Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ" !

Την άμεση ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας για να αυξηθούν οι περιπολίες στον νομό, την άμεση αξιοποίηση του κέντρου φιλοξενίας Κορίνθου (πρώην 6ο τάγμα πεζικού) και την ορθότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να μην κλείσουν τα Α.Τ. Γκούρας και Αγίων Θεοδώρων, ζητά με γραπτή ερώτησή του στους συναρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
Στο κείμενο της ερώτησης, ο Χρίστος Δήμας καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το πρώην ΥΦΕΚΑ να παραχωρηθεί και να γίνει είτε πάλι στρατόπεδο ή να καλύψει ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και άλλων υπηρεσιών. Παράλληλα, κάνει λόγο για παράδοξα υψηλό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο κράτησης (πάνω από 60) την στιγμή που ο αριθμός των φιλοξενουμένων δεν ξεπερνά τους οκτώ (8) και ενώ είναι εμφανής η ανάγκη για ενίσχυση της Δ.Α. Κορινθίας και για περισσότερες περιπολίες στον νομό. Στην ερώτησή του επίσης, ο βουλευτής Κορινθίας τονίζει τη σημασία να διατηρηθούν τα αστυνομικά τμήματα Γκούρας και Αγίων Θεοδώρων καθώς και στις δύο περιοχές υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση του Χρίστου Δήμα αναφέρεται:
Προς:
– Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
– Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Ενίσχυση Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας και παραχώρηση Κέντρου φιλοξενίας Κορίνθου

"Οι αστοχίες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αστυνόμευση στην Κορινθία και το σχεδόν άδειο πλέον κέντρο φιλοξενίας στην Κόρινθο (πρώην 6ο Σύνταγμα Πεζικού) έχει οδηγήσει σήμερα σε μια μεγάλη παραδοξότητα. Την ώρα που στο κέντρο φιλοξενούνται μόλις 8 παράνομοι μετανάστες, το αστυνομικό δυναμικό προσμετρά πάνω από 60 άτομα. Την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα στον νομό είναι η υψηλότερη σε όλη την Πελοπόννησο και είναι εμφανής η ανάγκη για περισσότερες περιπολίες.
Το παράδοξο αυτό μάλιστα γίνεται ακόμη πιο έντονο λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηγεσία του Υπουργείου αποφάσισε συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων του νομού. Δηλαδή, την ώρα που απασχολείται ακατανόητα πλεονάζον προσωπικό στο κέντρο φιλοξενίας, την ίδια ώρα αποφασίζεται το κλείσιμο γειτονικών, σημαντικών για την ασφάλεια της περιοχής, αστυνομικών τμημάτων λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου όπως αυτή ανακοινώθηκε στις 25 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, στη παρουσίαση του περιφερειακού σχεδιασμού για την Πελοπόννησο, καταργείται το αστυνομικό τμήμα της Γκούρας και το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Θεοδώρων. Σημειώνεται, ότι το κλείσιμο του Α.Τ. Γκούρας αφήνει χωρίς τοπικό τμήμα το σύνολο της ορεινής Κορινθίας (Φενεός, Στυμφαλία), μιας περιοχής δηλαδή με δύσκολη πρόσβαση, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, μεγάλη απόσταση από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και αυξημένη τουριστική κίνηση.
Αντίστοιχα, η αναστολή λειτουργίας του Α.Τ. Αγίων Θεοδώρων δημιουργεί έντονα προβλήματα, ιδίως τους θερινούς μήνες, όπου ο πληθυσμός υπερτριπλασιάζεται. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στη περιοχή λειτουργούν διυλιστήρια τα οποία θεωρούνται στόχος αυξημένου κινδύνου. Παράλληλα, η παλαιά Εθνική Οδός που διέρχεται από την περιοχή, τα τελευταία χρόνια σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης εξαιτίας της ύπαρξης υψηλών κομίστρων διοδίων στην νέα Ε.Ο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς και το γεγονός ότι η Κορινθία πανελλαδικά εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα, είναι σαφές πως αποφάσεις σαν αυτές επιτείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας των κατοίκων, υποδηλώνουν σοβαρότατες αδυναμίες στην κατάρτιση ενός αξιόπιστου σχεδίου για την αστυνόμευση της περιοχής και βεβαίως, κομίζουν εντελώς λάθος μηνύματα όσον αφορά την αποφασιστικότητα αντιμετώπισης παράνομων και εγκληματικών πράξεων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
– Δεδομένης της παράλογης σχέσης του αριθμού φιλοξενούμενων – αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο φιλοξενίας στην Κόρινθο και καθώς τα προηγούμενα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των αποσπάσεων προς την Δ.Α. Κορινθίας (όσες τελικά γινόντουσαν) κατευθύνονταν για την στελέχωση του κέντρου φιλοξενίας και όχι για τις περιπολίες στον νομό και την ενίσχυση της Δ.Α. Κορινθίας, το Υπουργείο έχει λάβει υπόψη του τις μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας;
– Θα την ενισχύσει ουσιαστικά με περισσότερες δυνάμεις ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες στον νομό για να περιοριστεί η εγκληματικότητα και να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;
– Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ορθότερη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι εφικτή. Με υπαιτιότητα του Υπουργείου αυτό δεν έχει συμβεί και αντιθέτως αποφασίζει να κλείσει τα Α.Τ. Γκούρας και Αγίων Θεοδώρων. Για ποιο λόγο δεν γίνεται καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού;
– Καθώς οι ανάγκες της τοπικής δημόσιας διοίκησης στην Κορινθία είναι μεγάλες και γνωστές, προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου το σχεδόν άδειο πλέον κέντρο φιλοξενίας στην Κόρινθο είτε να επαναλειτουργήσει ως στρατόπεδο είτε να παραχωρηθεί στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς ενδεχομένως να στεγάσει και άλλες υπηρεσίες (π.χ. Διοικητήριο, αστυνομία, πυροσβεστική κτλ);"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.