταν πο­λυ­πλη­θής. Έπι­ναν και κα­νέ­να κα­τρού­τσο κρασί με με­ζε­δά­κι. Τώρα η παρέα αραί­ω­σε. Άλλοι ανα­χώ­ρη­σαν δια πα­ντός. Κι άλλοι στα­μά­τη­σαν τις …εξό­δους. Τους ανα­ζή­τη­σε η παρέα. Έκα­ναν υπο­θέ­σεις για την απου­σία τους. Σχε­δόν όλοι συ­νέ­κλι­ναν ότι η εξα­φά­νι­ση συν­δυά­ζε­ται με το οι­κο­νο­μι­κό πρό­βλη­μα.
Έβλε­παν και το Μα­νώ­λη, συ­ντα­ξιού­χος κι αυτός, και μό­νι­μο, πα­λιό­τε­ρα, μέλος της πα­ρέ­ας, να γυ­ρί­ζει κάθε μέρα γύρω απ’ το οι­κο­δο­μι­κό τε­τρά­γω­νο που είναι ο κα­φε­νές και να επι­στρέ­φει στο σπίτι του.
Ο γε­ρο-Λιάς φρό­ντι­σε να συ­να­ντη­θούν και τον ρώ­τη­σε:
-Μα­νώ­λη γιατί μας εγκα­τέ­λει­ψες;
-Δε βγαί­νω Λιά, μετά το σα­κά­τε­μα των συ­ντά­ξε­ων. Ο καφές στοι­χί­ζει 1,20 ευρώ στον κα­φε­νέ. Χρειά­ζο­μαι 1,20 ευρώ Χ 30 μέρες = 36 ευρά (!) πα­ρα­κα­λώ!! Ένα κιλό καφέ στοι­χί­ζει 15 ευρά και «βγά­ζει» 60-70 φλυ­τζά­νια καφέ. Μπο­ρού­με να πί­νου­με καφέ με την κυρά μου, πρωί και από­γευ­μα, για ένα μήνα. Και μέ­νουν και 6 ευρά για χαρ­τζη­λί­κι στον εγ­γο­νό. Πα­λιό­τε­ρα έδινα στο μα­νά­ρι μου πε­ντά­ευ­ρω κάθε βδο­μά­δα.
Και μετά από μικρή σιωπή πρό­σθε­σε: «Πάει όμως εκεί­νη η εποχή. Και νοιώ­θω και ντρο­πή απέ­να­ντι στο παιδί. Που μπο­ρεί να κα­τα­λά­βει αυτό τι συμ­βαί­νει;».
Αμί­λη­τος και με την ίδια πίκρα έφυγε κι ο γε­ρο-Λιάς για τον κα­φε­νέ, και αντί για καφέ πα­ράγ­γει­λε τσί­που­ρο…
…Στα τσί­που­ρα, ένεκα της γιορ­τής του Άη-Λιά, βρήκε την παρέα και η ανα­κοί­νω­ση της υπουρ­γού Ερ­γα­σί­ας Έφης Αχτσιό­γλου, μέσω του face­book όπως είπε η τη­λε­ό­ρα­ση, για τις επι­στρο­φές των ανα­δρο­μι­κών των συ­ντά­ξε­ων.
-Ώπα! Να και το κέ­ρα­σμα για τους Λιά­δες! ανα­φώ­νη­σε ο γε­ρο-Λιάς, κά­νο­ντας, ταυ­τό­χρο­να νεύμα, να γίνει ησυ­χία και να ακού­σουν.
Πα­ρε­πι­πό­ντως ο γε­ρο-Λιάς είχε μάθει για το face­book απ’ τον εγ­γο­νό του. Πρώτα τον έβλε­πε κο­λη­μέ­νο στην οθόνη του υπο­λο­γι­στή να σερ­φά­ρει, όπως του ‘λεγε. Μετά κό­λη­σε στην οθόνη του κι­νη­τού τη­λε­φώ­νου.

Ήθελε να του πεί διά­φο­ρα αλλά τον άφησε. Όταν όμως είδε στο κα­φε­νείο το συ­νο­μή­λι­κό του τον Απο­στό­λη, να κά­θε­ται με τις ώρες κο­λη­μέ­νος στο κι­νη­τό και να χα­σκο­γε­λά­ει αρ­κε­τές φορές δεν κρα­τή­θη­κε:
-Τι είναι αυτό που κοι­τάς και σε κάνει να χα­σκο­γε­λάς; ρώ­τη­σε βλο­συ­ρός ο γε­ρο-Λιάς.
-Το Face­book, απά­ντη­σε ο Απο­στό­λης. Και εν­θου­σια­σμέ­νος συ­νέ­χι­σε: «Μα­θαί­νω, επι­κοι­νω­νώ, σχο­λιά­ζω, κάνω κρι­τι­κή κι άμα χρεια­στεί κο­ροϊ­δεύω κιό­λας».
-Από ποιον μα­θαί­νεις;
-Από αυ­τούς που εί­μα­στε στην παρέα.
-Κι αν λένε ψέμ­μα­τα;
Ο Απο­στό­λης δεν απά­ντη­σε. Κι ο γέρος Λιάς ρώ­τη­σε: «Και δε μου λές: Σε κο­ροϊ­δεύ­ουν και σένα;».
Ξαφ­νιά­στη­κε ο Απο­στό­λης. Δεν απά­ντη­σε αλλά δι­καιο­λο­γή­θη­κε: «Εγώ δεν γράφω βλα­κεί­ες για να με κο­ροϊ­δέ­ψουν».
-Εμέ­να μου λές! Τρώς και σύ αυτό το χέ­σε-μπούκ! είπε με στόμ­φο ο μπαρ­μπα-Λιάς.
Κι από τότε κα­θιέ­ρω­σε το χέ­σε-μπούκ(!) για όσους χρη­σι­μο­ποιού­σαν το Face­book.
Η υπουρ­γός, όπως με­τέ­δι­δε η τη­λε­ό­ρα­ση, έγρα­ψε στο Face­book: «Με την πλη­ρω­μή των επι­κου­ρι­κών τους συ­ντά­ξε­ων, στις 2 Αυ­γού­στου, πε­ρί­που 200.000 συ­ντα­ξιού­χοι θα λά­βουν τα ανα­δρο­μι­κά ποσά που προ­έ­κυ­ψαν από την αλ­λα­γή στον υπο­λο­γι­σμό της ει­σφο­ράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ, η οποία έχει γίνει από τον Μάιο. Το 60% των δι­καιού­χων θα έχουν επι­στρο­φή από 150 έως 350 ευρώ.
Εν­δει­κτι­κά, οι πρώην φο­ρείς απ’ όπου προ­έρ­χο­νται οι πε­ρισ­σό­τε­ροι δι­καιού­χοι και τα μέσα ποσά των επι­στρο­φών γι’ αυ­τούς:
– ΕΤΕΑΜ – 58.953 δι­καιού­χοι με μέσο ποσό 212,39 ευρώ.
– ΕΤΕΑ-ΤΕ­Α­ΔΥ-Κ.Υ. – 40.679 δι­καιού­χοι με μέσο ποσό 145,72 ευρώ
– ΤΕΑΠ ΔΕΗ – 24.733 δι­καιού­χοι με μέσο ποσό 465,6 ευρώ
– ΤΕ­Α­ΠΟ­ΚΑ – 16.172 δι­καιού­χοι με μέσο ποσό 256,14 ευρώ
-ΤΕΑΠ ΟΤΕ – 14.008 δι­καιού­χοι με μέσο ποσό 398,57 ευρώ».
Ο γε­ρο-Λιάς ήταν άσσος στους λο­γα­ρια­σμούς. Και γυρ­νώ­ντας το χαρτί με τα απο­τε­λέ­σμα­τα απ’ τις παρ­τί­δες στη δη­λω­τή, άρ­χι­σε τις πρά­ξεις. Και απο­φάν­θη­κε: «Σύ­νο­λο 154.545 οι απο­δέ­κτες των επι­στρο­φών. Ήτοι 5,97% επί του συ­νό­λου των 2.588.605 συ­ντα­ξιού­χων. Σύ­νο­λο επι­στρο­φών 39.689.882 ευρά. Ήτοι… Αυτό δεν λο­γα­ριά­ζε­ται ως πο­σο­στό επί του ΑΕΠ».
Η ομή­γυ­ρις έμει­νε άφωνη. Και ο γέ­ρο-Λιάς εξή­γη­σε, όσα είχε ακού­σει στις συ­γκε­ντρώ­σεις που ορ­γά­νω­νε η Συ­ντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώνα των των ορ­γα­νώ­σε­ων των συ­ντα­ξιού­χων με πα­νελ­λα­δι­κή εμ­βέ­λεια:
Οι συ­ντα­ξιού­χοι έχα­σαν 50 δισ. ευρώ απ’ τα δύο μνη­μό­νια την πε­ρί­ο­δο 2010 – 2016. Με τα δυό μνη­μό­νια αφαι­ρέ­θη­καν, επί­σης, και 80 δισ. ευρώ απ’ τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία.
Καί έπο­νται οι αρ­πα­γές του νόμου Κα­τρού­γκα­λου για την πε­ρί­ο­δο 2016-2021: 28 δισ. απ’ τις συ­ντά­ξεις και 25 δίσ. απ’ τα τα­μεία. Με το τέ­ταρ­το «μνη­μό­νιο διαρ­κεί­ας» προ­στί­θε­νται κι άλλα 5,118 δίσ. ευρώ για το 2022.
Και ανα­κε­φα­λαιώ­νο­ντας ο γε­ρο-Λιάς επι­σή­μα­νε: «Ήδη ο Χου­λια­ρά­κης “έβαλε” ήδη 3,2 δισ. ευρά στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2019. Συ­νο­λι­κά, δη­λα­δή, την πε­ρί­ο­δο 2010-2022 συ­ντα­ξιού­χοι, ασφα­λι­σμέ­νοι και τα τα­μεία θα χά­σουν από 188 δισ. ευρά. Μ’ άλλα λόγια πα­ρα­πά­νω από ένα ΑΕΠ».
Και με ιδιαί­τε­ρα σαρ­κα­στι­κό τρόπο ο γε­ρο-Λιάς σχο­λί­α­σε: «Αυτά που μας επι­στρέ­φουν είναι όσα πα­ρα­κρά­τη­σαν, και σε συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές, πα­ρα­πά­νω με βάση τους δι­κούς τους νό­μους: τη λαι­μη­τό­μο του Κα­τρού­γκα­λου και το νόμο 3986/2011. Να μην ξε­χνά­με δη­λα­δή ότι το “κρά­τος έχει συ­νέ­χεια”, που λένε ο Αλέξη με τον Κυ­ριά­κο».
-Από μας θα πάρει κα­νείς καμ­μιά επι­στρο­φή; Ανα­ρω­τή­θη­κε ο Λά­μπης, πα­λιός ΤΕ­ΒΕ­τζής της πα­ρέ­ας.
Αλ­λη­λο­κοι­τά­χτη­καν: Ήταν δυό ΙΚΑ­τζή­δες, ο Λά­μπης, που τώρα είναι στον ΟΑΕΕ, όπως κι ένας πα­λιός πρώην μι­κρέ­μπο­ρος (Τα­μείο Εμπό­ρων) και δυό συ­ντα­ξιού­χοι του ΟΓΑ.
-Κα­νέ­νας (!) πα­ρό­τι μας χρω­στά­νε ένα ΑΕΠ!! είπαν σχε­δόν όλοι με μια φωνή.
Τότε ο γε­ρο-Λιάς γύ­ρι­σε ορ­γι­σμέ­νος στον Απο­στό­λη και τον ρώ­τη­σε:
-Λει­τουρ­γεί το Face­book;
-Μπρά­βο! Έμα­θες να το προ­φέ­ρεις σωστά. Ναι! Αλλά γιατί ρωτάς;
Ο γε­ρο-Λιάς προ­σπέ­ρα­σε το σχό­λιο του Απο­στό­λη και με στα­θε­ρή φωνή είπε: Στεί­λε το πα­ρα­κά­τω Face­book στην κυ­ρά-υπουρ­γό της Ερ­γα­σί­ας, να μην την απο­κα­λέ­σω αλ­λιώς όπως τη λένε οι δια­δη­λω­τές όταν περ­νά­νε έξω απ’ το υπουρ­γείο της: «Ευ­χα­ρι­στού­με για την απλο­χε­ριά σου κυρά υπουρ­γί­να. Τέ­τοια απλο­χε­ριά που με κάνει να φω­νά­ξω και εδώ στο κα­φε­νείο:“Με ψί­χου­λα και ψέμ­μα­τα δεν μας ξε­γε­λά­τε, ντρο­πή σε σάς που κυ­βερ­νά­τε”. Αλλά αν είχες να δώ­σεις κάτι πε­ρισ­σό­τε­ρο που να ανα­πλη­ρώ­νει κά­ποιες απ’ τις αδι­κί­ες σε βάρος εκεί­νων που έκτι­σαν τη με­τα­πο­λε­μι­κή Ελ­λά­δα, δεν θα το έκα­νες μέσα…». Κό­μπια­σε λι­γά­κι αλλά τε­λι­κά είπε: «Απ’ το Face­book. Θα το έκα­νες πρό­σω­πο με πρό­σω­πο με τους συ­ντα­ξιού­χους. Αλλά που κου­ρά­γιο, να αντι­με­τω­πί­σεις αυ­τούς που προ­σπα­θείς να τους ξε­γε­λά­σεις με τα ψί­χου­λά σου».
Πα­ράγ­γει­λε μια ..γύρα ποτά για τη γιορ­τή του. Και μόλις έφερε τα ποτά ο κα­φε­τζής τσού­γκρι­σε το πο­τή­ρι του με τους άλ­λους με την ευχή: «Άϊντε και καλό Σεμ­πτέμ­βη. Στη συ­νέ­χεια του μα­ρα­θώ­νιου με τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις, που μά­θα­με να κά­νου­με μ’ ήλιο και βροχή. Αλ­λοιώς μην πε­ρι­μέ­νε­τε χαϊρι απ’ την κάθε Αχτσιό­γλου».
Και για την αντι­γρα­φή απ’ το Face­book του γε­ρο-Λιά

Γιώρ­γος Ρε­τσια­νί­της

Πηγή: https://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.