Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΕΜΦΡΑΓΜΑ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ!

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, γνωστό και ως καρδιακή προσβολή, προκαλείται από την αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το έμφραγμα δίνει προειδοποιητικά σημάδια.
Και στην περίπτωση του εμφράγματος όμως, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στο να μην εκδηλωθεί είναι η πρόληψη.
Όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες, συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής συνδυαστικά, μειώνουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα να πάθει ένας άντρας το πρώτο έμφραγμα στη ζωή του.

Αυτές είναι:
Διακοπή καπνίσματος - 36% μείωση του κινδύνου
Πολλές και εκτεταμένες έρευνες συμφωνούν ότι το κάπνισμα είναι μια απειλητική για τη μακροζωία και την υγεία συνήθεια. Σε σουηδική έρευνα, άντρες που είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή το είχαν κόψει τουλάχιστον 20 χρόνια πριν την αρχή της μελέτης, φάνηκε πως είχαν κατά 36% μικρότερο κίνδυνο για μια πρώτη καρδιακή προσβολή.

Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες- 20% μείωση του κινδύνου
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφράγματος (και άλλων σχετικών με την ηλικία ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος). Σύμφωνα με τη σουηδική μελέτη στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής συγκαταλέγονται τουλάχιστον 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών τη μέρα, 4 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης, 1 ή παραπάνω μερίδες γαλακτοκομικών με λίγα λιπαρά και η κατανάλωση μίας ή δύο μερίδων ψαριών με καλά λιπαρά την εβδομάδα.

Μείωση του κοιλιακού λίπους – 12% μείωση του κινδύνου
Η περίμετρος της μέσης και η αναλογία μέσης προς ισχία είναι καλύτερος δείκτης πρόληψης της υγείας απ' ότι μόνο του το σωματικό βάρος. Αυτό ισχύει περισσότερο όταν έχει να κάνει με το κοιλιακό λίπος το οποίο περιβάλει τα εσωτερικά όργανα (σπλαχνικό λίπος). Στη σουηδική μελέτη που αναφέρεται αυτό το δεδομένο, άντρες με περίμετρο μέσης κάτω από 95 εκατοστά στην περίοδο της μελέτης είχαν κατά 12% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή συγκριτικά με τους άντρες που είχαν περισσότερο κοιλιακό λίπος. 

Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο – 11% μείωση του κινδύνου
Σε αυτή τη μελέτη, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μείωσε τις πιθανότητες για μια πρώτη καρδιακή προσβολή κατά περίπου 11%. Αυτό συμφωνεί με τα πολύ σταθερά στοιχεία πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, ανάμεσά τους καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Ως μέτρια κατανάλωση εννοείται 1-2 ποτά τη μέρα για τους άντρες.

Πηγή: boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.